Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensken tvingas göra lumpen i Turkiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tahsin Konduk är född och uppvuxen i Sverige. Trots det kan han nu tvingas genomföra värnplikt i Turkiet.
Foto: Privat
– Jag kan inte göra lumpen, jag vägrar. Då får de skjuta mig på plats, säger han.
Foto: Privat
"Turkiska medborgare som har bott och arbetat utomlands i minst tre år har möjligheten att betala 1000 euro för att undantas från den obligatoriska militärtjänsten", skriver Izzet Gökalp Demiryay, presstalesman på turkiska ambassaden.
Foto: Privat

Tahsin Konduk är född och uppvuxen i Sverige.

Trots det kan han nu tvingas genomföra värnplikt i Turkiet – på grund av sitt dubbla medborgarskap.

– Det kom som en jävla käftsmäll, säger han.

Tahsin Konduk, 39, föddes i Sverige. Han har arbetat i Sverige hela sitt liv och bor för tillfället i Botkyrka kommun i Stockholm.

Men på grund av sitt dubbla medborgarskap kan han nu tvingas göra lumpen i Turkiet.

Han fick nyligen ett brev från det turkiska försvarsdepartementet där det förklaras att han har tre månader på sig att återkomma med ett svar.

– Jag blev deprimerad och nere. Jag tänkte hela dagen på vad man ska göra och hur man ska gå till väga. Det kom som en jävla käftsmäll, säger Tahsin Konduk.

Kan hamna i fängelse om han vägrar

Enligt honom är alternativen att åka till Turkiet och genomföra värnplikten eller vägra och stå inför konsekvenserna: Att betala en summa pengar eller – i värsta fall – fängelsestraff.

För Tahsin Konduk är det svårt att greppa hur han kan tvingas genomföra militärtjänst i ett land han vid 39 års ålder knappt har besökt.

– Första gången jag satte min fot i Turkiet var för 4 år sedan. Det var första gången jag besökte mitt så kallade hemland. Jag kan inte göra lumpen, jag vägrar. Då får de skjuta mig på plats, säger han och fortsätter:
– Jag klarar inte av att ta emot order, dels på grund av min diagnos. Jag har Aspbergers syndrom.

Nu har han kontakt med turkiska ambassaden i Stockholm för att försöka reda ut problemet. Han hoppas slippa både lumpen och rättsliga konsekvenser.

– Det känns skittråkigt. Jag vill resa runt och se världen, men nu har dörrarna stängts för Turkiet. Nu försvinner den möjligheten.

Turkiska ambassaden: "Obligatoriskt för alla medborgare"

Izzet Gökalp Demiryay, presstalesman på turkiska ambassaden i Stockholm, förklarar i ett mejl att militärtjänst är obligatoriskt för alla turkiska medborgare.

"Undantag kan vara vissa hälsoproblem. Turkiska medborgare som har bott och arbetat utomlands i minst tre år har möjligheten att betala 1000 euro för att undantas från den obligatoriska militärtjänsten", skriver han.

Izzet Gökalp Demiryay svarar inte på frågan om Tahsin Konduk riskerar fängelse i Turkiet om han vägrar göra lumpen. Men på regeringens hemsida skriver utrikesdepartementet  följande:

"Du kan också fängslas om det visar sig att du inte gjort din militärtjänst. I en del länder hjälper det inte att du inte känt till bestämmelsen eller att du passerat den övre åldersgränsen för militärtjänst."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.