Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske Patrik infiltrerade vit makt-rörelsen

Patrik Hermansson, 25, levde i vit makt-rörelsen i ett år under falskt namn. Han filmade möten och sammankomster med dold kamera.
Foto: PRIVAT
Patrik Hermansson, tagen av Hermansson själv med hjälp av dold kamera.
Foto: PRIVAT

LONDON. Patrik Hermansson infiltrerade och filmade i hemlighet vit makt-rörelsen. 

Hans avslöjanden har nu nått hela vägen till Donald Trumps Vita huset – och har lett till att han hotats.

Nu berättar svensken om den listiga lögnen som räddade honom när hans riktiga namn avslöjades.

– De pratade om att mörda människor, säger han. 

"Vad heter din mamma?"

"Var kommer du ifrån?" 

"Var pluggade du? Hur engagerad var du där? Vad gjorde du där?"

Så lät det för ett år sedan när Patrik Hermansson förberedde sig för att infiltrera den starkt växande vit makt-rörelsen i världen. På Hope not Hate i London, en brittisk systerorganisation till den antirasistiska stiftelsen Expo, cementerade man målmedvetet det alter ego som svensken skulle använda för att vinna över misstänksamma fascister, rasister och nazister. 

Precis som en spion lär sig att reflexmässigt svara på frågor om sin falska identitet drillades 25-åringen om sitt påhittade alter ego "Erik Hallberg". Högerextrema Erik hade lämnat Sverige för att han tröttnat på den kulturmarxistiska universitetsvärlden i vänsterdiktaturen Sverige. I sin plånbok hade han en falsk studentlegitimation och på sociala medier försvann Patrik Hermansson och ersattes av högerextrema Erik som gillade "alt right"-sidor på Facebook. 

 – Vi förberedde identiteten i en månad. Det var massor av frågor så att man kommer in i det. Det var grundläggande information som "var är du ifrån?", "vad gillar du?", "hur var din barndom?", "vad har du för intressen?", "vad gör dina kompisar?", "vad var det för ögonblick som gjorde att du fick de här åsikterna?", säger Patrik Hermansson när vi ses på ett oansenligt kafé han valt i hemstaden London.

Patrik Hermansson i ett demonstrationståg med vit makt-rörelsen i USA. Bilden är tagen av Hermansson med dold kamera.
Foto: PRIVAT

Stannade i ett år

Hans första steg in i vit makt-rörelsen var genom Stead Steadman, grundaren av London Forum, en tankesmedja för högerextrema i England. Det hjälpte att han var svensk. Steadman är precis som många likasinnade fascinerade av Skandinavien och fornnordisk mytologi. Hermansson blev Steadmans svenskalärare. Hans godkännande öppnade sedan dörrar till likasinnade i hela världen. När Hermansson en dag drack te med förintelseförnekaren David Irwing visste Hermansson att han lyckats.

– I början var jag mer rädd. Sedan är man ju paranoid för man tänker att de kommer se igenom mig eller att jag ska säga fel namn, fel universitet och klanta till det. Det är så instinktivt att säga sitt namn. Eller det här att när någon ropar på dig ska du reagera på ett namn som inte är ditt eget. Det är något man måste vara väldigt medveten om och öva upp. Det är väldigt lätt att klanta till det. Det var som en konstant paranoia. …


LÄS MER: Här är nazisterna som greps efter upploppet i Göteborg


Hermansson stannade inom rörelsen i ett år. Han filmade möten och sammankomster med en dold kamera som satt i en skjortknapp. 

Infiltrationen, som utöver rapporten ”The International Alternative Right. From Charlottesville to the White House”, ska bli en dokumentär, visar inte bara den extrema rasism, antisemitism och hat som präglar rörelsen utan också hur organiserad och global rörelsen blivit. 

– När jag väl hade vunnit deras förtroende i London kunde jag åka till New York och träffa likasinnade samma kväll. Jag kunde bli inbjuden att tala på forum tio tidszoner bort. Det är fascinerande. Pengar går fram och tillbaka, säger han.

Hans dubbelliv gick så bra att han till och med fick inledningstala på en konferens i Seattle. 

Stead Steadman (till vänster) grundade London Forum, tankesmedja för högerextrema i England. Bilden är tagen av Hermansson med dold kamera.
Foto: PRIVAT

Fick hålla invigningstal

Ingen anade att den svensk som skulle tala om risken att utsättas för infiltratörer i själva verket var allt de hatade: homosexuell, feminist och antifascist. 

– Jag var den första talaren. Jag öppnade forumet. Efteråt satt jag i en 45 minuter lång frågestund bland 75 vit makt-personer och en tjej på tredje raden som stickade strumpor. Det var en jättekonstig situation. Jag var livrädd hela dagen. Det var jätteläskigt. För jag var i ett rum där alla var beväpnade, säger Hermansson. 

Vad tänkte du när du fick inbjudan?

– Det var en kombination av att vara jättenervös, men också väldigt exalterad. Jag tror att jag skrattade mycket, säger han och försöker att minnas fler känslor.

Resan till Seattle tog honom till infiltrationens otäckaste ögonblick, en grillkväll med beväpnade medlemmar av ett nazistiskt "brödraskap". Plötsligt befann han sig i en förort han aldrig varit tidigare i ett hus inredd med Nazitysklands flagga och byster av Adolf Hitler, Nordkoreas tidigare ledare Kim Jong-Il och Nick Griffin, ledaren för högerextrema British National Party.

– Man hade även köpt prydnader, små barn i porslin, och satt armbindlar på dem, säger Hermansson och skakar på huvudet. 

Varför Kim Jong-Il?

– Alla de här männen ser ju upp till diktatorer som Vladimir Putin, Bashar al-Assad och till och med Erdogan. Även om du är amerikansk nationalist så ser du upp till Putins sätt att leda samhället. Och de är väldigt kritisk till Trumps intervention i Syrien. De gillar den starka mannen. Det är så många konstiga grejor.

Nordkoreas tidigare ledare Kim Jong-Il.
Foto: VINCENT YU / AP/ TT

"Skämtade hela tiden"

Hermansson försökte smälta in bland brödraskapets medlemmar.

– Jag frågade: "Hur funkar det här, hur blir man medlem?" och fick svaret att man måste bevisa att man är mer än sju åttondels vit och om man är i gränsfall så gör de DNA-test. Du skriver dessutom under ett kontrakt om att du inte får ha romantiska relationer med andra än vita och där du lovar att skydda andra medlemmar om de skulle vara utsatta för fara.

Han förstod snabbt att det här var en farligare miljö än de han varit på tidigare.

– Nästan alla var beväpnade. Samtidigt som stämningen var glad och grabbig - de skämtade hela tiden - så var det skämt om att kasta någon journalist i ugnen. De pratade om att gasa. Det var förintelseskämt. De pratade också rent ut om vad de ska göra när raskriget kommer och vad de vill göra med antifascister, svarta och judar. Hur de vill dela upp USA så att svarta kanske får en liten snutt i ett hörn av USA, men att judarna måste bara ut. De pratade om att mörda människor. Då var jag rädd, säger Hermansson.

Det slår mig att han berättar om sin upplevelse väldigt redovisande, utan att bli speciellt känslosam. Efter en tid som Erik Hallberg insåg Hermansson att vit makt-rörelsen inte längre chockerade honom lika mycket.

– Det var nästan otäckast när jag vant mig och inte längre reagerade på sakerna de sa, säger han.

– Man blev lite knäpp i huvudet när man varit med dem i några dagar i sträck. Men jag har bra vänner och har haft bra stöd.

Patrik Hermansson.
Foto: PRIVAT

Höll på att bli avslöjad

Hermanson lämnade sitt alter ego efter ett år som infiltratör. Uppdraget kunde dock ha slutat långt tidigare än planerat. Efter ett halvår som "Erik" avslöjade han sin riktiga identitet av misstag.

Han råkade presentera sig med sitt riktiga namn.

– Om du har tagit tre öl och sitter med en grupp människor och sedan kommer en ny person och bara säger hej, då är det instinktivt att säga Patrik. Då reagerade de och sa "Vad då Patrik?" Jag fick ge en väldigt invecklad förklaring om att man i Sverige ofta använder sitt andranamn som tilltalsnamn, men här när jag kom till universitetet använde man första namnet i passet och därför kallar alla lärare mig för Patrik.


LÄS MER: Hård kritik mot Trump efter Charlottesville 


Han har tagit emot hot sedan han avslöjade sin riktiga identitet, men ger inte sken av att vara rädd när vi ses.

– Jag är ju en förrädare för dem, och det finns anledning för mig att vara på min vakt nu, men kanske inte främst för de jag varit närmast, toppgänget, utan det är mer de som är under som är flera och svårare att hålla koll på. De ska man vara rädd för i vardagslivet. Det är de jag är rädd för nu. Men männen i toppen är jag rädd för i ett långsiktigt perspektiv. Jag är rädd för deras ideologi. Det de vill åstadkomma eftersom de pratar om att blod ska rinna på gatorna, säger han.

En av hans filminspelningar, ett inspelat samtal där Jason Reza Jorjani, grundare av AltRiht Corporation, en plattform för alt right-grupper i USA, har nu nått så långt som till Vita huset. 

Under ett samtal på en irländsk pub nära Empire State Building i New York målar Jorjani upp en framtidsvision där Europa 2050 har sedlar som pryds av Adolf Hitler. Han skryter också om sina kontakter i Trump-administrationen.

Sedan filminspelningen blev känd förra veckan har både Jorjani och Vita husets pressavdelning kommenterat uppgifterna i New York Times.

Jorjani bekräftade att han varit i kontakt med människor nära USA:s president.

Vita husets presstalesman meddelade att man inte känner till någon kommunikation med Jorjani.

Patrik Hermansson var på plats i Charlottesville, Virginia, i augusti under vit makt-rörelsens demonstration där motdemonstranten Heather Heyer dödades.
Foto: ALBIN LOHR-JONES / POLARIS

Var med i Charlottesville

Under vit makt-rörelsens "Unite the right"-demonstration i Charlottesville i augusti i år upptäckte Hermansson hur betydelsefull president Donald Trump var för rörelsen. Och hur viktiga ord kan vara. Svensken var bara tio meter från platsen där en högerextremist körde på motdemonstranten Heather Heyer och dödade henne.  Efteråt upptäckte Hermansson att Vit makt-rörelsen hämtade kraft i Trumps uppmärksammade uttalande om att "båda sidor var skyldiga" till vad som hänt.

– De kände stöd. Det gav eld till rörelsen. Trump är jätteviktig, inte för att han är en del av extremhögern, men hans retorik är viktig, säger han.

Vad hade du för känslor efter attacken?

– Jag blev väldigt arg. Men jag blev inte så förvånad för de här grupperna är hatiska även om de inte alltid pratar om att de vill utöva våld. Men om man avhumaniserar människor konstant – för minoriteter är inte människor för dem – och dessutom tillhör en stark grupp män som avskärmar sig från omvärlden och är kritiska till allt utanför gruppen och sedan följer en våldsam ideologi där man hela tiden försöker pusha diskursen till det extrema så har du en kombination som gör att det alltid kommer finnas folk som drar det till sin slutsats. Jag är inte så förvånad över att de utövar våld.

Efter en liten stund återkommer han till min fråga om hur det kändes när bilen körde in i folkmassan.

– Jag kände mig mer motiverad att göra vad jag gjorde, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.