Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske terroristen angavs i IS-förhör

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Svensk-morockanen var en av Sveriges högst uppsatta terrorister inom IS.
IS ledare Abu Ibrahim al-Qurashi gjorde en blodig karriär från att ha varit en fotsoldat i Saddams armé till ledaren för världens mest ökända terrorgrupp IS.
Foto: Okänd
IS-anhängare. OBS! Arkivbild.
Foto: AP

Svenskmarockanen Mohamed Moumou var al-Qaidas andreman i Irak – innan han dödades i en amerikansk räd 2008.

Han angavs av IS högste nuvarande ledare Amir al-Mawla, enligt dokument som Bulletin tagit del av.

– Det enda han ville var att få tillbaka sitt pass och lämna Sverige, säger Expressens Kassem Hamadé om svenskmarockanen.

Mohamed Moumou lämnade Sverige 2008 och Expressen kunde då avslöja att han utsetts till emir för norra Irak inom al-Qaida, senare IS. Han dog samma år under en amerikansk räd mot huset han befann sig i.

Nu framkommer ny information om hur USA kom honom på spåren, vilket internationella medier rapporterat om i veckan.

Tidningen Bulletin har tagit del av de tidigare hemligstämplade dokumenten. De visar hur IS nuvarande högste ledare Amir al-Mawla, efterträdare till den dödade Abu Bakr al-Baghdadi, angav flera IS-anhängare under förhör i fångenskap 2008.

Svenskmarockanen pekades ut, främst under täcknamnet Abu Qaswarah, tillsammans med flera andra toppar inom terrororganisationen, enligt dokumenten.

Ansvarade för utländska terrorister

Moumou beskrivs som en ”senior ledare”, med en högre position än walin (IS-guvernör) i Mosul. Al-Mawla säger att han också förstod att svenskmarockanen inte var från Irak på grund av ”accenten”.

”Han utser och avsätter de högsta ledarna i området, och har också ansvar för de sårade stridande som får vård utanför Irak”, beskriver al-Mawla i förhören.

I ett förhör pekar han ut svenskmarockanen som ”högste ansvarige för att ta utländska stridande terrorister till Irak och Mosul”, som senare ska ha placerats i tältläger i väntan på vidareplacering, skriver Bulletin.

IS alla resor till Syrien skulle enligt uppgifterna från al-Mawla också godkännas av Mohamed Moumou.

– Han var stor och vi vet att de mest maktfulla medlemmarna och ledarna inom IS var från Nordafrika. De hade erfarenhet från krig i Afghanistan och i Nordafrika, säger Expressens mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé om svenskmarockanen.

Han tror inte att det enbart var USA:s förhör som avslöjade hans gömställe. 

Enligt Expressens uppgifter pratade Moumou i telefon med sin familj i Sverige – några minuter innan attacken mot huset inleddes.

– Rent logiskt tror jag att samtalet blev spårat, säger Kassem Hamadé. 

Fick makt efter Moumous död

I förhörsprotokollen beskrivs al-Mawla som ”mer och mer samarbetsvillig”, och senare släpptes han under okända former.

Den amerikanska officershögskolan West Point, som släppt dokumenten, beskriver i en rapport hur al-Mawla kallar andra terrorister för ”makthungriga”, men att han själv kunde få mer makt genom att gå bakom ryggen på Moumou, skriver The National.

Kassem Hamadé tror inte att uppgifterna om förhören kommer rubba hans ställning, och säger att organisationen använder sig av täcknamn och andra taktiker för att information som lämnas under förhör inte ska skada gruppen.

– IS-ledningen känner till reglerna om att när man grips, så får man berätta det man vet för att slippa tortyr.

Se också:

I det här reportaget från 2009 berättar vi om hur Islamiska staten stormade fem byar i södra Syrien och kidnappade 32 kvinnor och barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.