Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Svensken mitt i knivattacken: ”Man var livrädd hela tiden”

Publicerad

En svensk var mitt bland de otäcka händelserna i Hurghada i Egypten, där två personer dog i fredags. Björne Lindberg och hans flickvän var på hotellet där knivattacken – riktad mot turister – utspelade sig.

–  Man fick så mycket tankar, man var livrädd hela tiden, säger Björne Lindberg.

Det var i fredags som semesterparadiset i Hurghada förvandlades till skådeplats för hemska scener. Björne Lindberg och hans flickvän Lisa hade precis kommit till hotellet Sunny Days el Paradiso efter flera dagar med dykning i världsklass. Lisa gick för att få massage och Björne skulle hänga upp lite blöta kläder.

– Det var riktigt sjukt, allt hände bara 50 meter bort, säger Björne Lindberg.

En man med kniv hade precis nyss attackerat fyra personer på ett annat hotell, Zahabia, och därefter simmat till det närliggande Sunny Days. Där fortsatte attacken.

– Någon skrek något fruktansvärt, ett skrik som hördes om och om igen. Det var rädsla, skräck, förtvivlan.

– Någon sprang fram till en kvinna som låg helt stilla i en solstol och sen började folk springa mot dem. Jag tänkte först att hon fått en hjärtattack.

Många bilder i huvudet

I kaoset var det svårt att förstå exakt vad som hade hänt. Att det var en ensam man som knivhuggit flera personer.

– Två småtjejer kom och skrek att det var en terrorattack. Då får man många bilder i huvudet, jag frös en stund men sprang sen in i vårt hotellrum. Då kom jag på att Lisa inte var där så jag sprang till massageavdelningen. 

Flickvännen var i säkerhet, och vid det här laget hade knivmannen börjat fly. En flykt som Björne Lindberg också hann uppfatta i tumultet.

– Folk sprang efter honom och sen simmade han i väg, men flera personer simmade efter. Några fick en båt att köra efter honom. Man slog honom medan han var i vattnet och sen tog man upp honom i båten, band honom och fortsatte slå och sparka honom. Efter en liten stund kom polisen och han bars bort.

Turister kan ha varit måltavlan

Sammanlagt vid de båda hotellen hade gärningsmannen dödat två tyska kvinnor och skadat fyra andra personer. 

Ingen grupp har ställt sig bakom attacken, men mannen kan ha inspirerats av en lokal terrorgrupp med kopplingar till IS. Dessa har uppmanat att ge sig på Egyptens kristna minoritet och turister. 

– Jag fick höra att det var lugnt för mig för att jag var turist, och så var det precis tvärtom visade det sig, säger Björne Lindberg.

Björn och Lisas dykresa varade ytterligare ett och ett halvt dygn, och de bodde kvar på hotellet. Och även om det mesta snabbt återgick till det normala var allt väldigt speciellt.

– Man fick så mycket tankar, det kanske bara var en för-attack och så skulle det komma mer. Man byggde upp fantasier, man ryckte till så fort en dörr slog igen, man var verkligen livrädd hela tiden.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag