Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske sjuksköterskan i USA: ”Man låter folk dö”

Milo Bescher, 27, berättar om sina erfarenheter som sjuksköterska i USA
Milo Bescher driver ett stort konto på Tiktok där han delar med sig av sin verklighet i USA.
Foto: Tiktok

Sedan en tid tillbaka arbetar den svenske sjuksköterskan Milo Bescher i USA.

En ny, spännande tillvaro – men också en tydlig kontrast mot Sverige:

Har patienten inga pengar riskerar den att dö.

– Det är en ekonomisk fråga och det är ju helt sjukt att det är så det fungerar, säger han.

Sjuksköterskan Milo Bescher, 27, har jobbat i Sverige, Norge, Spanien, Thailand och Indonesien men valde nyligen att flytta till USA för att arbeta där.

Även om Milo beskriver sin nya arbetsplats som spännande vittnar han samtidigt om en tuff tillvaro.

För såväl vårdtagare som vårdgivare.

Milo driver ett stort konto på Tiktok där han delar med sig av sitt nya liv i USA och de utmaningar som uppstår. Men även om den verklighet som han möter i jobbet som sjuksköterska. 

Milo arbetar med hemsjukvård och ger patienter vård i hemmet.

I en video berättar han om när han var tvungen att meddela en 88-årig patient att ”om du inte kan hosta upp 80 dollar i veckan kommer du nog att dö snart”.

– Det här är så sjukt, det är så sjukt. Jag vet inte ens vad jag ska säga. Här låter man folk dö om de inte har pengar, säger han i videon.


Milo Bescher berättar öppenhjärtigt på Tiktok.
Foto: Tiktok

För Expressen berättar Milo att han dagligen möter människor i djup fattigdom och, som han beskriver det, lever i misär.

Har man inte pengar eller en sjukvårdsförsäkring är det svårt att få den vård man behöver.

Hur är det ett ge ett sånt besked till någon?

– Jag hade kört hem efter jobbet, jag stod på parkeringen och mådde bara så jävla dåligt. Jag tror att jag satt där i två timmer eller nåt och bara tänkte ”kan jag hjälpa till och lösa det här på något sätt? Vart skulle man kunna vända sig?” Men man kan ju inte hjälpa alla, det går inte, det är en ekonomisk fråga och det är ju helt sjukt att det är så det fungerar. Har man det inte bra ställt ekonomiskt är det ett väldigt dåligt land att bli sjuk i.

Milo Bescher om ett av sina tuffa besked

– Det var en person som helt enkelt behövde en läkemedelsbehandling en gång i veckan för att överleva egentligen, och personens försäkring har slutat täcka det läkemedlet och patienten vet inte vad den ska göra eller hur den ska få tag på pengar, så då måste jag sitta ner och förklara att det här är alternativen du har, så här mycket kostar det och så här mycket kommer det att kosta, och kan du inte betala kommer du inte att kunna få behandlingen så det är väldigt viktigt att du ser dig om vad du har för alternativ för att kunna täcka de här kostnaderna.

Milo säger att det är en konstig verklighet när man har vuxit upp i Sverige där vård och skola i det närmaste är kostnadsfri.

I USA är vården privatiserad och det gäller att ha en sjukförsäkring när man blir sjuk. Alternativt ett fett sparkonto eller anhöriga som har möjlighet att hjälpa till.

– Eftersom sjukvården är helt privatiserad märker man klassklyftorna på ett helt annat sätt. För här är det sådan extrem fattigdom som man som sjuksköterska stöter på. Folk som inte har råd med försäkringar, som kanske inte har råd med livsuppehållande behandlingar, och då har man en roll som sjuksköterska att lägga upp alternativen. Förklara att de kanske måste prata med sina anhöriga för att få tag i pengar för att få den här behandlingen för den behöver du för att kunna leva si och så länge. Så det är väldigt annorlunda.

Milo jobbar på östkusten i USA men berättar aldrig var, exakt, av sekretesskäl.
Foto: Tiktok

Berättar om ett otäckt hembesök

Milo Bescher berättar att han själv betalar ungefär 2 500 kronor i månaden för sin sjukförsäkring. Skulle han bli sjuk utgår en självrisk på drygt 20 000 kronor. Sedan är han tvungen att täcka alla kostnader själv upp till 35 000 kronor. Då aktiveras en motsvarighet till högkostnadsskyddet i Sverige, något som sedan nollställs varje år.

Har patienten ingen sjukförsäkring eller inga pengar behöver det nödvändigtvis inte vara kört.

Det finns ett socialt skyddsnät genom det så kallade ”Obama care”. Men för att omfattas av det måste patienten ”kvalificera sig” för vidare vård på sjukhus. 

– Och det är inte alltid man gör det. Och beroende på var man befinner sig i för situation kan man inte få sin behandling eller så hamnar man ju antingen i skuld. Då får man avbetalningsplaner mot antingen försäkringsbolag eller sjukhus direkt.

Så mycket tjänar Milo Bescher – stora löneskillnader

Milo Bescher befinner sig i början av lönetrappan.


Han och kollegerna har ett annorlunda upplägg på sina arbetsveckor jämfört med i Sverige. Milo Bescher menar att sjuksköterskor i USA tjänar bättre och han tycker att arbetsvillkoren är bättre.


– Sedan har man, enligt min personliga åsikt, ett bättre upplägg där man jobbar 36 timmar i veckan och då jobbar man tre dagar i veckan, 12 timmar per dag, så man är ju ledig ganska mycket, säger Milo Bescher.


I USA varierar lönerna beror på i vilket delstat eller i vilket område du bor och arbetar i, enligt Milo Bescher och lyfter fram regionerna längs kusten, till exempel New York.


Enligt han befinner sig i början av lönetrappan i USA men i Sverige tjänade han, efter fyra års erfarenhet, runt 30 000-35 000 kronor.


Milo Bescher har även arbetat som bemanningssjuksköterskorna i Sverige och då kan man tjäna 65 000 till 100 000 kronor i månaden innan skatt – vilket anses vara en väldigt hög lön.


Som bemanningssjuksköterskorna i USA tjänar man däremot ännu mer.


– Här i USA kan man tjäna allt från 40-60 tusen svenska kronor i veckan för de här 36 timmarna tre dagar i veckan, säger Milo Bescher.

Milo har numera 60 000 följare på Tiktok och får ofta över 10 miljoner visningar i månaden.

– Det har blivit som en ventil för mig när jag är med om vad jag tycker är helt sjuka grejer. Jag får prata om det efter jobbet och dela med mig.

Lite som en terapisoffa?

– Exakt! Så de som följer mig får verkligen vara med på min terapisession, vad jag har varit med om och vad jag ska göra och verkligen få en klar inblick i vad som försiggår.

I ytterligare en video på Tiktok berättar Milo om när han besökte en man som bodde i ett väldigt nergånget hem:

– När jag lyfter på strumporna flyger det ut flugor, det är larver, flugor, blod, vätska, säger han i videon.

Tror du att man blir avtrubbad till slut?

– Jag tror att man måste det. Precis som när jag ser elände i Sverige, Norge eller Thailand, så blir saker rutin och man blir avtrubbad. Och så får man på något sätt ändå försöka finna sig i situationen och visa empati och förståelse.

Barnen på sjukhuset i Ukraina tvingas sova på golvet:

Effekterna av kriget är påtagliga: ”Det är verkligen utmanande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.