Firandet av Sveriges nationaldag i Göteborg. Foto: Lasse Linden
Firandet av Sveriges nationaldag i Göteborg. Foto: Lasse Linden

Sverige är bäst - på listornas lista

Publicerad
Uppdaterad
Sverige är bäst.
I alla fall på listornas lista.
- Jag säger absolut inte att vi är perfekta. Men resultatet är mycket intressant, säger Bo Ekman på Tällberg Foundation.
Kanske kommer det inte som en överraskning för oss som bor här. Men nu är det bevisat en gång för alla.
Sverige är bäst.
Varför?
- Jag tror att det är ett resultatet av en mycket lång utveckling med allemansrätt, kvinnofridsarbete, lagstiftning och att vi hållit oss på god fot med andra länder. Den svenska själen är principfast pragmatisk och det skapar ett samhälle som är hyggligt jämställt och har en balans mellan miljö och ekonomi, säger Bo Ekman styrelseordförande på Tällberg Foundation.

Lycka och miljö

Det finns många listor. Men den som Tällberg Foundation står bakom är listornas lista.
De har vägt ihop sexton olika väl citerade index som gjorts av FN, universitet, organisationer och stiftelser för att visa ländernas position i olika avseende.
Bland annat avgör konkurrenskraft, mänsklig rättigheter, miljö, demokrati, korruption, pressfrihet, jämställdhet, befolkningens lycka och fred.
Men bara för att vi är bäst ska vi inte vara nöjda.
- Vi har en samhällsmodell som andra respekterar och gärna lär sig av. Men vi ska inte slå oss för bröstet och säga "hurra vad vi är bra". I alla samhällen finns det skavanker. Och vi måste fortsätta vår kurs, säger Bo Ekman.

En sämre placering

Sverige ligger på de bästa tio platserna på alla punkter utom en: företagarklimatet. Där får vi nöja oss med en 18:e plats.
De andra skandinaviska länderna ligger också högt upp på listan.
Norge, Danmark, Finland och Island följer efter Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag