Flyktinggruppernas riksråd, FARR, skriver i en ny rapport att handläggningstiderna för familjeåterförening är för långa och bryter mot EU:s direktiv. Enligt direktiven får tiden inte vara längre än nio månader.
FARR har därför, tillsammans med Stockholms Stadsmission och Göteborgs Stadsmission, valt att anmäla Sverige till EU-kommissionen.
– Vi hoppas att EU-kommissionen tar upp det här ärendet och att det leder till en förändring. Att svenska regeringen hörsammar det, och påtalar det för Migrationsverket, säger Emma Persson, advokat och ordförande i FARR.
”Fruktansvärt att behöva vänta”
Till följd av det stora antalet asylsökande hösten 2015 antog Sverige året efter en tillfällig asyllag, där man bland annat beslutade om tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad rätt till familjeåterförening.

Men trots att det plötsligt uppstod ett högt tryck på Migrationsverket kan inte myndigheten skylla långa handläggningstider på många ansökningar, säger Emma Persson. Oavsett måste man hålla sig till reglerna, som är att handläggning ska ske inom nio månader.
– Det är fruktansvärt att behöva vänta så länge och vara isär från sin familj. Det är framför allt män som har kunnat ge sig ut på den här resan, för att det är farligt för kvinnor och barn. Man har gjort så att männen har åkt, för att sedan ta hit sin familj. Men de långa handläggningstiderna resulterar också i att en del kanske ger sig ut på de här osäkra vägarna ändå, för att inte behöva vänta så länge.
Migrationsverket skriver i ett uttalande till Expressen att handläggningstiderna har minskat och att Migrationsverket har lagt mer resurser i form av personal på att avgöra familjeåterföreningsärenden.
Mardin Baban, presskommunikatör på Migrationsverket, skriver att de tycker det är bra att civilsamhället uppmärksammar handläggningstiderna.
”Det här är samtidigt en fråga som vi själva arbetar med att förbättra. Vårt mål är att alla sökande ska få ett beslut inom nio månader, det är målet vi har styrt och arbetat mot och det arbetet fortsätter”.
Alaa återförenades med sin son efter tre år
I rapporten, som släpptes på lördagen, uppmärksammar man också vittnesmål från asylsökanden som har upplevt hinder i återföreningsprocessen.
En av dem som är med i rapporten och berättar om sin upplevelse är Alaa Haidar, läkare från Syrien, som flydde till Sverige 2015. Efter tre år fick hon återförenas med sin man och son, som var fyra år när hon tog sig till Sverige.
I rapporten skriver hon om flera praktiska hinder för att kunna återförenas med sin familj, som att vara tvungen att fullborda ansökan om familjeåterförening på någon av de svenska ambassader som finns i länder där det är svårt för syrier att få visum.
– Man fick ansöka i några länder, men det var inte lätt, det var svårt att få visum dit. Det var jättekämpigt. Vi lyckades till slut, men det tog jättelång tid, det borde inte vara så svårt, säger Alaa Haidar till Expressen.
Alaa Haidar tycker att man behöver se över reglerna och underlätta för asylsökande.
– Jag förstår inte varför man inte kan söka i andra länder som man faktiskt kan åka till. Det kan finnas praktiska hinder, men det går att lösa tror jag. Det är värt att lösa dem, säger hon.
Flyktingsgrupperna riksråd är ett partipolitiskt och religiöst obundet nätverk som arbetar för att stärka asylrätten.