Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske Thomas Johansson är frisläppt

Foto: Gleb Garanich
Foto: Gleb Garanich

Den svenske OSSE-observatören i Ukraina, Thomas Johansson, har släppts av medicinska skäl, uppger en av separatisternas talespersoner, enligt Reuters.

En grupp av medlare från OSSE anlände på söndagen till Slovjansk för att prata med separatistledaren Ponomarjov.

Det var två av medlarna som lyckades få honom fri.

Kort efteråt pratade utrikesministern med svensken.

- Ett av de bästa telefonsamtalen på länge, skriver Carl Bildt (M) på Twitter.

Svensken och två av ur den grupp från OSSE som förhandlat om frigivningen körde i väg i den OSSE-skyltade bilen utan att lämna några kommentarer till närvarande journalister, skriver AFP och Reuters.

Kort därefter la Carl Bildt ut följande på Twitter:

"Ett av de bästa telefonsamtalen på länge – med vår nysläppte OSCE inspektör. Tack alla som hjälpte till!".

Försvarsmakten sade under söndagen till Expressen att man följer utvecklingen, bland annat tittade man på bilderna från den presskonferens där de tillfångatagna fredsobservatörerna visades upp.

– Men vi säger inte vad vi gör, uppgav Mattias Robertson vid Försvarsmakten.

Utrikesminister Carl Bildt har också följt – och följer – händelseutvecklingen.

– Detta är ett känsligt och besvärligt läge, sade Carl Bildt (M) till TT tidigare i dag.

Så kom plötsligt beskedet på måndagskvällen att den svenske majoren Thomas Johansson från Stockholmsområdet släppts fri av medicinska skäl.

Det var i fredags i fredags som delegationen från OSSE togs till fånga av proryska separatister i Slovjansk i östra Ukraina.

Visade upp på konferens

Strax innan 13-tiden svensk tid på söndagen visades de tillfångatagna medlemmarna upp vid en presskonferens. Konferensen bevakades av beväpnade och maskerade män, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

De åtta såg ut att vara oskadda. Konferensen arrangerades på stadshuset i Slovjansk.

Den tyske OSSE-observatören och översten Axel Schneider förde de tillfångatagnas talan.

– Vi är inte krigsfångar, utan borgmästarens "gäster", sa han.

Han tillade också att stadens självutnämnde borgmästare Vjatjeslav Ponomarjov "garanterat" gruppens säkerhet, enligt AFP och Reuters.

– Från djupet av vårt hjärta önskar vi att återvända till våra respektive hemländer, sade Schneider, uppger Reuters.

Han berättade också att OSSE-gruppen tillfångatogs ungefär fyra kilometer utanför Slovjansk och att de från början hölls i en källare men nu fått byta till ett rum med dagsljus.

De ukrainska medlemmarna i observationsgruppen visades inte upp. Ponomarjov berättade att gruppens ukrainske förare släppts, vilket betyder att det nu totalt rör sig om 12 personer från observationsteamet som hålls av separatisterna.

Den tyske översten säger också, enligt C J Chivers, att han är osäker på hur villkoren ser ut för att gruppen ska kunna få åka hem och att förslaget till en presskonferens var Ponomarjovs förslag. Gruppen ställde upp eftersom de ville visa familjerna att de lever och mår bra, säger den tyska gruppmedlemmen enligt C J Chivers.

Dagens Nyheters fotograf Roger Turesson kunde efter presskonferensen byta några ord med Johansson som på en kort fråga bekräftade att han mådde bra och gjorde "tummen upp".

Försvarsmakten står i kontakt med mannens familj.

– Vi gör nu allt via alla våra kanaler för att på bästa sätt för lösa den uppkomna situationen, säger Robertson som avböjer att ge några detaljer kring arbetet.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter att ansträngningarna består av "olika kontakter" där "vi gör vårt yttersta" för att de "kidnappade OSSE militärinspektörerna ska friges".

Förhandlingsteam på plats

I samband med presskonferensens slut strax efter 14 svensk tid, anlände förhandlingsteamet från OSSE, som ska arbeta för att gruppen ska kunna friges, rapporterar TT. Ponomarjov sade då att han skulle sätta sig ner och förhandla.

Ponomarjov har tidigare sagt att han tror att en överenskommelse om frisläppande kan nås, men att det hänger på om regeringen i Kiev uppfyller villkoren. Tidigare har han krävt ett fångutbyte.

Skyllde på Ukraina

I lördags uppgav Ryssland att de kommer vidta alla nödvändiga åtgärder för att bistå i arbetet med att få gruppen fri.

– Moskva kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder i detta fall. Vi tror att dessa personer ska släppas så snart som möjligt, sade Rysslands OSSE-sändebud Andrej Kelin.

Ryska UD tillade att Moskva "vidtog åtgärder", men skyllde på Ukrainas myndigheter för "gisslankrisen".

Utrikesminister Carl Bildt sa till TT tidigare under dagen att det var "ett känsligt och besvärligt läge":

– OSSE har representanter på plats som i sina förhandlingar framhåller att detta är diplomater i uniform och att de måste släppas omgående, säger han.

TT: Separatisterna betraktar dem som Nato-spioner. Vad är din kommentar till det?

– Att det är fel och att det är ytterst viktigt att med tillgängliga medel övertyga dem som håller gruppen fången om de rätta förhållandena.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.