Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskt dricksvatten håller inte måttet

Foto: Emy Krüger

Var sjätte svensk får dricksvatten från vattenverk som inte har tillräckligt skydd mot parasiter och andra föroreningar, skriver Dagens Nyheter.

Nu kräver livsmedelsverket att kontrollen måste bli bättre.

– Det duger inte, säger statsinspektören Christer Johansson.

Är du orolig för att dricksvattnet ska vara förorenat?

Vattenburna utbrott är svårhanterliga och kostsamma.

Bara utbrottet av bakterien Cryptosporidium i Östersund för två år sedan kostade samhället närmare en kvarts miljard kronor.

Samtidigt blev tiotusentals sjuka av vattnet och boende i Östersund och Skellefteå fick koka vattnet i flera månader efteråt.

Men trots det brister många vattenverk i säkerhet – och bryter till och med mot lagen om skydd mot parasiter och andra föroreningar, skriver Dagens Nyheter i dag.

Nästan 1,5 miljon svenskar får sitt dricksvatten från drygt 123 vattenverk som inte lever upp till livsmedelsverkets rekommendationer om skydd, enligt kartläggningen som branschorganisationen Svenskt vatten har gjort.

– Vi ser att kvaliteten på det utgående dricksvattnet ofta inte uppfyller kraven, säger Christer Johansson, statsinspektör på livsmedelsverket, till tidningen.

"Måste lägga mer krut"

Nu vill han se skärpta kontroller.

– Kommunernas kontrollmyndigheter, oftast är det miljökontoret, måste lägga mer krut på vattenkvaliteten och skärpa kontrollen vid vattenverken, säger han.

Det finns 1 750 kommunala vattenverk i landet, många av dem mycket små. Hälften av det kommunala vattnet kommer från sjöar och vattendrag, resten från grundvatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.