Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskt fartyg på väg mot Gaza stoppat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
”Vi kommer att kräva att Israel frisläpper våra passagerare tillbaka till båten och låta båten fortsätta sin fredliga seglats med förnödenheter till Gaza”, säger Dror Feiler, Ship to Gaza.
Foto: ANDERS WEJROT / GT/EXPRESSEN

Israel har stoppat det svenska aktivistfartyget Freedom som är på väg mot Gazaremsan, uppger militären, skriver AFP.

– Vi hoppas att den svenska regeringen ska agera, säger Dror Feiler talesperson för Ship to Gaza.

Fartyget, med 12 personer ombord, är det andra som stoppas på kort tid. Aktivistflottans första fartyg, norska al-Awda, stoppades förra helgen. Freedom har tagits till hamnstaden Ashdod.

"Fartyget har övervakats och stoppats i enlighet med internationell lag", skriver israelisk militär i ett uttalande, rapporterar AFP.

”Inget olagligt”

De tolv personerna ombord, sju av dem från Sverige, har tagits in till förhör.

– Vi har inget olagligt på båten och alla människor har sina papper i ordning, det finns ingen anledning för Israel att göra så, säger Dror Feiler.

Ship to Gaza förlorade kontakten med det svenska fartyget under fredagskvällen när det var 40 sjömil från Gaza, och har fortfarande inte hört någonting från personerna ombord. Just nu undersöker aktivistorganisationens israeliska advokat händelsen. Fartyget innehåller medicinsk utrustning.

UD: Inga gripna

Dror Feiler säger att Ship to Gaza kommer att kräva att Israel släpper passagerarna och låter båten fortsätta.

– Man måste betona att båten blivit kidnappad på internationellt vatten, att det är en piratakt. Det kan inte accepteras och vi hoppas att den svenska regeringen ska agera, säger Dror Feiler.

Hur stor chans är det att ni får igenom era krav på att få fortsätta segla?

– Chanserna är inte stora, men det gör inte saken mindre viktig att kräva det som är rätt att kräva, säger Feiler.

Svenska UD uppger att de inte fått någon information om att någon skulle vara formellt gripen, men säger att de följer ärendet.

Syftet med resan är att bryta Israels blockad av Gazaremsan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.