Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske tv-stjärnans egna ord om anklagelsen

Mannen är känd från större direktsändningar och många klassiska tv-ögonblick.Foto: Polisen
Programledaren misstänks för att ha sexuellt antastat en minderårig.
Parken där det misstänkta brottet ska ha skett.
Parken där det misstänkta brottet ska ha skett.Foto: Johan Eriksson
Parken där det misstänkta brottet ska ha skett.Foto: Johan Eriksson.
1 / 11

En av Sveriges kändaste tv-profiler har gripits under en resa i USA. Programledaren misstänks för att ha sexuellt antastat en 13-årig pojke i en park i Florida.

Han sitter nu fängslad, och borgen är satt till närmare en miljon svenska kronor.

Dokument visar att han riskerar 15 års fängelse, tv-stjärnan greps på sitt hotell och medger att han träffat pojkarna - men nekar till brott.

En lång karriär – med stora direktsändningar och klassiska tv-ögonblick – har gjort mannen till en av Sveriges mer kända tv-profiler.

Nu sitter han fängslad i Florida i USA – på sannolika skäl misstänkt för att ha sexuellt antastat en 13-årig pojke i en park under en semesterresa.

Den formella misstanken som riktas mot tv-mannen är "lewd or lascivious molestation". Rubriceringen avser sexuella övergrepp mot barn som ännu inte fyllt 16 - brott som har en sträng straffskala.

Vid fällande dom riskerar svensken 15 års fängelse. Minimistraffet som kan dömas ut är 51 månaders fängelse.

Om pojken i fråga ännu inte hade fyllt tolv hade straffskalan varit mellan 25 års fängelse och livstid.

 

Den välkände programledaren misstänks för att ha sexuellt antastat en minderårig.Foto: Polisen

 

Tog tag i pojkens skrev

Misstankarna mot mannen omfattar två händelser som inträffade den 3 och 4 januari i grannstäder till Fort Lauderdale i Florida, visar en polisrapport som Expressen har tagit del av.

I den står att tv-stjärnan olovligen närmade sig en 13-årig pojke när denne tränade i Fern Glen Park i staden Coral Springs.

Profilen ska sedan ha tagit tag i hans ben och därefter fortsatt beröringen längs benet, upp mot skrevet.

En talesperson för den lokala polisen som Expressen har varit i kontakt med säger:

– På ett olämpligt sätt och utan medgivande rörde han pojken. Han rörde pojkens genitalier upprepade gånger.

När pojken blev obekväm och försökte lämna platsen följde svensken efter honom. Enligt misstankarna tog tv-profilen tag i hans skrev ovanpå byxorna, innan pojken sprang därifrån, står i polisrapporten.

Den har uppgett för polis att han sett den svenska mannen i parken vid ett flertal tillfällen, men att de aldrig haft kontakt tidigare.

”Olämplig kontakt” med två tonårspojkar

Dagen efter, den 4 januari, inträffade den andra händelsen i grannstaden Margate.

Mannen ska ha inlett en konversation med två tonårspojkar och frågat dem om deras träningsrutiner.

När han drog upp tröjan på en av tonåringarna och bad om att få se dennes muskler bröt den andre in och slog bort tv-profilens hand. Därefter kontaktade de två pojkarna polisen, enligt polisrapporten.

Svensken misstänks inte för något brott i samband med den andra händelsen. Anledningen till att den ändå finns med i polisrapporten är för att ge tyngd åt det misstänkta brottet mot den 13-årige pojken, menar polisen.

– Det är oroväckande att detta har skett vid flera tillfällen i olika parker, säger polisens talesperson.

Tv-stjärnan ska ha berättat för pojkarna var han bodde. Den 7 januari – tre dagar efter den andra händelsen – förhördes mannen av polis på det hotell där han har vistats. Efter förhöret försattes han inledningsvis på fri fot – men en åklagare fattade senare samma dag beslut om att han skulle gripas.

– Efter förhör med brottsoffren fattade åklagarmyndigheten beslut att det förelåg sannolika skäl. Efter det lokaliserade de och grep honom, säger polisens talesperson.

När svensken konfronterades med misstankarna nekade han till brott.

Vad gäller den 13-årige pojken som ska ha blivit antastad säger tv-profilen i förhör att han hjälpt pojken göra situps genom att hålla honom i benen.

Han medger att han träffat de två andra tonåringarna i fråga, men nekar till att han rört dem.

Misstankarna mot tv-profilen har väckt uppståndelse även bland lokala medier i Florida. Två större tv-kanalers lokala stationer har publicerat hans namn och bild i samband med sin rapportering.

Passet beslagtaget av polisen

På tisdagen hölls en förhandling i domstol. Bilder från tillfället visar hur svensken står inför en domare, iförd pösiga häkteskläder.

Åklagaren i målet bedömde att det fanns en flyktrisk och att det skulle försvåra den rättsliga processen. Svensken har själv berättat i förhör att han inte har någon koppling till USA annat än att han semestrar i landet under en månad varje år.

Flygbiljetten hem var bokad till den 16 januari.

– Jag känner stor oro för framtida medverkan här i rätten, sade åklagaren under förhandlingen.

Under förhandlingen beslutades att tv-profilen ska sitta fortsatt fängslad medan utredningen pågår. Termen i USA är charged.

Domaren gick på åklagarens linje och förkunnade att svensken är misstänkt på sannolika skäl. Borgen är satt till ett mycket högt belopp, motsvarande nära en miljon svenska kronor. På grund flyktrisken har svenskens pass beslagtagits.

Domstolen har också beslutat att tv-profilen, om han släpps mot borgen, inte får gå i närheten av lekparker och att han inte får kontakta offer eller andra barn. Han ska, om han släpps i väntan på rättegång, förses med elektronisk övervakning. 

Polisen har uppmanat allmänheten att lämna upplysningar om eventuella andra händelser där svensken kan ha varit inblandad. 

Allmänheten kan ta lärdom av ingripandet, uppger polisen. En polis säger att barn och föräldrar ska känna att det inte är okej med den här typen av beteende – och att de som blir utsatta för något ska lämna området omedelbart och kontakta myndigheterna.

Tv-profilen är tidigare ostraffad, och svenska UD har ännu inte fått någon information om fallet.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.