Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskt stridsplan i skarp insats vid Öland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ett svenskt stridsplan skapade under tisdagen en så kallad ljudbang när det flög över Öland vid elvatiden.

Ölandsbladet kan avslöja att både Blekinge Flygflottilj och Försvarsmakten bekräftar att det rörde sig om en skarp insats.

Samtidigt skriver Lettiska armén på Twitter att Nato-plan följt två ryska militärplan över Östersjön.

En försvarspolitisk källa uppger för Expressen.se att de svenska planen gick upp av samma skäl som Natoplanen.

Det var vid elvatiden på tisdagsförmiddagen som många boende på Öland plötsligt blev oroliga när de hörde ett oljud som var så kraftigt att hus på ön började skaka.

Som tidningen Ölandsbladet var först att berätta rörde det sig om ett svenskt stridsplan som befann sig i luften för vad som beskrivs som en "skarp insats", och när planet nådde hastigheter över ljudets hastighet skapades en så kallad ljudbang som öborna tydligt kände av.

Varken Blekinge Flygflottilj eller Försvarsmakten vill dock svara på varför det svenska stridsplanet befann sig i luften, och om det handlade om en ny rysk kränkning av det svenska luftrummet.

– Den har haft bråttom i en skarp insats och orsakat en bang på 11 kilometers höjd över Öland, säger Kent Löving, informationschef på Blekinge Flygflottilj till Ölandsbladet.

Vad handlade den skarpa insatsen om?

– Jag kan inte gå in på vad insatsen innebar eller vad den konkret handlade om mer än att den var skarp, säger han vidare till Ölandsbladet.

"Ingen kränkning"

Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten säger till Expressen.se:

– Vi har varit uppe med vår incidentberedskap, och det gick fort och där av smällarna. Och det vi ville kolla på, det var en flygning som pågick över internationellt luftrum, öster om Gotland. Det var ingen kränkning av svenskt luftrum, utan vi hade lite brådis upp för att titta på det här, säger han till Expressen.se.

Vad var det för flygning öster om Gotland?

– Det är det vi inte vill kommentera, utan vi kan bara säga att vi gjorde det.

Men det är inga ryska plan inblandade och det är ingen kränkning?

– Det är ingen kränkning, och vilken nationalitet eller vilket flygföretag det var vi var uppe och tittade på, det är ingenting vi kommenterar.

Natoinsats samtidigt

Samtidigt som det svenska planet skickades upp pågick en Natoinsats väster om den lettiska hamnstaden Ventspils, som ligger öster om Gotland.

På Twitter skriver den lettiska armén:


https://twitter.com/Latvijas_armija/status/519418931535446016

Två ryska militärflygplan, ett transportplan och ett stridsflygplan, befann sig alltså nära den lettiska gränsen. Det gjorde att Natoplan från Portugal respektive Kanada skickades upp från Natobasen Šiauliai i Litauen, uppger Normunds Stafeckis, talesperson för den lettiska försvarsministern.

– Vi skickar upp plan av tre anledningar. De ryska planen har ingen flygrutt, de kommunicerar inte med civila luftfartsmyndigheter och de har inte transpondrarna påslagna, säger han.

Stafeckis vill inte svara på frågan om något svensk plan tog del i insatsen.

– Det kan jag inte diskutera. Vi har i alla fall inte följt något svenskt plan.

Men för Expressen.se uppger en försvarspolitiskt insatt källa att de svenska planen gick upp av samma skäl som Natoplanen.

Det betyder alltså att även svenska plan skulle ta en titt på de ryska planen.

Försvarsministern informerad

Den svenska insatsen och Natoinsatsen skedde vid samma tid och i samma område, men det har inte officiellt bekräftats från något håll att insatsen rör samma ryska militärplan.

Enligt Stafeckis har ryska flygplan flugit nära Lettlands gräns vid 170 tillfällen sedan den 1 januari. Men till skillnad mot vad som hände i Sverige i september har ryska militärplan inte kränkt lettiskt luftrum.

Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, vill inte kommentera om det finns ett samband.

– Det kan jag inte kommentera, säger han.

Det ska även ha varit svenska signalspaningsplan uppe under tisdagen?

– Det kan jag inte heller kommentera.

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, är enligt hans pressekreterare Ingela Nilsson informerad om den skarpa insatsen med det svenska stridsplanet.

– Det jag kan säga är att han är informerad, men hänvisar alla frågor till Försvarsmakten, säger hon till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.