Svenske tenorens hemliga USA-succé

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Operatenoren Oskar Bly, 38, har tagit klivet till de stora scenerna och gör succé i New York.
Foto: Pontus Höök
"Jag sjunger ju opera i hembygdsgårdar och mc-klubbar", säger Oskar Bly.
Foto: Pontus Höök

Från Örebro till Wallmans salonger i Stockholm till Broadway i New York.

Operatenoren Oskar Bly, 38, har tagit klivet till de stora scenerna och är nu en av svenskarna som – lite i skymundan – gör succé i USA.

– Jag är inte kungen av New York och vill heller inte vara det. Jag slår hellre ur underläge, säger han till Expressen.

I sommar kommer Örebrosonen Oskar Bly hem till Sverige för att vara med i "Diggiloo"-turnén med bland andra Charlotte Perrelli, Martin Stenmarck och Helena Paparizou.

Men också för att varje söndag uppträda i Örebro slottsträdgård till pappa Lars Blys minne.

– "Diggiloo" blir fantastiskt. Jag ska sjunga svenska romanser och tenorarior på vackra platser – det ska bli skitkul och jag blir rörd när jag tänker på det. Det känns som om operan kommer ut till svenska folket, vilket den nog skulle behöva göra lite oftare, säger Oskar Bly.

I New York engagerades han av drottning Silvia och Childhood till en galaföreställning med bland andra Hollywoodstjärnan Geena Davies och popstjärnan Chris Medina.

– Det var fler kändisar i publiken än vad det var på scenen – det var som att hoppa in i tv-apparaten, det var jättekonstigt, skrattar Oskar.

Oskar Bly är aktuell för ett par stora musikalroller.

Känns det som om du håller på att få ditt stora genombrott i New York?

– Jag kan säga så här: samtal pågår. Med all respekt för musikaler, men det är opera som jag vill sjunga. Vill man köra Formel 1 så vill man inte köra STCC...

Men visst – det vore en ära att få göra en stor musikalroll på Broadway.

Oskar Bly säger att han inte suktar efter den stora berömmelsen på de stora scenerna i USA.

– Jag sjunger ju opera i hembygdsgårdar och mc-klubbar. I New York är det ett fantastiskt arbetsklimat. Om någon ringer och frågar "vill du vara med och sjunga?" så frågar man inte "vad får jag betalt?", utan säger "javisst, jag kommer, det låter kul." Ibland får man betalt, ibland inte, och det gäller till och med så stora artister som Robert De Niro, säger Oskar Bly.

Hansäger också:

– Jag tycker att min talang och potential är större än mina resultat hittills. Jag är fortfarande en up-coming och det känns skönt och jag vet att jag kan.

Varför trivs du så bra i New York – och varför trivs New York med dig?

– Det har att göra med min personlighetstyp. Jag gillar att prata med okända människor utan att människor tror att man är full. I New York kallas det "small talking", där kan man snacka med människor utan att ha en dold avsikt, det betyder inte att man vill ligga med dem bara för att man närmar sig och snackar.

– Dessutom gillar jag att arbeta i stället för att vila, och så är inställningen hos många amerikaner, säger Oskar Bly.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.