Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskt barnprogram ska avskräcka Ukraina

"Biss och Kajs" ska visa upp hur tokigt EU är.Foto: Skärmdump från SVT

Rysslands propagandamaskin har dragit i gång för det ukrainska folket.

Den ryska statliga televisionen använder nu ett svenskt barnprogram som sänds i SVT för att visa det moraliska förfall som väntar ukrainarna om de går med i EU.

Safa Safiyari, chef för Barnkanalen på SVT, har svårt att se invändningarna mot programmet "Biss och Kajs".

– Varför har vi saliv, varför kissar vi, varför bajsar vi? Det tycker jag absolut inte är kontroversiellt att lära ut, säger han.

Den senaste tidens våldsamheter i Ukraina har handlat om vem som ska ha makten i landet. Men det är också en strid om makten i Europa och vilket håll ukrainarna ska vända sig mot – EU eller Ryssland.

Den ryska statliga televisionen har nu kommit med ett ovanligt grepp i sin propagandaoffensiv. I söndags visade kanalen Rossija 1 nämligen upp SVT:s barnprogram "Biss och Kajs" för att visa upp hur tokigt EU är, skriver brittiska BBC.

Moraliskt förfall

På SVT:s hemsida förklaras innehållet i programmet: "Biss och Kajs gör en tv-show som handlar om vad man kan göra med kroppen. Tillsammans med Rumporkestern, Snoret och Prutten försöker de få svar på frågor som: Kan man dansa med näsan? Vem är världens bästa fotbollsspelare? Och vad kan man egentligen göra med ryggen?".

Enligt nyhetsankaret på Rossija 1, Dmitrij Kiselev, är programmet ett tydligt exempel på det moraliska förfall som det ukrainska folket har att vänta om de går med i EU, skriver BBC.

"Nioåringar har sex"

Dmitrij Kiselev förklarar att "där har ni de europeiska värderingarna i all sin prakt". Han menar att det i Sverige har skett en kraftig ökning av aborter och att tidigt sex är normen - "från nio årsåldern".

Enligt BBC har Dmitrij Kiselev under de senaste månaderna blivit ökänd för sina attacker mot homosexuella, samt att han liknat Kreml-motståndare vid nazister.

Safa Safiyari, chef för Barnkanalen på SVT, förklarar att "Biss och Kajs" är ett mycket uppskattat humorprogram för de allra minsta.

– Syftet är att barnen ska skratta och samtidigt lära sig saker, säger han.

Svårt att missuppfatta

Programmet har sänts två gånger á 15 minuter och kanalchefen Safa Safiyari är väldigt nyfiken på hur den ryska kolossen kommit över just detta program bland SVT:s tusentals sändningstimmar.

Han har svårt att förstå varför programmet valts ut och säger att säger att det är väldigt svårt att missuppfatta programmet.

– Det här kommer inte på något sätt att påverka vårt sätt att se på barnprogram i Sverige, säger Safa Safiyari.