Foto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS/IBL POLARISFoto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS/IBL POLARIS
 Foto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige är bästa landet i världen för invandrare

Publicerad

Sverige är världens bästa land för invandrare.

Det visar en ny studie, skriver Washington Post.

En ny rankning av världens länder visar att Sverige är det bästa landet att hamna i som invandrare. 

Även Kanada, Schweiz, Australien och Tyskland placerar sig högt i jämförelsen, och USA tar en sjundeplats. Även de andra nordiska länderna rankas högt.

Det är US News som har gjort rankningen och länderna har jämförts utifrån ekonomisk stabilitet, jämlika löner och hur arbetsmarknaden ser ut. Bland annat 21 000 personer med ledande positioner i näringslivet har intervjuats, men även statistik från Världsbanken och FN har vägts in.

US News har gjort fler sådana här studier där man rankar länder på samma sätt som man brukar göra topplistor över bilar eller andra produkter.

Migrationsfrågan är het

När man nu valde att titta på ländernas förmåga att ta emot invandrare märkte de som gjorde studien att migrationsfrågan är het. I februari startade USA:s president Donald Trump debatt när han attackerade svensk migrationspolitik. "De har tagit in ett stort antal invandrare och de har problem som de aldrig hade väntat sig", sa Trump bland annat.

– Med den uppmärksamhet som har varit på immigration den senaste tiden, både i USA och andra länder, ville vi fördjupa oss både i de fördelar och de utmaningar som invandring kan ha på ländernas status, säger Eric Gertler på US News.

Det var under flyktingvågen 2015 som Sveriges flyktingpolitik kom i fokus. Den nya amerikanska studien är däremot inte fokuserad på just flyktingfrågan.

– Vårt syfte var snarare att fokusera på de ekonomiska aspekterna av invandrig och vilken effekt detta kan ha på hur landet uppfattas internationellt, säger datareportern Deidre McPhillips på US News.

Europeiska länder hamnade högt

De nordiska länderna anses bra på ekonomisk jämlikhet, medan Kanada och Schweiz ligger i topp internationellt när det gäller integration. USA som brukar anses som ett av världens främsta invandrarländer tappade i rankningen på grund av stora ekonomiska klyftor.

Europeiska länder hamnade generellt högt med undantagen Serbien och Tjeckien som låg på plats 68 respektive 50. Bäst i Mellanöstern på att ta emot invandrare är enligt den nya studien Saudiarabien som inte hamnar högre än plats 15 och bland de afrikanska länderna är Sydafrika på plats 45 bästa exemplet. 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag