Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige erkänner Palestina "inom kort"

Stefan Löfven efter mötet i utrikesnämnden: "Inom kort" kommer Sverige att erkänna staten Palestina. Foto: Claudio Bresciani / Tt

Efter ett bråkigt möte i utrikesnämnden kom statsminister Stefan Löfven ut och gav beskedet:

Sverige kommer att erkänna staten Palestina.

- Det är olyckligt, obalanserat och klantigt hanterat, säger FP-ledaren Jan Björklund till Expressen.se.

Även Annie Lööf och Göran Hägglund är kritiska.

Är det rätt att erkänna staten Palestina?

Regeringen informerade under förmiddagen utrikesnämnden under ett möte på Stockholms slott att man "inom kort" avser att fatta det formella regeringsbeslutet att erkänna staten Palestina.

- Vi vill se till att få två mindre ojämlika parter så att vi kan få en riktig förhandling som leder fram till en tvåstatslösning. Tiden håller på att rinna ut, säger statsminister Stefan Löfven till TT efter mötet.

- Den hittillsvarande strategin har inte varit lyckad, nu gäller det att göra något annat, säger han.

Men regeringens besked väckte starka protester från oppositionen som anser att man bryter mot svensk praxis mot hur ett erkännande av stater går till.

- Vi hade en ordentlig diskussion om detta. Men regeringen står fast, säger partiledaren Jan Björklund, FP, till Expressen.se.

Lööf: Jag har kritiserat regeringen

Han menar att Sverige fram till nu har uppfattats ha en balanserad inställning i konflikten men att vi med regeringens beslut nu särskiljer oss från andra EU-länder.

- Både under alliansregeringen men också under Göran Persson och Anna Lindhs tid. Men från nu kommer Sverige uppfattas ensidigt stödja den ena parten, säger Björklund.

- Jag har kritiserat regeringen för hanteringen av frågan, de har agerat lite som en elefant i en porslinsfabrik kring denna mycket viktiga och känsliga fråga, säger Centerledaren Annie Lööf till TT.

KD-ledaren Göran Hägglund är bekymrad över ställningstagandet.

- Framför allt av två skäl. Det ena handlar om den formella grunden där vi i Sverige haft en praxis som gäller för erkännande av stater, det frångår regeringen nu. Det andra är erkännandet i sak, där jag tycker att man gör fel. Det går inte att hävda att palestinierna skulle ha någon kontroll över sitt territorium, säger han till TT.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!