Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske Ola Bini förhörd i Ecuador

Enligt Ecuadors myndigheter har svensken Ola Bini nära kopplingar till Wikileaks och Julian Assange. Foto: PRIVAT
Julian Assange greps i torsdags på Ecuadors ambassad i London.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Julian Assange när han kommit ut från Ecuadors ambassad, där han har befunnit sig i sju år.

Den svenske programmeraren Ola Bini, 36, anklagas av Ecuadors inrikesminister för att ha försökt underminera landets regering. 

Enligt landets myndigheter har han nära kopplingar till Wikileaks och Julian Assange. 

Bilder avslöjar nu att svensken hade 30 elektroniska lagringsutrymmen när han greps på en flygplats i Ecuador. 

Bara några timmar efter att Wikileaksgrundaren Julian Assange greps och fördes bort från Ecuadors ambassad i London, skedde ett annat gripande på Ecuadors flygplats. 

En svensk man med ”nära kopplingar till Wikileaks” hade gripits enligt landets inrikesminister María Paula Romo. 

Händelsen inträffade under natten till fredag, svensk tid, när mannen var på väg till Japan.

 Nyhetsbyrån AP och flera andra medier rapporterade under fredagsmorgonen att den gripne svenske mannen heter Ola Bini. Fram till 2010 var han boende i Sverige och arbetade här som bland annat programmerare och systemutvecklare.

AP publicerar nu även bilder på 30 elektroniska enheter som Bini hade i bagaget och som konfiskerades i samband med gripandet.  

Ola Binis packning som omhändertogs vid gripandet.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Byggaden där svensken sitter gripen.Foto: DOLORES OCHOA / AP TT NYHETSBYRÅN

Exfrun: Han var inte så orolig

Ola Binis exfru Malin Sandell har talat med nyhetsbyrån AP.

Enligt henne skulle Ola Bini åka till Japan för att träna kampsport.

– Han skulle träna med en mästare och såg verkligen fram emot det, säger Malin Sandell, som har gett sitt godkännande att även Expressen publicerar intervjun med namn och bild.

Senast hon talade med Ola Bini var vid 16-tiden på torsdagen, svensk tid. De talade då om gripandet av Julian Assange och ett uttalande från Ecuadors regering om att hackare knutna till Wikileaks skulle ha gjort försök att destabilisera landet.

Ola Binis exfru Malin Sandell.Foto: PRIVAT

– Han sade att det fanns en möjlighet att de talade om honom men han var inte så orolig, säger hon.

Vid 23-tiden blev hon uppringd av en vän som berättade att Ola Bini hade frihetsberövats.

– Jag ringde och väckte hans föräldrar. De blev förstås chockade. 

”Han definierade aldrig sig själv som hackare”

Malin Sandell försökte därefter hitta information om vad som hänt men kunde inte hitta någon. Hon lyckades heller inte få klarhet i varför han frihetsberövats.

– Han har inte gjort något olagligt vad vi vet. 

Såvitt Malin Sandell vet har Ola Bini inte heller varit inblandad i Wikileaks verksamhet. Hon säger också:

– Vi var tillsammans under tio år och var gifta i åtta. Han definierade aldrig sig själv som hackare. Han är programmerare. Det är ordet han använde – och fortfarande använder.

https://twitter.com/vijayprashad/status/1116521750806839301

Uppgifter: Har släppts på fri fot 

Ola Bini är född och uppvuxen i Västsverige, men flyttade i vuxen ålder till Stockholm. 

Ecuadors ambassad i Sverige sade på fredagen till SVT att Ola Bini skulle ha släppts, men den uppgiften motsades senare av inrikesministern, som meddelade att han kan komma att åtalas för ”störning av privat kommunikation”. Ola Ernberg, den svenska konsuln i Ecuador, säger till TV4 att den svenska programmeraren inte har försatts på fri fot. 

Polisen gick igenom hans dator och en häktningsförhandling var utsatt på fredagen lokal tid, enligt TV4.

Ola Bini ska ha tillgång till en advokat och Ola Ernberg uppger för TV4 att svensken är chockad och skärrad, men mår fysiskt bra. 

Svenska UD kunde på lördagsmorgonen fortfarande inte bekräfta att en svensk medborgare frihetsberövats i Ecuador.

Expressen har pratat med Ola Binis familj som säger att de fått bekräftat från UD att han inte har släppts på fri fot. 

Greps i ”utredande syfte” 

För nio år sedan utvandrade han till USA. Sedan 2014 är han boende i Ecuador. 

Enligt Ecuadors inrikesminister María Paula Romo ska svensken ha gripits i ”utredande syfte”. I CNN:s spanska sändningar sa María Paula Romo att Ola Bini har bott i Ecuador i många år, och att han kontinuerligt rest till landets ambassad i London där Julian Assange befann sig. 

Man vill inte specificera hans eventuella kopplingar till Wikileaks mer än att han ska vara ”nära organisationen”. 

María Paula Romo.Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tidigare kollegan: ”Låter osannolikt”

När Expressen når en av Ola Binis tidigare kolleger är han på väg hem från en internationell konferens. Han berättar att många i branschen som känner den gripne svensken är förvånade över det som hänt. 

– Först såg jag bara att det var en svensk i Quito som blivit gripen. Men sen insåg jag ju att det var Ola. Många av oss som känner honom har haft kontakt i dag, vi har sms:at med varandra och varit väldigt förvånande, säger han. 

Den tidigare kollegan arbetade ihop med Ola Bini i Sverige för cirka ett decennium sedan. Han berättar att Ola Bini jobbat för ThoughtWorks, en amerikansk organisation som varit mycket engagerade i fallen Julian Assange, Edward Snowden och Aaron Swartz.  

Men han vill inte kommentera Ola Binis kopplingar till just Assange-fallet. 

– Anklagelserna som riktas mot honom från Ecuadors håll låter väldigt osannolika. Det låter inte som Ola. Han är en programmerare som har ett stort patos för det han tror på, men han sitter ju och programmerar. Inget annat, säger den tidigare kollegan. 

Ola Bini greps i natt på Ecuadors flygplats på väg till Japan. Foto: PRIVAT

Hur skulle du beskriva honom? 

– Han är oerhört intelligent. Förmodligen är han en av de smartaste människorna jag träffat i hela mitt liv, säger han. 

Sist han hade kontakt med Ola Bini var under terrordådet på Drottninggatan den sjunde april 2017. Då var Ola boende i Ecuador sedan flera år tillbaka. 

– Han skickade ett sms för att kolla att jag var okej. Han är väldigt snäll och omtänksam. Och intelligent, jag kan inte understryka det nog mycket, säger han. 

Beskrivs som diskret

Mats Henricsson är i samma bransch som den gripne svensken. Han berättar att det är en person med stor integritet och hög status inom programmeringskretsar. 

– Han har en väldig inre glöd. Jag tror att alla som träffar honom blir imponerade av det. Han har ett driv som gör att han får saker och ting gjorda, säger Mats Henricsson.

Han fortsätter. 

– Ola Bini har jobbat med saker som Wikileaks är intresserade av, till exempel helt krypterade chattar. Men jag vet inte om han faktiskt har jobbat med dem. 

– Han är diskret. Han berättar inte så mycket om sitt privatliv. 

Oro på sociala medier 

Efter gripandet har många av den svenske programmerarens vänner och tidigare kolleger även uttryckt oro på sociala medier. 

https://twitter.com/avilarenata/status/1116575619238612993

På Twitter skriver den världsberömda amerikanska programmeraren Martin Fowler han är bekymrad över gripandet, och att Ola Bini ännu inte fått prata med någon advokat. Den svenska konsuln i Ecuador har senare uppgett för TV4 att Ola Bini har fått tillgång till en advokat. 

https://twitter.com/martinfowler/status/1116520916383621121

Även Chad Wathington, chef för den amerikanska organisationen ThoughtWorks som svensken jobbat för, skriver om gripandet på Twitter. 

Han beskriver Bini som en ”stark förespråkare för digital integritet”. 

https://twitter.com/twchad/status/1116534378044121088

Ola Bini arbetade framför allt i ett utvecklingsverktyg som heter JRuby. Han har skrivit en bok i ämnet som släpptes 2007 på ett amerikanskt förlag. 

Flera personer som också jobbar med just JRuby har uppmärksammat gripandet av Ola Bini. På Twitter beskrivs han bland annat som en ”passionerad utvecklare”.

https://twitter.com/headius/status/1116556721227354112

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.