Frågan bör tas i FN i stället, hävdar utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande. Foto: Sven Lindwall
Frågan bör tas i FN i stället, hävdar utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande. Foto: Sven Lindwall

Sverige erkänner
inte Västsahara

Publicerad

Sverige erkänner inte Västsahara, meddelar utrikesdepartementet på fredagskvällen. Orsaken sägs bland annat vara att de folkrättsliga förutsättningarna inte är uppfyllda.

Dessutom bör frågan tas i FN i stället, hävdar utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande: "Frågan om Västsahara utgör en avkoloniseringsfråga i FN samt står på säkerhetsrådets dagordning".
Vidare anser Wallström att ett svenskt erkännande inte skulle gynna den processen. "Situationen i Västsahara skiljer sig dessutom från de stater som Sverige tidigare har erkänt".

"Inte sneglat på säkerhetsrådskandidaturen"

Olika bedömare har sagt att beslutet bland annat grundas i att Sverige vill komma in i FN:s säkerhetsråd, och att det skulle försvåras om Västsahara erkänns.
Samlad bedömning
Men kabinettssekreterare Annika Söder säger att det är en samlad politisk bedömning som ligger till grund för att Sverige inte går vidare med ett erkännande.
– Vi har inte sneglat på säkerhetsrådskandidaturen. Vi har inte heller sneglat på den besvärliga frågan med de marockanska gatubarnen, säger Söder.
Hon vill inte säga att de ansträngda handelsrelationerna med Marocko varit avgörande.
– Det är väldigt tråkigt att vi har haft dåliga relationer med Marocko en tid. Men det är en samlad politisk bedömning som ligger till grund för översynen av Västsaharapolitiken, säger Söder.

Intern kritik

Ulf Bjereld, förbundsordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet, är besviken.

– Att inte erkänna Västsahara i den situation som är kommer av många att uppfattas som en acceptans av den marockanska ockupationen – oavsett om det inte är det regeringen vill.
Han tror det kan ses som en eftergift mot marockanska påtryckningar.
– Det finns ju en internationellt erkänd rätt till självständighet för det västsahariska folket. Den rätten kan inte tas ifrån dem. Ett erkännande är det mest ändamålsenliga medlet för att nå det målet och då väljer regeringen att gå en annan väg, säger han.
Även ungdomsförbundet SSU är kritiskt.
"Det är ett stort svek mot det västsahariska folket och inte minst den unga generationen som länge väntat på ett erkännande från Sverige", skriver förbundsordförande Philip Botström i ett pressmeddelande.
SSU, som anser att regeringen försöker skjuta ifrån sig frågan, beskriver FN:s arbete för ett fritt Västsahara som "ett fiasko".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag