Svenskens pappa: "Tragisk händelse"

Publicerad

Svensken i 20-årsåldern riskerar ett mycket hårt straff i Maldiverna efter att vållat ett brittiskt pars död.

Efter olyckan i augusti skrev hans pappa ett öppet brev som publicerades i lokala medier.

"Den här olyckan är utan tvekan den mest tragiska händelsen i mitt liv", skriver pappan i ett uttalande.

Det var i augusti som dödsolyckan inträffade i Maldiverna. Den unga mannen från Sverige skjutsade ett brittiskt par tillbaka till sitt hotell med en fyrhjuling när de kraschade in i ett träd.

"Den här olyckan är utan tvekan den mest tragiska händelsen i mitt liv, och ord kan inte beskriva hur ledsna vi är", skriver svenskens pappa i ett uttalande som publicerades i lokala medier. Pappan beskriver hur hans son skjutsade hem det brittiska paret när han fick problem med fordonet.

Blödde själv

"Kraschen tog två människors liv och skadade allvarligt min son. Han förlorade medvetandet i kraschen och vaknade upp senare och hittade de två avlidna liggandes på vägen. Han kallade genast på hjälp och försökte hjälpa läkarna, som kom till platsen, att rädda livet på offren, medan han själv blödde", skriver pappan.

Han påpekar också att svensken och hans familj gjort allt de kan för att samarbeta med polisen och att det inte finns något uppsåt bakom olyckan.

"Är en olycka"

"Vi förstår sorgen hos den familj som har förlorat två älskade personer i den här olyckan, och vi respekterar polisen på Maldiverna som utreder saken. Hursomhelst återstår det faktum att det som hände den 6 augusti är en olycka, en väldigt tragisk händelse, som varken min son eller någon annan har möjlighet att ändra."

Svensken är nu åtalad. Maxstraffet för den aktuella brottsrubriceringen är dödsstraff.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag