Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, och Mikael Damberg, S.
Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, och Mikael Damberg, S.

Svenskt Näringslivs nya vd hoppar på S

Publicerad

Svenskt Näringslivs nya vd Carola Lemne började sin första arbetsdag med att hoppa på Socialdemokraterna.

Dagens Nyheters debattsida skriver hon att partiet vill försvåra för arbetskraftsinvandring.

Mikael Damberg, gruppledare för S i riksdagen, är kritisk:

– Hon har fel, säger han till Expressen.se.

På måndagen trädde Carola Lemne i rollen som Svenskt Näringslivs vd. På Dagens Nyheters debattsida attackerade hon Socialdemokraterna och LO med en lång artikel om varför partiet och fackorganisationens krav minskar arbetskraftsinvandringen till Sverige.

“Socialdemokraterna vill nu återinföra arbetsmarknadsprövningen. Facken ska åter bestämma vilka människor från länder utanför EU som får komma till Sverige för att arbeta.”, skriver hon bland annat.

Viktigt att regler följs

Men Mikael Damberg (S) menar att detta är helt fel.

– Vi vill inte införa den gamla arbetsmarknadsprövningen. Det spelar ingen roll hur många gånger de säger detta. Däremot tycker vi att det är viktigt att man ser till att avtal och regler följs, till exempel inom byggsektorn och hotell- och restaurangbranschen. Där det inte fungerar ska fack och arbetsgivare få mer att säga till om, säger han.

I slutet av förra året presenterade Socialdemokraterna ett förslag till ett tiostegsprogram för ordning på svensk arbetsmarknad.

– I mina ögon handlar det om arbetsmarknadsprövning men om Socialdemokraterna är beredda att ompröva detta så vore det förstås mycket välkommet, säger Carola Lemne.

LO får också kritik

Däremot tycker hon att det är bra att regeringen och Miljöpartiet inför tuffare regler för att kontrollera villkoren för arbetstagare från tredje land.

– I huvudsak fungerar dagens regelverk bra men skulle behöva utvecklas också för att göra det ännu lättare för människor utanför EU att komma till Sverige för att arbeta och hjälpa oss att bygga vårt fortsatta välstånd.

Carola Lemne kritiserar även LO i sin debattartikel där hon skriver:

”Det är bekymmersamt att LO, som nu spelar en avgörande roll i Socialdemokraternas valrörelser, tagit på sig rollen att bygga murar mot omvärlden. ”

Mikael Damberg menar att Svenskt Näringsliv och Moderaterna gör helt fel i sin analys.

– Jag hoppas att både Svenskt Näringsliv och dess medlemsföretag står upp för kraven om att svenska löner och kollektivavtal ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Det är ju inte färre människor som skulle vilja komma till Sverige om de får en lön som det går att leva på.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag