Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige erkänner Palestina "inom kort"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven efter mötet i utrikesnämnden: "Inom kort" kommer Sverige att erkänna staten Palestina.
Foto: Claudio Bresciani / Tt

Efter ett bråkigt möte i utrikesnämnden kom statsminister Stefan Löfven ut och gav beskedet:

Sverige kommer att erkänna staten Palestina.

- Det är olyckligt, obalanserat och klantigt hanterat, säger FP-ledaren Jan Björklund till Expressen.se.

Även Annie Lööf och Göran Hägglund är kritiska.

Regeringen informerade under förmiddagen utrikesnämnden under ett möte på Stockholms slott att man "inom kort" avser att fatta det formella regeringsbeslutet att erkänna staten Palestina.

- Vi vill se till att få två mindre ojämlika parter så att vi kan få en riktig förhandling som leder fram till en tvåstatslösning. Tiden håller på att rinna ut, säger statsminister Stefan Löfven till TT efter mötet.

- Den hittillsvarande strategin har inte varit lyckad, nu gäller det att göra något annat, säger han.

Men regeringens besked väckte starka protester från oppositionen som anser att man bryter mot svensk praxis mot hur ett erkännande av stater går till.

- Vi hade en ordentlig diskussion om detta. Men regeringen står fast, säger partiledaren Jan Björklund, FP, till Expressen.se.

Lööf: Jag har kritiserat regeringen

Han menar att Sverige fram till nu har uppfattats ha en balanserad inställning i konflikten men att vi med regeringens beslut nu särskiljer oss från andra EU-länder.

- Både under alliansregeringen men också under Göran Persson och Anna Lindhs tid. Men från nu kommer Sverige uppfattas ensidigt stödja den ena parten, säger Björklund.

- Jag har kritiserat regeringen för hanteringen av frågan, de har agerat lite som en elefant i en porslinsfabrik kring denna mycket viktiga och känsliga fråga, säger Centerledaren Annie Lööf till TT.

KD-ledaren Göran Hägglund är bekymrad över ställningstagandet.

- Framför allt av två skäl. Det ena handlar om den formella grunden där vi i Sverige haft en praxis som gäller för erkännande av stater, det frångår regeringen nu. Det andra är erkännandet i sak, där jag tycker att man gör fel. Det går inte att hävda att palestinierna skulle ha någon kontroll över sitt territorium, säger han till TT.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Är det rätt att erkänna staten Palestina?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.