Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenungsson om Arnault: ”Allvarligt och oförsvarbart”

Jayne Svenungsson önskar att Sara Stridsberg stannar kvar på sin stol i Akademien. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Stridsberg har fortfarande inte gett besked om hon stannar i Svenska Akademien. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius och Akademiledamoten Sara Stridsberg lämnar Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiens sammanträde på torsdagen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault. Foto: CHARLES HAMMARSTEN/IBL

Sara Stridsberg har fortfarande inte gett besked om hon stannar i Svenska Akademien.

Nu uttalar Akademiekollegan Jayne Svenungsson sin önskan om att hon blir kvar på sin stol – och riktar även hård kritik mot jävsituationen där makarna Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault fått pengar från Svenska Akademien.

– Detta är något som samtliga ledamöter ser som mycket allvarligt och oförsvarbart, säger hon i Kyrkans Tidning.

Krisarbetet pågår för fullt i Svenska Akademien efter att Sara Danius och Katarina Frostenson i går lämnade den aktade institutionen – vilket innebär att det i praktiken bara finns elva ledamöter kvar.

Förhoppningen nu är inga ytterligare ledamöter ska välja att avgå. Samtidigt pågår livliga spekulationer om Sara Stridsberg som ännu inte gett besked om hon kommer stanna kvar i Akademien eller inte.

I ett sms till Expressen förklarar Jayne Svenungsson som sitter på stol nio att hon är bedrövad över den rådande situationen:

"Det är givetvis förfärligt tragiskt att ytterligare två kvinnor nu drar sig tillbaka från Akademien. Men givet det akuta läget och det pågående drevet, så tror jag att Akademien pressades till en situation där detta till sist var den enda utvägen".

Förnyelsearbete i Akademien

Hennes önskan är att Sara Stridsberg ska stanna kvar och att Akademien kommer modernisera sig i framtiden:

"Jag hoppas nu varmt att Sara Stridsberg inte lämnar, vilket skulle vara förödande på alla sätt. Det är ju en svår tid Akademien har framför sig, och jag kommer för egen del att göra allt jag kan för att vara med i det arbete av förnyelse som Akademien nu står inför", skriver Jayne Svenungsson.

I samband med torsdagens möte i Svenska Akademien stöttades Sara Danius av Sara Stridsberg, Per Wästberg och Jesper Svenbro som alla ville ha kvar Danius som ständig sekreterare. Jayne Svenungsson deltog inte i torsdagens möte.

I en intervju med Kyrkans Tidning kommenterar Jayne Svenungsson även synen på att äkta makarna Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault tagit emot medel från Svenska Akademien.

– Detta är något som samtliga ledamöter ser som mycket allvarligt och oförsvarbart, även här har det rått stor enighet. Men majoriteten av ledamöterna har likväl inte funnit att detta betingar ett så drastiskt straff som uteslutning. Här tror jag återigen att man bör påminna sig om att den som är fri från synd kastar första stenen, säger Jayne Svenungsson till Kyrkans Tidning.

Expressen söker Sara Stridsberg, Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault.