Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskgrundat företag bakom CIA:s spionkupp

Svenske Boris Hagelin låg bakom företaget Crypto AG.
Foto: SVT BILD TT NYHETSBYRÅN
Företaget Crypto AG ägdes i hemlighet av amerikanska och tyska underrättelsetjänsterna CIA och BND,
Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Bolaget Crypto AG tjänade miljoner på att sälja krypteringsverktyg. 

Regeringar över hela världen köpte företagets tjänster för att dölja sina kommunikationer med spioner och soldater. 

I själva verket ägdes företaget i hemlighet av amerikanska och tyska underrättelsetjänsterna CIA och BND, avslöjar Washington Post, tyska ZDF och schweiziska SRF. 

Bakom företaget stod svenske Boris Hagelin. 

Det var århundradets underrättelsekupp”, skrev CIA i en hemlig rapport. 

Den svenska entreprenören Boris Hagelin flydde Sverige under andra världskriget och tog sig till Schweiz. 

Med sig tog han verksamheten från sitt företag AB Cryptoteknik, som gjorde krypteringsmaskiner, och grundade 1952 det schweiziska bolaget Crypto AG. 

Från Schweiz skulle företaget dra in mångmiljonbelopp på att sälja krypteringsmaskiner till över 120 länder ända in på 2000-talet. 

”Det var århundradets underrättelsekupp”

I en gemensam publicering avslöjar Washington Post, tyska ZDF och schweiziska SRF hur företaget i hemlighet ägdes av den amerikanska underrätteletjänsten, CIA, och den västtyska motsvarigheten, BND, som hade riggat maskinerna för att underlätta avkrypteringen. 

I praktiken innebar det att utländska regeringar betalade USA och Tyskland för att låta de ta del av – och knäcka – deras krypterade koder. 

Det var århundradets underrättelsekupp. Utländska regeringar betalade stora pengar till USA och Västtyskland för privilegiet att få sina mest hemliga kommunikationer lästa av minst två (och möjligen fem eller sex) främmande nationer”, skrev CIA i en rapport, enligt Washington Post. 

Bland företagets klienter fanns Iran och flera militärjuntas i Latinamerika, samt regeringar i Indien och Pakistan. Däremot använde sig aldrig Kina eller Sovjetunionen av företagets tjänster. 

Med hjälp av krypteringsverktyget kunde USA bland annat ge britterna information om argentinska trupper under Falklandskriget, skriver Washington Post. CIA kunde också använda sig av informationen för att spåra planer på att mörda diktatorer i Sydamerika. 

Sverige kan ha känt till operationen

Än i dag är dokumenten hemligstämplade och operationen beskrivs som en av de mest välbevarade hemligheterna under Kalla kriget. 

Operationen skulle senare gå under namnet ”Rubicon” och Sverige var ett av minst fyra länder – tillsammans med Israel, Schweiz och Storbritannien – som kände till den eller mottog hemlig information från USA och Västtyskland. 

Den svenska entreprenören Boris Hagelin flydde Sverige under andra världskriget och tog sig till Schweiz. Med sig tog han verksamheten från sitt företag AB Cryptoteknik, som gjorde krypteringsmaskiner, och grundade 1952 det schweiziska bolaget Crypto AG.
Foto: NATIONAL CRYPTOLOGIC MUSEUM

I början av 1990-talet lämnade tyska underrättelsetjänsten, BNP, företaget då risken att bli avslöjad bedömdes vara för hög. I stället köptes deras del upp av USA som fortsatte operationen ända fram till 2018, samma år som företaget likviderades. 

Då tog Crypto International över varumärket och de internationella affärerna, skriver Washington Post. Företagets ordförande, svenske Andreas Linde, säger i ett uttalande till tidningen att han inte kände till Crypto AG:s kopplingar till amerikanska och tyska underrättelsetjänsterna. 

– Vi på Crypto International har aldrig haft någon relation till CIA eller BND, säger han och fortsätter: 

– Om det ni säger är sant så känner jag mig bedragen och min familj känner sig bedragen och jag tror det kommer vara många anställda som känner sig bedragna, likaså kunder. 

Tar avstånd: ”Helt olika företag”

På företagets hemsida betonar de att Crypto AG och Crypto International är två ”helt olika företag utan någon slags relation”. 

Artikeln som publicerats i SRF, ZDF och Washington Post är väldigt upprörande. Vi håller för närvarande på att utreda situationen och kommer lämna en kommentar när vi har fått hela bilden”, skriver Crypto International i ett uttalande på sin hemsida. 

Enligt Washington Post har ett annat företag, CyOne Security, också tagit över Crypto AG:s tidigare verksamhet och även de förnekar koppling till underrättelsetjänsterna. 

Boris Hagelin dog 1983 och ligger i dag begravd på Norra begravningsplatsen i Solna.
Foto: HOLGER ELLGAARD / WIKIMEDIA COMMONS

I januari tidigare i år inledde en före detta domare i schweiziska Högsta domstolen en utredning kring företagets kopplingar. I juni senare i år väntas han lämna en första rapport. 

Boris Hagelin dog 1983 och ligger i dag begravd på Norra begravningsplatsen i Solna.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.