Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskt dricksvatten håller inte måttet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Emy Krüger

Var sjätte svensk får dricksvatten från vattenverk som inte har tillräckligt skydd mot parasiter och andra föroreningar, skriver Dagens Nyheter.

Nu kräver livsmedelsverket att kontrollen måste bli bättre.

– Det duger inte, säger statsinspektören Christer Johansson.

Vattenburna utbrott är svårhanterliga och kostsamma.

Bara utbrottet av bakterien Cryptosporidium i Östersund för två år sedan kostade samhället närmare en kvarts miljard kronor.

Samtidigt blev tiotusentals sjuka av vattnet och boende i Östersund och Skellefteå fick koka vattnet i flera månader efteråt.

Men trots det brister många vattenverk i säkerhet – och bryter till och med mot lagen om skydd mot parasiter och andra föroreningar, skriver Dagens Nyheter i dag.

Nästan 1,5 miljon svenskar får sitt dricksvatten från drygt 123 vattenverk som inte lever upp till livsmedelsverkets rekommendationer om skydd, enligt kartläggningen som branschorganisationen Svenskt vatten har gjort.

– Vi ser att kvaliteten på det utgående dricksvattnet ofta inte uppfyller kraven, säger Christer Johansson, statsinspektör på livsmedelsverket, till tidningen.

"Måste lägga mer krut"

Nu vill han se skärpta kontroller.

– Kommunernas kontrollmyndigheter, oftast är det miljökontoret, måste lägga mer krut på vattenkvaliteten och skärpa kontrollen vid vattenverken, säger han.

Det finns 1 750 kommunala vattenverk i landet, många av dem mycket små. Hälften av det kommunala vattnet kommer från sjöar och vattendrag, resten från grundvatten.

Är du orolig för att dricksvattnet ska vara förorenat?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.