Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige är bästa landet i världen för invandrare

Foto: ROB SCHOENBAUM / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige är världens bästa land för invandrare.

Det visar en ny studie, skriver Washington Post.

En ny rankning av världens länder visar att Sverige är det bästa landet att hamna i som invandrare. 

Även Kanada, Schweiz, Australien och Tyskland placerar sig högt i jämförelsen, och USA tar en sjundeplats. Även de andra nordiska länderna rankas högt.

Det är US News som har gjort rankningen och länderna har jämförts utifrån ekonomisk stabilitet, jämlika löner och hur arbetsmarknaden ser ut. Bland annat 21 000 personer med ledande positioner i näringslivet har intervjuats, men även statistik från Världsbanken och FN har vägts in.

US News har gjort fler sådana här studier där man rankar länder på samma sätt som man brukar göra topplistor över bilar eller andra produkter.

Migrationsfrågan är het

När man nu valde att titta på ländernas förmåga att ta emot invandrare märkte de som gjorde studien att migrationsfrågan är het. I februari startade USA:s president Donald Trump debatt när han attackerade svensk migrationspolitik. "De har tagit in ett stort antal invandrare och de har problem som de aldrig hade väntat sig", sa Trump bland annat.

– Med den uppmärksamhet som har varit på immigration den senaste tiden, både i USA och andra länder, ville vi fördjupa oss både i de fördelar och de utmaningar som invandring kan ha på ländernas status, säger Eric Gertler på US News.

Det var under flyktingvågen 2015 som Sveriges flyktingpolitik kom i fokus. Den nya amerikanska studien är däremot inte fokuserad på just flyktingfrågan.

– Vårt syfte var snarare att fokusera på de ekonomiska aspekterna av invandrig och vilken effekt detta kan ha på hur landet uppfattas internationellt, säger datareportern Deidre McPhillips på US News.

Europeiska länder hamnade högt

De nordiska länderna anses bra på ekonomisk jämlikhet, medan Kanada och Schweiz ligger i topp internationellt när det gäller integration. USA som brukar anses som ett av världens främsta invandrarländer tappade i rankningen på grund av stora ekonomiska klyftor.

Europeiska länder hamnade generellt högt med undantagen Serbien och Tjeckien som låg på plats 68 respektive 50. Bäst i Mellanöstern på att ta emot invandrare är enligt den nya studien Saudiarabien som inte hamnar högre än plats 15 och bland de afrikanska länderna är Sydafrika på plats 45 bästa exemplet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.