Sverige är bästa landet i världen att leva i – för kvinnor.Sverige är bästa landet i världen att leva i – för kvinnor.
Sverige är bästa landet i världen att leva i – för kvinnor.
Skandinavien är även bäst för barn, med Sverige som etta. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBLSkandinavien är även bäst för barn, med Sverige som etta. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL
Skandinavien är även bäst för barn, med Sverige som etta. Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Sverige är bäst i världen för kvinnor

Publicerad

Sverige är bäst i världen för kvinnor.

I en stor amerikansk undersökning som görs varje år toppar Sverige – trots den senaste tidens debatt om otrygghet.

Jämlikhet, lönenivå och säkerhet var egenskaper som folk gillar med landet.

Sverige är bästa landet i världen att leva i – för kvinnor. Uppfattningen sticker av mot den senaste tidens debatt i USA, som framför allt Fox News drivit, om hur svenska kvinnor är otrygga. USA är bara 16:e bästa landet för kvinnor, enligt intervjupersonerna. Mänskliga rättigheter, jämlikhet, lönenivå och säkerhet var kategorier som förde Sverige till seger. Tvåa och trea kom Danmark och Norge, följda av Nederländerna och Kanada.

Frågorna i undersökningen handlade om vilket land som är mäktigast, var man helst vill investera pengar och var det är bäst att leva för kvinnor, barn och äldre.

Sverige etta – igen

Skandinavien är även bäst för barn, med Sverige som etta.

I undersökningen fick intervjupersonerna också berätta om vilket land de helst skulle vilja flytta till som pensionärer, i ett scenario där ekonomin inte var ett hinder. Där toppade varken USA eller något europeiskt land utan Nya Zeeland och Australien. När folk valde var de vill slå sig ner som gamla var det vädret som styrde, men också ifall befolkningen uppfattas som vänlig och ifall skatterna är låga.

För första gången tog Schweiz topplatsen totalt eftersom landet anses stå för utbildning, demokrati, bra företagsklimat och livskvalitet. Förra årets etta, Tyskland, halkade ner på grund av terrordåd och flyktingdebatt. Japan ligger på femteplats och USA på sjunde. USA hade försämrat sin placering och det var landets ambitionsnivå vad gäller mänskliga rättigheter, demokrati och företagsrelationer som sänkte betyget. Däremot anses USA fortfarande mäktigast.

Fler än 21 000

Undersökningen, som New York Times rapporterat om, görs varje år av U.S. News & World Report i samarbete med universitet i Pennsylvania och företaget BAV Consulting. Intervjuerna gjordes efter det amerikanska presidentvalet och fler än 21 000 personer har intervjuats.

– De nya rankingarna speglar folks längtan efter ordning, eftersom man framhåller länder som man uppfattar står för neutralitet, stabilitet och diplomati, säger John Gerzema vid BAV Consulting.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag