Foto: Mikael Sjöberg
 Foto: Mikael Sjöberg

Svenske politikern mitt i skottdramat

Publicerad
Uppdaterad
Svenske politikern Ali Esbati, 34, hamnade mitt i skottdramat på Utöya.
För att undkomma skytten tvingades han hoppa ner i vattnet.
"Jag är oskadd och befinner mig på ett uppsamlingshotell nu", skriver han på Facebook.
Ung vänsters förre ordförande Ali Esbati är nu bosatt i Oslo och befann sig på lägret för det norska arbetarpartiets ungdomsförbund.
När den falska polisen dök upp och började skjuta med automatvapen gömde han sig i skogen på öns ena sida.
- Det är extremt dramatiskt här, det har skjutits folk. Jag såg en person som eventuellt var skjuten genom munnen, sa han då till TT på telefon.

"Är oskadd"

Esbati beskrev situationen som kaotisk och sa att skytten verkar vara klädd i en uniform.
- Jag har sett två personer som låg till synes orörliga. Det är totalt kaos, vi vet ingenting. Många är ju barn, sa han till TT.
För att fly skytten som avrättade lägerdeltagare tvingades Esbati sen att hoppa ner i vattnet. När han räddas och förs till ett hotell skriver han på Facebook:
"Jag har varit i skottdramat på Utøya. Min telefon är död då jag hoppade i vattnet när gärningsmannen närmade sig. Jag är oskadd och befinner mig på ett uppsamlingshotell nu. Många är skadade, eventuellt också döda. Men gärningsmannen - en ljushårig man utklädd till polis eller väktare - ska vara tagen nu. Kan alltså INTE nås per telefon. Kan snälla nån som har min mammas telnr ringa henne och säga att jag mår bra."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag