Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskpartyt under Löfvens USA-besök

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stort möte. "Hon är en generös person, kunnig och intressant", säger statsministern om Hillary Clinton.
Foto: Axel Öberg

New York. Silvia, Hillary Clinton, Björn Ulvaeus, Laleh och Yoko Ono.

Firandet av FN:s barnkonvention innebar spännande möten.

Expressens USA-korrespondent Anne-Sofie Näslund tog rygg på Stefan Löfven och fick de andra på köpet.

Här är dagboken från veckan då statsministern besökte New York.

Onsdag 19 november

16.10: Ooops. Löfven är sen till New York University och de väntande juridikstudenterna. Men förklaringen är förlåtande: Mötet med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon drog ut på tiden. Ebola har avhandlats, liksom Syrien, Ukraina och klimatfrågan. Statministern har även hunnit träffa sin gamla vän och partikollega Jan Eliasson, numera vice generalsekreterare i FN.

Löfven presenteras som statsministern med den jämställda regeringen, vilket han själv kallar "inte bara moraliskt riktigt, utan det smartaste valet". Under sitt tal förklarar han både det svenska välfärdssystemet och skillnaden mellan Sverige och Schweiz ("nej, det är inte vi som gör klockor ").

- Det här kan verka konstigt, men vi är förmodligen det enda landet i värden som gillar Skatteverket, säger han också och får eleverna att skratta.

18.00: Secret Service slirar in (jo faktiskt, i USA är det poliseskort som gäller) framför Clinton Foundation på sjätte avenyn. Expressens Axel Öberg och ytterligare två fotografer får följa med upp. Handskakningen ska förevigas. Hillary Clinton skämtar om paparazzifotografer (ett skämt som fotografer för övrigt aldrig uppskattar - inte ens när det kommer från USA:s före detta utrikesminister och högst troliga blivande presidentkandidat).

Efteråt ska Löfven beskriva mötet med Clinton som det häftigaste på hela resan.

- Hon är en generös person, kunnig och intressant. Det var ett lättsamt samtal, stora frågor men som behandlades på ett sätt som ändå kändes komfortabelt.

De stora frågorna då: Hur ska vi få till ett effektivt globalt klimatavtal i Paris nästa år och hur ska de nya hållbara utvecklingsmålen utformas. Dessutom oron för situationen i Ukraina. Och faktiskt en hel del om Sverige:

- Hillary Clinton visade stort intresse för Sverige och den utvecklingen vi har med nya regeringen, det parlamentariska läget och med arbetslösheten. Hon har varit utrikesminister i stormakten USA och ändå kan hon så mycket om Sverige. Man hör på frågorna att hon vet vad hon pratar om.

22.10: Matchen mellan New York Rangers och Philadelphia Flyers slutar 2-0 och i publiken jublar Löfven. Efteråt får han träffa lagets stora stjärna och målvakt Henrik Lundqvist tillsammans med Aftonbladet. Men Löfven ha varit mer intresserad av en viss norrman - Mats Zuccarello med ett förflutet i Modo - gammal Ö-viksbo som han är.

Torsdag 20 november

08.40: Björn Ulvaeus anländer till FN med Laleh och plötsligt kan inte ens FN-anställda låta bli att smygfota. FN:s barnkonvention fyller 25 år och firandet inleds med en stor konsert där Laleh ska framföra Abbas klasiska "Chiquitita", låten som donerades till Unicef under en konsert i New York 1979 och har genererat över 30 miljoner kronor till världens barn. Från och med nu ska intäkterna framför allt gå till flickor, avslöjar Ulvaeus:

- Att ge flickor och unga kvinnor möjlighet till självständighet är något av det bästa vi kan göra för att få en fredligare värld.

09.30: Åh vad bra hon är, Laleh! (Det tyckte Silvia också, men mer om det snart.) Lalehversionen är precis så egensinnig som Björn Ulvaeus sa att den skulle vara.

09.50: Yoko Ono! Plötsligt står hon precis bredvid mig, i vit fuskpäls med lysande lampor på kragen, svarta solglasögon och svart hatt och är så cool som bara Yoko Ono kan vara. Senare presenterar hon ett nytt välgörenhetsprojekt baserat på John Lennons "Imagine".

10.05: Gåshudsfinal: Björn Ulvaeus, Laleh och de andra artisterna sjunger "Imagine" tillsammans med en barnkör och John Lennon på en enorm bildskärm. Innan konserten erkände förresten Ulvaeus att han inte riktigt hade koll på texten:

- Men jag kan det där med "Nothing to kill or die for, no religion too". Jag håller fullständigt med, en värd utan religion vore en bättre värld.

10.50: Silvia tar i hand och hälsar. Vi står i lobbyn i närheten av generalförsamlingen när drottningen får syn på ett bekant ansikte.

- Det är ju min släkting, säger hon och ber fotograferna ta bilderna där i stället.

Skulpturen föreställer den svenska diplomaten Folke Bernadotte, och kusin till kungens farfar Gustaf VI Adolf, som sköts ihjäl i Jerusalem 1948 när han för FN:s räkning skulle medla i Palestina.

11.00: Drottningen lägger handen på hjärtat och berömmer Lalehs framförande och hyllar sedan Björn Ulvaeus för att han donerat intäkterna från låten. Vi pratar också om hennes eget engagemang för barns rättigheter och hur stolt hon är över allt Sverige gör - från arbetet med att ta fram barnkonventionen för 25 år sedan ("ett av de vackraste dokumenten jag vet") till arbetet med att hjälpa flyktingar från Syrien.

12.00: Presskonferens med Löfven och barnminister Åsa Regnér, som berättar att redan till sommaren kan barnkonventionen bli svensk lag. Andra svar från statsministern: Förbifart Stockholm blir av. Sverige ska stärka samarbetet med FN. Och utreda hur vi kan hjälpa till i kampen mot Islamiska staten utöver den stora humanitära insatsen som redan pågår.

17.15: Till svenskkommissionen för att fota Löfven med en magisk utsikt över Manhattan. På vägen hinner vi prata om vår gemensamma favoritstad (New York så klart). Hur man bäst tar sig fram: Till fots. Och varför allt är så stort: Till och med lastbilarna, säger Löfven (och förklarar hur Volvo fick ändra hela sin design när lastbilarna skulle säljas till USA).

17.30: Wow wow wow! Häftigaste utsikten i stan.

Fredag 21 november

09.30: Ut till Bronx Science highschool. Skolan där flest nobelpristagare gått. Svenskamerikanska eleven Erik Tiersten-Nyman, 15, är en av de som visar runt.

12.40: "Er taxichaufför tog tydligen en bättre väg än Secret Service", muttrar statsministerns stab när de hastar in till den överfulla tvåstjärniga svenskrestaurangen Aquavit där Svenska handelskammarens gäster väntar på trerätters och Löfvens tal. Här händer också dagens roligaste: En affärsman i 40-årsålden ställer sig upp och förklarar hur saker ligger till. Hans resonemang är inte helt glasklart men hans poäng är ungefär att det borde vara "rätt man på rätt plats" som gäller, inte könskvotering, och att män och kvinnor vill olika saker här i livet. (Apropå regeringen, alltså med lika många kvinnor och män).

Stefan Löfven tittar på honom som att han har svårt att hålla sig för skratt - och sen kommer det:

- Are you joking with me?!

Åhörarna gapskattar.

18.15: Dags för fika! New Yorks snabbast växande kafékedja, svenskägda Fika, bjuder in till chokladprovning (konditorn är världsmästare). Jag uppdateras på skvallret från intervjun Löfven just gjort med "The Daily Show", Jon Stewarts populära program som behandlar politik -men ofta på ett väldigt humoristiskt sätt.

- Stefan fick göra ett test där han blev Stalinist och allt var väldigt roligt, avslöjar medarbetaren.

Sen blir det allvar: SD:s hot att fälla budgeten. För första gången på hela veckan utvecklar Löfven vad han menar med att det finns andra lösningar än att avgå. Han är villig att kompromissa, säger han, och nämner både Folkpartiet och Centern som tänkbara samarbetspartner.

- Jag tror att det kan bli aktuellt att sträcka ut en hand igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.