Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige erkänner staten Palestina

Sveriges utrikesminister Margot Wallström.
Foto: Bertil Ericson / Tt

Regeringen erkänner staten Palestina.

– Genom vårt beslut vill vi bidra till att ge en ny dynamik till en avstannad fredsprocess, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Men beslutet möter skarp kritik från oppositionen.

– Det är förhastat, obalanserat och dessutom är det klantigt hanterat, säger FP-ledaren Jan Björklund.

På en presskonferens i Rosenbad förklarade utrikesminister Margot Wallström (S) regeringens beslut om att erkänna staten Palestina.

– Det finns de som påstår att vi väljer den ena partens sida. Inget kan vara mer felaktigt. Det kan låta högtravande, men det vi gör är att vi faktiskt ställer oss på fredsprocessens sida. Min bedömning är att historien kommer att vara vänlig mot det här beslutet, som jag anser stärker vårt anseende i världen, säger hon.

Frågan har varit mycket omdiskuterad sedan Stefan Löfven och hans nya regering annonserade under regeringsförklaringen att man ämnar erkänna Palestina som stat.

Budskapet har skapat reaktioner runtom i världen - och kritiken har varit hård från israeliskt håll.

Det israeliska utrikesdepartementet kallade till exempel upp Sveriges ambassadör i Tel Aviv för att protestera mot beslutet och landets utrikesminister Avigdor Lieberman har varit öppet kritisk.

Israel har ännu ingen kommentar till det svenska erkännandet som kommer under dagen. Det kom av allt att döma snabbare än vad israelerna hade räknat med mot bakgrund av tidigare svenska uttalanden om att erkännandet av Palestina inte skulle ske omedelbart.

– Vi förbereder en kommentar, säger Emmanuel Nahshon, talesman på Israels utrikesdepartement.

I måndags informerade regeringen riksdagens utrikesnämnd om att beslutet att erkänna Palestina väntas "inom kort".

Viktigt steg

Margot Wallström skrev på DN Debatt att regeringen under torsdagen fattar beslut om att erkänna Palestina.

"Det är ett viktigt steg som bekräftar palestiniernas rätt till självbestämmande", skriver utrikesministern.

Hon skriver vidare att beslutet kommer i ett kritiskt läge med hänvisning till den våldsamma konflikten i Gaza och att fredssamtalen på nytt har gått i stå.

Målet, skriver Wallström, är att Israel och Palestina ska kunna "leva inom ömsesidigt erkända gränser, med 1967 års gränser som utgångspunkt och med Jerusalem som huvudstad för två stater och där eventuella markbyten endast accepteras om parterna framförhandlar det".

Klantigt hanterat

Kritiken mot regeringens handlande i frågan har stött på kritik även på hemmaplan.

I riksdagen har regeringen fått kritik i EU-nämnden, där Margot Wallström anklagades för att försöka runda riksdagen. Även efter utrikesnämndens möte var allianspartierna kritiska.

– Det är förhastat, obalanserat och dessutom är det klantigt hanterat, sa FP-ledaren Jan Björklund efter mötet uppger TT.

Centerpartiet är i sak för ett beslut om att erkänna Palestina, men Annie Lööf var ändå kritisk mot regeringens hantering av frågan.

– De har agerat lite som en elefant i en porslinsfabrik, sade hon till TT.

Snöbollseffekt

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, ser erkännandet som en folkrättslig markering och menar att det framför allt är en uppmuntran åt palestinierna och ett inspel i den internationella debatten.

– De länder som tidigare erkänt Palestina känner att de får ett stöd av Sverige och det kan ge en rörelse, ett momentum, i den riktningen, säger han och tillägger:

– Det är en diplomatisk effekt som möjligen kan utvecklas till en snöbollseffekt om fler stater följer efter.

Regeringen har uttryckt en förhoppning om att dra med sig fler europeiska länder i att erkänna Palestina. Men på en pressträff inför Nordiska rådets session i Stockholm i måndags stod det klart att åtminstone våra tre nordiska grannar Norge, Danmark och Finland inte har sådana planer i dagsläget.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Erkännanden av Palestina

• Sverige är det första EU-landet som i modern tid vill erkänna Palestina, men flera medlemsländer gjorde det innan de gick med i EU.

• Bulgarien, Cypern, Malta, Polen, Rumänien, Tjeckien och Ungern erkände PLO-ledaren Yassir Arafats självständighetsförklaring 1988. Inom några månader hade över 90 länder – i Östeuropa, Afrika, Asien och Mellanöstern – också gjort det.

• Hittills har 134 stater, men nästan inga västerländska i-länder, erkänt Palestina. Ett undantag är Island som 2011 var ett av flera länder att erkänna Palestina.

• Statsminister Stefan Löfven tog upp ett svenskt erkännande av Palestina i regeringsförklaringen som en del av fredslösningen mellan israeler och palestinier: "En tvåstatslösning förutsätter ömsesidigt erkännande och vilja till fredlig samexistens. Därför kommer Sverige att erkänna staten Palestina."

(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.