Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske Ola Bini i domstol – 1,5 år efter att han greps

Inslag från augusti 2019: Dag Gustafsson: ”Man gör det för att störa försvaret”.
Ola Bini har varit misstänkt för brott sedan den 11 april 2019.
Foto: Privat
Här, på fängelset El Inca i Quito, sov Ola Bini på en pappkartong.
Ola Bini.

På en flygplats i Quito greps svenska Ola Bini misstänkt för att ha hackat ett statligt telekombolag.

På torsdag hålls den första förhandlingen sedan han greps – för 1,5 år sedan.

– Han mår inte särskilt bra, det gör han inte, säger hans pappa Dag Gustafsson.

I 68 dagar sov Ola Bini på en pappkartong i det ecuadorianska fängelset El Inca i huvudstaden Quito. På hans avdelning delade ett 90-tal fångar på tolv madrasser.

Fängelset beskrivs som ett av de bättre i landet, men standarden är låg. 

– Han är ju påverkad av det här. Det var en upplevelse som gav honom ganska svåra problem med sömn och så, säger pappa Dag Gustafsson.

Sedan den 11 april 2019 har Ola Bini varit misstänkt för brott i Ecuador. När han på torsdagen den 3 december går upp i rätten i en förberedande domstolsförhandling är det första gången fallet tas upp i domstol. En domare ska utifrån den bevisning som parterna lägger fram bedöma om fallet ska gå vidare till rättegång.

Att det nu gått 1,5 år har tagit hårt på både Ola Bini och familjen.

– Det är tungt naturligtvis. Det är ett ok på axlarna vi ständigt bär med oss, trots att han sedan juni förra året varit ute. Han kan röra på sig och jobba, säger pappan.

Det har gått tio månader sedan familjen besökte honom, på grund av corona.

Ola Bini lever med restriktioner. Han måste anmäla sig till åklagare varje vecka, får inte lämna landet och hans tillgångar har frysts.

Misstankarna mot Ola Bini

Enligt anklagelsen ska Ola Bini samarbetat med två ryska hackare i ett försök att destabilisera Ecuador. Misstanken är dataintrång efter att han, enligt anklagelsen, ska ha hackat det statliga telekombolaget CNT:s datasystem.

Han greps den 11 april 2019 på flygplatsen i Quito – han var då på väg till ett kampsportsläger i Japan. 

Gripandet skedde samma dag som Ecuador drog tillbaka sitt skydd för Wikileaksgrundaren Julian Assange, som Ola Bini är vän med. Bini är övertygad om att det rör sig om en politisk förföljelse och att det inte är ett ”vanligt juridiskt mål”. 

Ola Binis ord

Ola Bini har själv kommenterat den kommande förhandlingen på Twitter.

”Tyvärr har vi inte särskilt mycket hopp för den här förberedande domstolsförhandlingen. Vi förväntar oss att fler rättigheter bryts, och att jag kommer bli tvungen att försvara mig i domstol.”

Svenska UD har kopplats in och familjen står i ständig kontakt med myndigheten.

– Den här tysta diplomatin är som förälder ganska frustrerande, man får aldrig reda på något i detalj vad man faktiskt gör. Den förnuftiga sidan förstår att det är så här det måste vara, men frustrerad blir man, säger pappa Dag Gustafsson.

UD: Vi följer fallet

Alexander Peyre Dutrey på UD:s kommunikationsenhet säger att de ger Ola Bini ”konsulärt stöd” från Colombia.

– Det betyder att Sveriges ambassad i Bogotá står i kontakt med mannen och aktivt följer hans ärende. Personal från ambassaden besökte honom vid flera tillfällen under tiden han var frihetsberövad. Personal från ambassaden har även träffat honom vid flera tillfällen därefter och deltagit vid häktningsförhandlingar och borgensförhandlingar.

Hur ser UD på att en svensk varit misstänkt för brott under så lång tid utan förhandling?

– I våra kontakter med ecuadorianska myndigheter framhåller vi vikten av att rättsstatens principer respekteras och vi har även begärt klargörande om den fortsatta rättsprocessen.

Kommer UD att medverka på den förberedande domstolsförhandlingen?

– Ambassaden planerar att vara representerade på domstolsförhandlingen.

Inslag från 2019: Svensken greps på flygplatsen i Ecuador.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.