Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige bästa landet i världen för kvinnor

Stockholm, Sveriges huvudstad.
Foto: Shutterstock
Sverige är världens bästa land för kvinnor att leva i 2019. Detta enligt en sammanställning som US News & World Report gjort.
Foto: Shutterstock

Sverige är världens bästa land för kvinnor att leva i 2019. 

Detta enligt en sammanställning som US News & World Report gjort. 

Grattis Sverige! Vi hör till världens bästa land att leva i för kvinnor 2019. 

Det har organisationen US News & World Report konstaterat efter att ha rankat världens länder.

Listtoppen domineras av de nordiska länderna. Förutom den svenska guldplaceringen ligger Danmark på andraplatsen, på fjärdeplats ligger Norge, och på sjätteplats hittar vi våra grannar i Finland. 

Den svenska topplaceringen innebär att Sverige snor guldpokalen från Danmark, som rankats som det bästa landet flera gånger de senaste åren. 

I botten av listan ligger Myanmar. 

https://twitter.com/theworldindex/status/1095669946837880833

Listan är en årligt förekommande sammanställning som bygger på nära 9 000 intervjuer med kvinnor från 80 länder. 

Nordbor är också lyckliga 

Nordiska länder brukar även ligga högt på när man listar var människor är lyckligast. När FN släppte sin ”World Happiness Report” i mars förra året var det Finland som glatt tog högsta pallplatsen – men alla nordiska länder fanns bland de topp lyckligaste länderna. Sverige knep niondeplatsen på den listan. 

Bland de faktorer som spelade in i undersökningen var bland annat BNP per invånare, förväntad livslängd, frihetsgraden, socialt stöd och frånvaro av korruption. 

Sverige knep häromdagen även andraplatsen när tidningen The Economist rankade 40 länders arbete mot sexuella övergrepp mot barn och tog hem en tredjeplats i ”The Good Country Index”, som rankar hur mycket nytta länder gör i världen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.