De ryska stridsplanen var av typen Sukhoi SU-24, enligt Expressens uppgifter. Foto: Alexander Mishkin
De ryska stridsplanen var av typen Sukhoi SU-24, enligt Expressens uppgifter. Foto: Alexander Mishkin

Svenskt luftrum kränkt av ryska attackplan

Publicerad

Två ryska attack- och bombflygplan kränkte vid lunchtid i onsdags svenskt luftrum, kan Expressen i kväll avslöja. Utrikesminister Carl Bildt har bekräftat att regeringen har informerats om incidenten.

Flera Jas Gripen-plan tog upp jakten.

Försvarsmaktens bedömning är, erfar Expressen, att kränkningen inte var oavsiktlig utan ett test av den svenska beredskapen.

De ryska stridsflygplanen korsade den svenska territorialgränsen söder om Öland vid 12-tiden i onsdags, erfar Expressen.

Stridsflygplanen hade flugit längs med polska kusten när de öster om Bornholm vände rakt norrut och flög på låg höjd mot Öland.

Planen, som var av typen SU-24, flög ett par kilometer på fel sida gränsen och vände snabbt österut när ett svenskt Jas Gripen-plan närmade sig.

Den ryska flygplanstypen - som av Nato fått rapporteringsnamnet Fencer - har tidigare använts i strid i Afghanistan, Tjetjenien och i kriget i Sydossetien.

Expressen var vid 19-tiden på torsdagskvällen i kontakt med Försvarsmaktens presschef Philip Simon och ställde frågor om händelsen i onsdags. Han bad då att få återkomma.

Strax efter klockan 20 lämnade Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten följande skriftliga kommentar:

"Försvarsmakten kommenterar inte en händelse innan det gjorts en analys. En sådan sker alltid skyndsamt och omfattar även tekniska system. Först när analysen är klar med ett säkert konstaterat händelseförlopp, och de exakta omständigheterna klarlagda, fattar Försvarsmakten beslut om vidare hantering inom och utom myndigheten."

Stridsflygplanen som ska ha kränkt svenskt luftrum startade i onsdags i den ryska exklaven Kaliningrad, mellan Polen och Litauen, enligt Expressens uppgiftslämnare.

Det är oklart om de denna gång övade anfall mot Sverige.

Enligt vad Expressen erfar gör Försvarsmakten bedömningen att kränkningen inte var oavsiktlig, utan snarare ett test av den svenska beredskapen.

I samband med påsken förra våren övade en rysk flygstyrka med tunga bombplan mot attackmål i Sverige. Den gången kom ryssarna överraskande mitt i natten när Sverige saknade beredskap.

Höjd beredskap i Sverige

Nato reagerade och skickade upp sitt jaktflyg.

När larmet gick i onsdags avdelades ett Jas Gripen från F17 i Kallinge för identifiering. Planen som avdelades övade redan i Östersjön - men ingick inte i den så kallade incidentberedskapen.

Först efter att de ryska planen vänt österut, halvvägs ut i Östersjön, ska de plan som ingår i incidentberedskapen ha hunnit ikapp.

Orsaken till det senfärdiga agerandet kan ha varit "en felbedömning och sen startorder", enligt Expressens uppgiftslämnare.

Så sent som den 29 augusti i år höjde Försvarsmakten sin beredskap och flyttade Jas-plan till Gotland.

Då angavs skälet vara den allvarliga utvecklingen i Ukraina och den ökade övningsverksamheten i Östersjön.

Sedan dess har det varit höjd stabsberedskap i Högkvarteret och även underrättelseinhämtningen har förstärkts.

- Vi följer utvecklingen mycket noga, konstaterade chefen för ledningsstaben, generallöjtnant Jan Salestrand, i ett pressmeddelande den 29 augusti.

I samband med att stabsberedskapen höjdes flyttades också Jas 39 Gripen till Gotland.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag