Svenskt stridsplan i skarp insats vid Öland

Publicerad

Ett svenskt stridsplan skapade under tisdagen en så kallad ljudbang när det flög över Öland vid elvatiden.

Ölandsbladet kan avslöja att både Blekinge Flygflottilj och Försvarsmakten bekräftar att det rörde sig om en skarp insats.

Samtidigt skriver Lettiska armén på Twitter att Nato-plan följt två ryska militärplan över Östersjön.

En försvarspolitisk källa uppger för Expressen.se att de svenska planen gick upp av samma skäl som Natoplanen.

Det var vid elvatiden på tisdagsförmiddagen som många boende på Öland plötsligt blev oroliga när de hörde ett oljud som var så kraftigt att hus på ön började skaka.

Som tidningen Ölandsbladet var först att berätta rörde det sig om ett svenskt stridsplan som befann sig i luften för vad som beskrivs som en "skarp insats", och när planet nådde hastigheter över ljudets hastighet skapades en så kallad ljudbang som öborna tydligt kände av.

Varken Blekinge Flygflottilj eller Försvarsmakten vill dock svara på varför det svenska stridsplanet befann sig i luften, och om det handlade om en ny rysk kränkning av det svenska luftrummet.

– Den har haft bråttom i en skarp insats och orsakat en bang på 11 kilometers höjd över Öland, säger Kent Löving, informationschef på Blekinge Flygflottilj till Ölandsbladet.

Vad handlade den skarpa insatsen om?

– Jag kan inte gå in på vad insatsen innebar eller vad den konkret handlade om mer än att den var skarp, säger han vidare till Ölandsbladet.

"Ingen kränkning"

Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten säger till Expressen.se:

– Vi har varit uppe med vår incidentberedskap, och det gick fort och där av smällarna. Och det vi ville kolla på, det var en flygning som pågick över internationellt luftrum, öster om Gotland. Det var ingen kränkning av svenskt luftrum, utan vi hade lite brådis upp för att titta på det här, säger han till Expressen.se.

Vad var det för flygning öster om Gotland?

– Det är det vi inte vill kommentera, utan vi kan bara säga att vi gjorde det.

Men det är inga ryska plan inblandade och det är ingen kränkning?

– Det är ingen kränkning, och vilken nationalitet eller vilket flygföretag det var vi var uppe och tittade på, det är ingenting vi kommenterar.

Natoinsats samtidigt

Samtidigt som det svenska planet skickades upp pågick en Natoinsats väster om den lettiska hamnstaden Ventspils, som ligger öster om Gotland.

På Twitter skriver den lettiska armén:

 

 

Två ryska militärflygplan, ett transportplan och ett stridsflygplan, befann sig alltså nära den lettiska gränsen. Det gjorde att Natoplan från Portugal respektive Kanada skickades upp från Natobasen Šiauliai i Litauen, uppger Normunds Stafeckis, talesperson för den lettiska försvarsministern.

– Vi skickar upp plan av tre anledningar. De ryska planen har ingen flygrutt, de kommunicerar inte med civila luftfartsmyndigheter och de har inte transpondrarna påslagna, säger han.

Stafeckis vill inte svara på frågan om något svensk plan tog del i insatsen.

– Det kan jag inte diskutera. Vi har i alla fall inte följt något svenskt plan.

Men för Expressen.se uppger en försvarspolitiskt insatt källa att de svenska planen gick upp av samma skäl som Natoplanen.

Det betyder alltså att även svenska plan skulle ta en titt på de ryska planen.

Försvarsministern informerad

Den svenska insatsen och Natoinsatsen skedde vid samma tid och i samma område, men det har inte officiellt bekräftats från något håll att insatsen rör samma ryska militärplan.

Enligt Stafeckis har ryska flygplan flugit nära Lettlands gräns vid 170 tillfällen sedan den 1 januari. Men till skillnad mot vad som hände i Sverige i september har ryska militärplan inte kränkt lettiskt luftrum.

Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, vill inte kommentera om det finns ett samband.

– Det kan jag inte kommentera, säger han.

Det ska även ha varit svenska signalspaningsplan uppe under tisdagen?

– Det kan jag inte heller kommentera.

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, är enligt hans pressekreterare Ingela Nilsson informerad om den skarpa insatsen med det svenska stridsplanet.

– Det jag kan säga är att han är informerad, men hänvisar alla frågor till Försvarsmakten, säger hon till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag