Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Foto: Bertil Ericson / Tt
Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Foto: Bertil Ericson / Tt

Sverige erkänner staten Palestina

Publicerad

Regeringen erkänner staten Palestina.

– Genom vårt beslut vill vi bidra till att ge en ny dynamik till en avstannad fredsprocess, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Men beslutet möter skarp kritik från oppositionen.

– Det är förhastat, obalanserat och dessutom är det klantigt hanterat, säger FP-ledaren Jan Björklund.

På en presskonferens i Rosenbad förklarade utrikesminister Margot Wallström (S) regeringens beslut om att erkänna staten Palestina.

– Det finns de som påstår att vi väljer den ena partens sida. Inget kan vara mer felaktigt. Det kan låta högtravande, men det vi gör är att vi faktiskt ställer oss på fredsprocessens sida. Min bedömning är att historien kommer att vara vänlig mot det här beslutet, som jag anser stärker vårt anseende i världen, säger hon.

Frågan har varit mycket omdiskuterad sedan Stefan Löfven och hans nya regering annonserade under regeringsförklaringen att man ämnar erkänna Palestina som stat.

Budskapet har skapat reaktioner runtom i världen - och kritiken har varit hård från israeliskt håll.

Det israeliska utrikesdepartementet kallade till exempel upp Sveriges ambassadör i Tel Aviv för att protestera mot beslutet och landets utrikesminister Avigdor Lieberman har varit öppet kritisk.

Israel har ännu ingen kommentar till det svenska erkännandet som kommer under dagen. Det kom av allt att döma snabbare än vad israelerna hade räknat med mot bakgrund av tidigare svenska uttalanden om att erkännandet av Palestina inte skulle ske omedelbart.

– Vi förbereder en kommentar, säger Emmanuel Nahshon, talesman på Israels utrikesdepartement.

I måndags informerade regeringen riksdagens utrikesnämnd om att beslutet att erkänna Palestina väntas "inom kort".

Viktigt steg

Margot Wallström skrev på DN Debatt att regeringen under torsdagen fattar beslut om att erkänna Palestina.

"Det är ett viktigt steg som bekräftar palestiniernas rätt till självbestämmande", skriver utrikesministern.

Hon skriver vidare att beslutet kommer i ett kritiskt läge med hänvisning till den våldsamma konflikten i Gaza och att fredssamtalen på nytt har gått i stå.

Målet, skriver Wallström, är att Israel och Palestina ska kunna "leva inom ömsesidigt erkända gränser, med 1967 års gränser som utgångspunkt och med Jerusalem som huvudstad för två stater och där eventuella markbyten endast accepteras om parterna framförhandlar det".

Klantigt hanterat

Kritiken mot regeringens handlande i frågan har stött på kritik även på hemmaplan.

I riksdagen har regeringen fått kritik i EU-nämnden, där Margot Wallström anklagades för att försöka runda riksdagen. Även efter utrikesnämndens möte var allianspartierna kritiska.

– Det är förhastat, obalanserat och dessutom är det klantigt hanterat, sa FP-ledaren Jan Björklund efter mötet uppger TT.

Centerpartiet är i sak för ett beslut om att erkänna Palestina, men Annie Lööf var ändå kritisk mot regeringens hantering av frågan.

– De har agerat lite som en elefant i en porslinsfabrik, sade hon till TT.

Snöbollseffekt

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, ser erkännandet som en folkrättslig markering och menar att det framför allt är en uppmuntran åt palestinierna och ett inspel i den internationella debatten.

– De länder som tidigare erkänt Palestina känner att de får ett stöd av Sverige och det kan ge en rörelse, ett momentum, i den riktningen, säger han och tillägger:

– Det är en diplomatisk effekt som möjligen kan utvecklas till en snöbollseffekt om fler stater följer efter.

Regeringen har uttryckt en förhoppning om att dra med sig fler europeiska länder i att erkänna Palestina. Men på en pressträff inför Nordiska rådets session i Stockholm i måndags stod det klart att åtminstone våra tre nordiska grannar Norge, Danmark och Finland inte har sådana planer i dagsläget.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag