Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige blir allt mer utpekat av Snowden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Av Snowdens dokument framgår att GCHQ spelat en ledande roll i att ge råd till hur europeiska samarbetspartner ska komma förbi lagstiftning som begränsar möjligheterna till övervakning.
Foto: Glenn Greenwald And Laura Poitras

Sverige har spelat stor roll i den senaste tidens avlyssningsskandaler.

I nya dokument som Edward Snowden har släppt till tidningen The Guardian framgår att Sverige är ett av de viktigaste samarbetsländerna för brittisk nätövervakning.

Utrikesminister Carl Bildt slår genast tillbaka:

"Föga sensationer i detta", skriver han på Twitter.

Svenska, tyska, franska och spanska underrättelsetjänster har under de senaste fem åren i nära samarbete med den brittiska signalspaningsbyrån GCHQ utvecklat metoder för massövervakning av nät- och telefontrafik, skriver The Guardian.

De hänvisar till dokument som Edward Snowden har läckt.

Mestadels sker övervakningen genom direkt tappning av fiberoptikkablar och utvecklade "hemliga förbindelser" med telekommunikationsföretag, utan närmare specificering, skriver TT.

Spionagets nav

Av Snowdens dokument framgår att GCHQ spelat en ledande roll i att ge råd till hur europeiska samarbetspartner ska komma förbi lagstiftning som begränsar möjligheterna till övervakning.

GCHQ ska ha blivit förtjust när riksdagen 2008 klubbade igenom lagen som ger Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att övervaka trafiken i fiberoptikkablar, skriver TT. Det brittiska underrättelseorganet tar åt sig viss ära för den framgången efter att ha bistått med råd och riktlinjer till svenskarna: "Vi är beredda att bistå FRA ytterligare när de har utvecklat en plan för att föra arbetet framåt."

Andra rasar

Den undersökande brittiske journalisten Duncan Campbell pekade i september ut svenska FRA som "den största samarbetspartnern till GCHQ utanför de engelskspråkiga länderna".

– När man lägger samman alla pusselbitar blir det tydligt att Sverige arbetade ihop med USA och Storbritannien i syfte att skapa nya lagar för massövervakning på nätet. Sveriges nya lagar 2008 sammanfaller med den så kallade Fisa Amendment Act i USA som vi nu vet användes för att öppna hela den amerikanska delen av internet för övervakning. I Storbritannien föreslogs liknande lagar men de stoppades, sa Campbell i en intervju med Dagens Nyheter.

The Guardian konstaterar nu att de tyska, franska och spanska regeringarna har reagerat ilsket på hur USA:s underrättelsetjänst NSA, med hjälp av GCHQ, övervakat tiotals miljoner medborgare i dessa länder, medan Sverige hittills varit relativt tystlåtet.

Utrikesminister Carl Bildt slår i en Twitterkonversation med TT:s reporter Owe Nilsson tillbaka mot anklagelserna om Sveriges viktiga roll.

"Föga sensationer i detta, om än felaktig beskrivning av process för godkännande av inriktning av inhämtning i FRA-lagen", skriver Carl Bildt.

I The Guardian-artikeln noteras att det har varit tyst från den svenska regeringen.

"Ja, vi uttalar oss om det vi vet. Inte om annat. Rätt bra regel. I längden", konstaterar Carl Bildt i konversationen med TT:s reporter Owe Nilsson.

Bildt medger i Twitterkonversationen att ett samarbete mellan länder sker.

"Vår verksamhet sker med svensk utgångspunkt, i vårt intresse och efter svensk lag. Men självfallet finns samarbete", skriver utrikesministern.

De nya dokumenten kommer kort tid efter avslöjandet om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har avlyssnat flera världsledare, däribland Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Är du rädd för att bli avlyssnad?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.