Sverige bildar militärallians med Norge och Danmark

Peter Hultqvist blickar österut och skramlar ihop en ny militärallians.
Försvarsminister Peter Hulqvist.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

I morgon kommer Sverige skriva på ett avtal om ett nytt militärt samarbete med grannländerna Norge och Danmark, det uppger försvarsminister Peter Hultqvist för TV4 nyheterna.

Det nya försvarssamarbetet kommer i grova drag gå ut på att öva tillsammans, men också gemensamt möta kränkningar. På så sätt menar försvarsminister Peter Hultqvist att den militära förmågan för de tre länderna kommer att öka.

– Vid kris kan vi agera snabbare, alternativt kan vi genom en eventuell antagonist se vad vi har och vad vi gör. Då väljer de inte att genomföra negativa planer gentemot oss, säger han till TV4 Nyheterna.

Hultqvist uppger att det varit aktuellt att inleda det här samarbetet under lång tid. Han menar dessutom att de ryska militärövningarna i Östersjöområdet påverkar den svenska säkerheten negativt.

– Ryssland är beredda att använda militärmakt för att nå politiska mål och syften, säger Peter Hultqvist.

– Vi gör avtalet för att det är nödvändigt. Vår politik går ut på att höja vår förmåga, i syfte att bygga högre tröskel mot kriser.

Mystiska upptäckten i vattnet utanför Luleå: ”Ser ut som en ubåt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.