Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskt snus får grönt ljus i USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tobaksbolaget Swedish-Match får nu sälja åtta typer av portionssnus i USA.
Foto: Samuel Unéus
Foto: Krister Larsson

Nu är det fritt fram för svenskt snus i USA - som en mer hälsosam produkt än cigaretter.

Tobaksbolaget Swedish-Match får nu sälja åtta typer av portionssnus i landet.

Sveriges Radisos Ekoredaktion berättar att Swedish Match nu fått klartecken från den amerikanska kontrollmyndigheten FDA, Food and Drug Administration, att sälja åtta olika typer av snus i portionsförpackning i USA,

Swedish Match har länge försökt övertyga FDA att snus skulle vara mindre farligt än cigaretter. Man vill sälja snus i USA som ett mer hälsosamt alternativ.

FDA anser nu också att snuset sannolikt  är ett mindre giftigt, men bara om användaren bara konsumerar snus och inget annat.

"Ingen tobaksprodukt är säker"

Patrik Hildingsson, informationsdirektör för Swedish Match, säger så här i en skriftlig kommentar för TT.

"Dagens tillkännagivande av FDA behandlar inte vår ansökan om att erhålla en så kallade modifierad riskstatus för snusprodukter under varumärket General. Tillkännagivandet är i stället ett godkännande för kommersialisering av nya produkter under en särskild och parallell process"

Han tillägger att företaget fortfarande väntar på besked från FDA angående ansökan om modifierad riskstatus, något som ursprungligen förväntades i september.

Enligt Ekot vill Swedish Match marknadsföra snuset med etiketten att "ingen tobaksprodukt är säker, men den här produkten innebär avsevärt lägre risker för hälsan än cigaretter".

Men det får man alltså inte just nu och man får inte sälja snus som "godkänt av FDA" och att det krävs ett särkskilt tillstånd för att få göra det.

Det går redan att köpa snus  i USA. Men FDA:s beslut innebär att myndigheten gjort en genomgång av hälsoriskerna med produkten.

Däremot får Swedish Match inte hävda att FDA godkänt snuset, och snuset måste förses med samma varningstext som andra rökfria tobaksprodukter.

FDA: Troligen mindre giftigt

Så långt har inte FDA sträckt sig, men myndigheten skriver att beslutet att snuset får säljas i USA, speglar belägg för att produkteninnebär låg sannolikhet för att introducera nya användare, eller svårigheter för användare att sluta eller att få återfall. Det bygger dock på attden marknadsförs som tillverkaren sagt.

FDA skriver också att snuset troligen är ett mindre giftigt alternativ för tobaksbrukare som enbart använder snus och inget annat.

Swedish Match vill marknadsföra snuset med etiketten att "ingen tobaksprodukt är säker, men den här produkten innebär avsevärt lägre risker för hälsan än cigaretter".

Det tillståndet har de hittills alltså inte fått och FDA markerar att snuset inte kan marknadsföras som "godkänt av FDA" och att det krävs ett särkskilt tillstånd för att få göra det.

Snus kan redan köpas i USA men skillnaden med dagens beslut är att FDA, enligt ett pressmeddelande, gjort en "rigorös och vetenskapligt baserad" genomgång av riskerna med produkten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.