Stefan Löfven efter mötet i utrikesnämnden: "Inom kort" kommer Sverige att erkänna staten Palestina. Foto: Claudio Bresciani / Tt
Stefan Löfven efter mötet i utrikesnämnden: "Inom kort" kommer Sverige att erkänna staten Palestina.  Foto: Claudio Bresciani / Tt

Sverige erkänner Palestina "inom kort"

Publicerad

Efter ett bråkigt möte i utrikesnämnden kom statsminister Stefan Löfven ut och gav beskedet:

Sverige kommer att erkänna staten Palestina.

- Det är olyckligt, obalanserat och klantigt hanterat, säger FP-ledaren Jan Björklund till Expressen.se.

Även Annie Lööf och Göran Hägglund är kritiska.

Regeringen informerade under förmiddagen utrikesnämnden under ett möte på Stockholms slott att man "inom kort" avser att fatta det formella regeringsbeslutet att erkänna staten Palestina.

- Vi vill se till att få två mindre ojämlika parter så att vi kan få en riktig förhandling som leder fram till en tvåstatslösning. Tiden håller på att rinna ut, säger statsminister Stefan Löfven till TT efter mötet.

- Den hittillsvarande strategin har inte varit lyckad, nu gäller det att göra något annat, säger han.

Men regeringens besked väckte starka protester från oppositionen som anser att man bryter mot svensk praxis mot hur ett erkännande av stater går till.

- Vi hade en ordentlig diskussion om detta. Men regeringen står fast, säger partiledaren Jan Björklund, FP, till Expressen.se.

Lööf: Jag har kritiserat regeringen

Han menar att Sverige fram till nu har uppfattats ha en balanserad inställning i konflikten men att vi med regeringens beslut nu särskiljer oss från andra EU-länder.

- Både under alliansregeringen men också under Göran Persson och Anna Lindhs tid. Men från nu kommer Sverige uppfattas ensidigt stödja den ena parten, säger Björklund.

- Jag har kritiserat regeringen för hanteringen av frågan, de har agerat lite som en elefant i en porslinsfabrik kring denna mycket viktiga och känsliga fråga, säger Centerledaren Annie Lööf till TT.

KD-ledaren Göran Hägglund är bekymrad över ställningstagandet.

- Framför allt av två skäl. Det ena handlar om den formella grunden där vi i Sverige haft en praxis som gäller för erkännande av stater, det frångår regeringen nu. Det andra är erkännandet i sak, där jag tycker att man gör fel. Det går inte att hävda att palestinierna skulle ha någon kontroll över sitt territorium, säger han till TT.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag