De ryska stridsflygplanen korsade den svenska territorialgränsen söder om Öland vid 12-tiden i onsdags, erfar Expressen.
Stridsflygplanen hade flugit längs med polska kusten när de öster om Bornholm vände rakt norrut och flög på låg höjd mot Öland.
Planen, som var av typen SU-24, flög ett par kilometer på fel sida gränsen och vände snabbt österut när ett svenskt Jas Gripen-plan närmade sig.
Den ryska flygplanstypen - som av Nato fått rapporteringsnamnet Fencer - har tidigare använts i strid i Afghanistan, Tjetjenien och i kriget i Sydossetien.
Expressen var vid 19-tiden på torsdagskvällen i kontakt med Försvarsmaktens presschef Philip Simon och ställde frågor om händelsen i onsdags. Han bad då att få återkomma.
Strax efter klockan 20 lämnade Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten följande skriftliga kommentar:
"Försvarsmakten kommenterar inte en händelse innan det gjorts en analys. En sådan sker alltid skyndsamt och omfattar även tekniska system. Först när analysen är klar med ett säkert konstaterat händelseförlopp, och de exakta omständigheterna klarlagda, fattar Försvarsmakten beslut om vidare hantering inom och utom myndigheten."
Stridsflygplanen som ska ha kränkt svenskt luftrum startade i onsdags i den ryska exklaven Kaliningrad, mellan Polen och Litauen, enligt Expressens uppgiftslämnare.
Det är oklart om de denna gång övade anfall mot Sverige.
Enligt vad Expressen erfar gör Försvarsmakten bedömningen att kränkningen inte var oavsiktlig, utan snarare ett test av den svenska beredskapen.
I samband med påsken förra våren övade en rysk flygstyrka med tunga bombplan mot attackmål i Sverige. Den gången kom ryssarna överraskande mitt i natten när Sverige saknade beredskap.
Höjd beredskap i Sverige
Nato reagerade och skickade upp sitt jaktflyg.
När larmet gick i onsdags avdelades ett Jas Gripen från F17 i Kallinge för identifiering. Planen som avdelades övade redan i Östersjön - men ingick inte i den så kallade incidentberedskapen.
Först efter att de ryska planen vänt österut, halvvägs ut i Östersjön, ska de plan som ingår i incidentberedskapen ha hunnit ikapp.
Orsaken till det senfärdiga agerandet kan ha varit "en felbedömning och sen startorder", enligt Expressens uppgiftslämnare.
Så sent som den 29 augusti i år höjde Försvarsmakten sin beredskap och flyttade Jas-plan till Gotland.
Då angavs skälet vara den allvarliga utvecklingen i Ukraina och den ökade övningsverksamheten i Östersjön.
Sedan dess har det varit höjd stabsberedskap i Högkvarteret och även underrättelseinhämtningen har förstärkts.
- Vi följer utvecklingen mycket noga, konstaterade chefen för ledningsstaben, generallöjtnant Jan Salestrand, i ett pressmeddelande den 29 augusti.
I samband med att stabsberedskapen höjdes flyttades också Jas 39 Gripen till Gotland.
Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.