Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske Stefan har redan vaccinerat sig

I Israel är vaccineringen mot covid-19 är i full gång, och på fredagen var det svenske Stefan Meisels tur
Stefan Meisels, 66, vaccineras mot covid-19 i Tel Aviv.
Foto: SHARON MEISELS
Israeler väntar på att vaccineras i Tel Aviv.
Foto: ARNE LAPIDUS
Stefan Meisels registrerar sig vid ankomsten till vaccinmottagningen i Tel Aviv.
Foto: ARNE LAPIDUS
Mark Margolit och Kandi Abelson har just vaccinerats i Tel Aviv.
Foto: ARNE LAPIDUS
"Vi vaccinerar oss alla och besegrar coronan", står det på en skylt utanför vaccinationslokalen i Tel Aviv.
Foto: ARNE LAPIDUS

TEL AVIV. Medan Sverige väntar på vaccin fick svensken Stefan Meisels, 66, sin spruta mot covid-19 redan på fredagen.

I Israel där man har kommit i gång snabbt och nära 250 000 har vaccinerats sedan i måndags.

– Det är en stor lättnad, hoppas vi snart kan få krama barnbarnen igen, säger han. 

Människor väntar utanför flera vaccinationsmottagningar som har inrättats i Tel Avivs stora basketstadion. Normalt spelar hemmafavoriten Maccabi Tel Aviv här – men nu går den avgörande matchen mot pandemin.

”Vi vaccinerar oss alla och besegrar coronan”, står det på en skylt utanför en av lokalerna.

”Ett litet nålstick”

– Det var ett litet nålstick, ingenting. Jag hoppas både för mig själv och övriga mänskligheten att vaccinet ska lyckas så att vi kan återgå till någon form av normalt liv, säger svensken Stefan Meisels, 66, som bor i Israel sedan många år.

– Det svåraste har varit att inte kunna träffa barn och barnbarn normalt. Jag hoppas vi kan göra det snart igen. Det känns som en stor lättnad att få vaccin, säger han.

Israel, som har nästan lika många invånare som Sverige, är i full gång med vaccineringen. Stora leveranser har kommit från tillverkaren Pfizer under veckan. Runt 250 000 människor har redan vaccinerats.

100 000 per dag

Målet är att redan nästa vecka komma upp i 100 000 per dag, enligt hälsovårdsdepartementet. Under torsdagen vaccinerades 74 000.

Sjukvårdspersonal, personer på äldreboenden och andra riskgrupper fick de första sprutorna. Personer över 70 kallas till vaccinering. 

Samtidigt kan 60-plussare ringa och boka tid. Det kan bli rätt lång väntan i telefonkö, men till slut kommer de flesta fram.

Stefan Meisels och hans fru Sharon fick vaccineringstid på fredagen och ser nu fram emot att så småningom kunna få krama de fem barnbarnen igen. Under det senaste året har de mest träffats i parker och hållit distansen.

Ny nedstängning

Samtidigt som Israel är bland de länder i världen som vaccinerat flest medborgare ökar smittspridningen – och landet inför som ett av de första i världen en tredje nedstängning på måndag. Efter en i våras och en i september.

Den kontroversielle premiärministern Benjamin Netanyahu får kritik för sitt sätt att hantera coronakrisen i allmänhet, bland annat på grund av de förödande ekonomiska konsekvenserna av nedstängningarna. Men även hans motståndare medger att det till stor del är hans förtjänst att Israel kommit i gång så snabbt med vaccineringen och fått så stora leveranser.

Han var den förste i landet som vaccinerade sig – i direktsändning i lördags kväll.

Ringde Pfizers vd

Netanyahu ska personligen ha ringt vaccintillverkarens Pfizers vd tiotals gånger – och säger att han en gång nådde honom klockan två på natten. Premiärministern uppges också ha kontaktat chefer för andra medicinföretag. Och han räknar med att dra politisk nytta av detta inför nyvalet i Israel i mars.

– Säga vad man vill om Netanyahu, men det här har han skött bra. Jag tänker inte rösta på honom, men han kommer säkert att försöka utnyttja det här politiskt, säger Stefan Meisels som är både svensk och israelisk medborgare.

Också andra 60-plussare är nöjda och lättade efter vaccineringen i Tel Aviv. Paret Kandi Abelson, 65, och Mark Margolit, 69, har just fått sina sprutor.

”Nästan euforisk”

– Det är härligt, jag känner mig nästan euforisk. Vaccineringen gick väldigt smidigt utan långa köer, säger Kandi Abelson.

– Jag har aldrig röstat på Netanyahu tidigare, men ska göra det den här gången. Han har gjort ett bra jobb, säger hon.

Pfizer och BioNTechs vaccin mot covid-19 packas och skickas från Pfizers fabrik i Belgien
Expressens Arne Lapidus på plats i Israel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.