Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskt gäng försökte ta över kokainmarknaden i Finland

Antalet kokainanvändare har ökat markant i Finland, enligt den finska polisen.
Foto: Colourbox
Finsk polis uppger att männen hade hunnit smuggla och distribuera narkotika till ett värde på cirka fem miljoner kronor innan de greps. OBS! Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

En svensk man med kopplingar till Södertäljenätverket försökte under fjolåret att dra i gång ett organiserat nätverk i Finland.

Planen var att bli storspelare på den finska drogmarknaden – där efterfrågan på kokain enligt polisen ökar rejält, skriver Hufvudstadsbladet.

Den finska polisen upptäckte planerna av en slump när två ledande män i somras greps misstänkta för våldtäkt. Under utredningen upptäckte polisen också omfattande brottslighet kopplat till narkotika och vapen.

En av männen är en svensk 45-åring som enligt finsk polis var aktiv i det så kallade Södertäljenätverket runt 2008. Tillsammans med en 50-årig finlandssvensk man, bosatt i Finland sedan 2020, sitter nu häktade i Finland.

Polisen uppger att männen hade hunnit smuggla och distribuera narkotika till ett värde på cirka fem miljoner kronor innan de greps.

Ville bygga ett starkt varumärke

Kriminalinspektör Kimmo Sainio från Helsingforspolisen säger till Hufvudstadsbladet att planen var att bli en storspelare på den finska narkotikamarknaden.

– Som en del av marknadsföringen hänvisade han till svenska diskussionstrådar kring Södertäljenätverket. Syftet var att bygga ett nytt varumärke, säger han till tidningen.

Ytterligare tio finländare misstänks för brott kopplat till verksamheten och polisen har beslagtagit en del cannabisodlingar, amfetamin, kokain och ett större antal vapen runtom i Helsingfors.

Stor efterfrågan i Finland

Enligt polisen lockar en ökad efterfrågan på narkotika till sig utländska gäng.

– Också i kriminella kretsar handlar mycket om personliga kontakter och om insikter om var det finns stor efterfrågan på narkotika. Det finns det i Finland, säger Kimmo Sainio till Hufvudstadsbladet.

Han menar dock att gängen inte verkar etablera sig i Finland någon längre tid utan reser in en kortare period och försvinner sedan i väg igen. Gängen ska inte heller vara lika organiserade som i Sverige.

– De är inte organiserade hårt kriminella ligor likt dem i Sverige. Däremot måste vi vara medvetna om att det finns risker att de börjar utvecklas eller att de börjar samarbeta med kriminella organisationer som behöver springpojkar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.