Secret Service vakar alltid över presidenten. Under onsdagsmorgonen rörde sig prickskyttar upp på tak vid Arlanda. Foto: Daniel Alsén
Secret Service vakar alltid över presidenten. Under onsdagsmorgonen rörde sig prickskyttar upp på tak vid Arlanda.  Foto: Daniel Alsén

Sverige - ett högriskland

Publicerad

Säpo och Secret Service är taggade till max under Barack Obamas besök.

Inget får hända presidenten när han är i staden som sett två toppolitiker mördas i modern tid.

Sverige ses som ett högriskland och Säpo har en lista på cirka 200 våldsbejakande extrema islamister i landet.

Under onsdagsmorgonen tog prickskyttar plats på tak vid Arlanda för att skydda presidenten.

Den svenska polisen har gett sju av Barack Obamas livvakter tillstånd att föra in vapen och ammunition i Sverige, rapporterar Dagens Nyheter. Men sannolikt kommer många fler Secret Service-agenter att skydda presidenten. Det kan röra sig om upp till 250.

Tillstånden har getts i samarbete med Säpo. De avser "skyddsändamål" under en begränsad period kring president Barack Obamas besök. Namnen på de amerikanska agenterna är hemligstämplade i tillstånden, liksom vapentyper och hur många vapen som får tas in, skriver DN.

En stor del av Säpos cirka 1 000 anställda är mobiliserade under Obamas dygn i Stockholm. Tillsammans med sina amerikanska kolleger och 2 000 vanliga poliser ansvarar de för den högt uppsatte gästens säkerhet.

"Omfattande förberedelser"

- Säpo har gjort stora och omfattande förberedelser. Livvakter och annat som syns på ytan är bara toppen av isberget, säger Fredrik Nilsson, presssekreterare på Säpo.

- Vi har också underrättelsehandläggare, logistiker, analytiker, tekniker och andra. Stora delar av personalen är engagerad för att besöket ska ske tryggt och säkert, säger han.

USA ser Sverige som ett riskland. Morden på Olof Palme och Anna Lindh samt självmordsbombaren i december 2010 bidrar till den uppfattningen.

Hotnivån i Sverige ligger på "förhöjd nivå" sedan tre år, säger Säpo. Den förhöjda nivån beror på att det i landet finns cirka 200 extrema islamister som bejakar våld. Det är en siffra som återkommer i Säpos rapporter sedan 2010.

Samtidigt finns ett 30-tal extremister som rest för att delta i strider i Syrien. Och ungefär lika många som har rest till Somalia och andra länder. De som rest till Syrien har anslutit sig till grupper som är knutna till terrornätverket al-Qaida, enligt Säpo. Några av dem har återvänt och det har på sikt ökat risken för terrordåd i Sverige, säger Säpo.

Märker inte att de bevakas

Men radikala islamister säger till TV4:s Nyheterna att de inte har märkt att bevakningen har ökat inför Obamas besök.

- Hotnivån för Sverige ligger oförändrad på förhöjd nivå sedan tre år tillbaka. Också under besöket. Vi gör kontinuerliga bedömningar av hotbilden, säger Fredrik Nilsson.

- Det finns en grupp på cirka 200 aktiva islamistiska extremister som bejakar våld. Ett 30-tal av dem har rest till Syrien för att ansluta sig till al-Qaida-grupper och för att delta i våldsamheterna.

- Vi har sett att ett antal har återvänt. De kan bidra till att öka stödet för terrorism i Sverige. De kan bli ett möjligt framtida hot mot Sverige om de återvänder, säger han.

Jonathan Peste, Säpos chefsanalytiker för området kontraterrorism, har i flera intervjuer uttryckt rädsla för att al-Qaida-veteranerna från Syrien ska utföra terrordåd i Sverige. De kan också bli inspirationskällor, säger han.

- Vi är oroade över att de kommer tillbaka till Sverige och utför attentat här, sade Jonathan Peste till Sveriges Radio i somras, innan det blev känt att president Obama skulle besöka Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag