Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige får färre vaccindoser kommande veckor

Även Sverige kan komma att påverkas.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar till TT att Sverige kommer få mindre vaccin från Pfizer de kommande veckorna.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Pfizers kommunikationschef är de minskade leveranserna bara tillfälliga.
Foto: CESAR GOMEZ/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / CESAR GOMEZ/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Inger Nordin Olsson, vaccinsamordnare i Örebro.
Foto: Lars-Göran Jansson
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Pfizervaccinet förbereds för vaccinering.
Foto: MARKO DJOKOVIC / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Sverige kommer få ett minskat antal vaccindoser de kommande veckorna, sedan Pfizer meddelat att de drar ner på leveranserna.

Beskedet kritiseras av Sverige och flera andra länder, som i ett brev till EU kallar situationen för ”oacceptabel”.

– De var de som jobbade med logistiken som fick reda på informationen först. Det är lite klantigt, därför måste jag markera. Om det var planerat hade vi kunnat få reda på det innan, säger Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, till SVT.

Vaccintillverkaren Pfizer/Biontech meddelade på fredagen att de drar ned på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19 till Europa. Det, för att kunna ställa om till en högre produktionstakt. Läkemedelsjätten vill tillverka två miljarder vaccindoser per år, i stället för tidigare 1,3 miljarder. 

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström handlar det om cirka 15 procent färre doser till Sverige under fyra veckor. Den första veckan blir det dock 25 procent färre doser.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att situationen är ”beklaglig”, och medger att färre personer i de prioriterade grupperna kommer att kunna vaccineras den närmaste tiden. Men han men tycker ändå inte att regionerna ska spara på några doser.

– Även om Sverige får färre doser så fortlöper leveranserna. Det är viktigt att regionerna fortsätta att vaccinera så många som möjligt ur de prioriterade grupperna för att minska risken för svår sjukdom och dödsfall, säger Tegnell i ett uttalande.

Hur lång tid det tar att utöka produktionen är okänt. Samtidigt säger Pfizer att man kommer leverera avtal mängd vaccin. 

”Absolut viktigaste punkten”

Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner (SKR), säger att Pfizers vaccinbesked är olyckligt.

– Inleverans av vaccin är den absolut viktigaste punkten för att vi ska klara av att erbjuda hela den vuxna befolkningen vaccin innan halvårsskiftet, säger hon.

Flera regioner anser nu att man återigen behöver spara på doserna, trots Folkhälsomyndighetens uppmaning. 

– Det här är vad vi har förstått hela tiden, att det av olika skäl kan variera för både produktion och leverans av vaccin. Det visar risker och sårbarheten i leveranskedjan, säger Inger Nordin Olsson, vaccinsamordnare i Örebro.

Ser du ett behov av att fortsatt spara doser?

– Ja. Jag förstår syftet med att använda alla tillgängliga doser om det är säkert, men när det inte är säkert måste vi främst fullfölja vaccinationerna i den mest prioriterade gruppen och bland mest sköra, än att börja mata på med en första vaccindos i större grupper.

Se också:

Vaccinforskaren gästade "Dina frågor" i Expressen TV.
Är den värst drabbade världsdelen.
Så många behöver få sprutan för att viruset ska stoppas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.