Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskparadis kan vara drabbat i Listeria-utbrott

Andra utrikesnyheter från idag.
Mallorca kan vara drabbat av Listeria-utbrottet som sprider sig i Spanien. Foto: ATIENZA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spåren leder till produkter av märket Sabores de Paterna som nu stoppas. Foto: TT Nyhetsbyrån

Minst tre personer har dött och drygt 200 personer har insjuknat efter Listeria-utbrott i Spanien, enligt spanska medier. 

Främst är det Andalusien som drabbats – men även Mallorca kan vara drabbat, skriver Diario de Mallorca. 

Samtliga köttprodukter av märket Sabores de Paterna har nu stoppats. 

På lördagen gick Spaniens hälsoministerium ut och stoppade alla produkter av märket Sabores de Paterna. 

Beskedet kommer efter att den spanska motsvarigheten till Livsmedelsverket gått ut med en varning om listeriabakterien som spårats till matprodukter av märket Sabores de Paterna. Bland produkter som befaras ha drabbats av utbrottet finns Korv, köttfärslimpa, smör, blodkrov och svart pudding. 

Företaget har sitt huvudsäte i Cadiz i södra Spanien men distribueras över stora delar av landet. 

Listeria-utbrott i Spanien – Mallorca kan vara drabbat

Enligt lokaltidningen Diario de Mallorca kan svenskparadiset Mallorca vara ett av de drabbade områdena. 

Hittills har man kunnat konstatera att två ställen – däribland en restaurang på gatan Blanquerna de Palma – har sålt produkten som nu dragits tillbaka av spanska myndigheter.

Vad är listeriabakterier?

Listerabakterien är vanlig i vår omgivning, men det är ovanligt att den leder till någon sjukdom. Risken att få en listeriainfektion är alltså mycket liten.

 

Utbrott av listeria inträffar av och till med flera års mellanrum. Orsaken till utbrotten brukar gå att spåra till livsmedel från en viss producent som innehåller särskilt hög halt av listeriabakterier. Sammantaget ses en viss ökning av antalet fall i Sverige och resten av Europa, av skäl som inte är kända.

 

Bakterien kan framför allt vara farlig för gravida kvinnor och nyfödda barn, personer med nedsatt immunförsvar, personer med alkoholmissbruk, personer som redan har allvarlig sjukdom samt sköra och äldre personer. 

 

Första symptomen är vanligtvis feber utan andra symtom, alternativt feber och influensaliknande symtom som huvudvärk, muskelvärk och hjärnhinneinflammation. 

 

Källa: Vårdguiden/1177


Inga produkter av det berörda märket ska gå att köpa nu, enligt Diaro de Mallorca, och personer som redan köpt produkten uppmanas att inte äta den. 

Över 200 personer har insjuknat efter utbrottet och tre dödsfall har konstaterats, enligt spanska medier. Därtill befarar man att det lett till fosterskador och sju kvinnor har tvingats göra abort. 

Enligt Vårdguiden är Listerabakterien vanlig i vår omgivning men leder sällan till sjukdomar. Med några års mellanrum inträffar utbrott som oftast går att spåra till livsmedel med särskilt hög halt av listeriabakterier. Risken att smittas bedöms som mycket liten. 

Expressen TV sänder direkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.