Svenske modellen Farzan Athari benådad

Familjen fick alltså information om frigivningen för fyra dagar sedan.
– Jag har sett den här scenen varje dag, säger Farzan Athari med tårar i ögonen efter att ha blivit omfamnad av sin syster i ankomsthallen på flygplatsen.
Svenske modellen Farzan Athari, 31, har benådats från sin fängelsedom i Dubai.
Foto: Privat
Farzan Athari dömdes för narkotikabrott. Han greps i maj 2013.
Foto: Privat
Svenske modellen Farzan Athari, 31, har benådats från sin fängelsedom i Dubai. Han har tidigare vädjat till UD om hjälp.
Foto: Robin Aron
1 / 7

Svenske modellen Farzan Athari, 31, har benådats från sin fängelsedom för narkotikainnehav i Dubai.

– Jag har sett den här scenen varje dag, säger Farzan Athari med tårar i ögonen efter att ha blivit omfamnad av sin syster i ankomsthallen på flygplatsen. 

Han kommenterar sin dom så här: 

– Ingen är någonsin oskyldig när det har med droger att göra men anklagelserna var helt falska. Men det finns saker som jag hade kunnat göra annorlunda, säger Farzan Athari. 

Det var i maj 2013 som den svenske modellen Farzan Athari greps utanför lyxhotellet Armani i Dubai med 21 gram kokain i fickan.

På tisdagen landade han i Sverige efter att ha släppts från Centralfängelset i Dubai. Han har avtjänat två år och sju månader det tio år långa straffet. 

– I går kväll var jag i en cell med sex andra människor, säger Farzan Athari direkt efter ankomsten. 

Berättat om tiden i fängelset

Förra våren berättade han för Expressen om den tuffa vardagen inne i fängelset: 

– Varje dag är en kamp för mitt liv och min hälsa. Det är tufft, det är svårt att prata om det här. Jag har varit borta från min familj och mina vänner i ett år. Jag har en pappa som fick cancer förra året, sa Farzan Athari i intervjun med Expressen.

Efter två års kampanj och en namninsamling som undertecknats av nära 70 000 människor från hela världen, kunde han släppas fri. 

Nyligen har landets nationaldag infallit vilket är en vanlig dag för att benåda fångar. 

Skrev hyllningslåt

Farzan Athari skrev i fjol också hyllningslåten ”Save My Life” till härskaren i Dubai, som spelades av svensken från en telefonkiosk inne i fängelset. 

I låten vädjar Athari till Dubais schejk, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, om att låta honom gå fri. 

Den 30-åriga svensken dömdes först till döden. Straffet omvandlades sedan till livstid och sänktes till tio års fängelse. 

– Vi fick veta att han släpps för fyra dagar sedan, säger pappan Abdoll Hossein Athari.

Mamma Vera berättar om själva ögonblicket när han berättade om frigivningen: 

– Han berättade det som en saga. Han ville att vi skulle sätta telefonen på högtalare och hämta hans lillasyster Shiva, sedan berättade han det som en saga och sa "det var en gång en bror, som hamnade i fängelse, men så fick han komma ut." 

– Shiva bara skrek och hoppade. Men vi trodde inte det var sant. Han är ju en skojfrisk person, säger hans mamma Vera som besökte sin son i fängelset för så sent som för tre veckor sedan. 

Landar på Arlanda

Flera vänner kommer också till Arlanda för att möta Farzan Athari när han landar vid lunchtid.

Varför släpptes han?

– Han fick benådning av schejk Mohammad bin Rashid Al Maktoum, säger pappan. 

Har svenska myndigheter varit inblandade i frigivningen?

– De har inte varit inblandade i hans frigivning. De har varit behjälpliga i att besöka honom under den tiden han suttit inne men frigivningen var de inte alls inblandade. 

Är du besviken på svenska myndigheter? 

– I dag är jag inte beskviken på någonting. I dag är jag bara glad. Visst, man förväntar sig att de skulle göra mycket mer än det de gjort eftersom de insåg att det här var väldigt löjligt från början. Han hade behandlats orättvist. 

"Inte längre ett konsulärt ärende för oss"

Familjen fick alltså information om frigivningen för fyra dagar sedan. 

Utrikesdepartementet i Sverige har inte haft någon del i själva benådningsprocessen som av allt att döma påverkats från andra håll genom bland annat familjen och namnunderskrifter.

Något som bekräftas av Anna Ekberg på UD:s presstjänst. 

Vad blir UD:s roll nu i Sverige?

– Vi har inte fått de här uppgifterna bekräftad än men i så fall är det inte längre ett konsulärt ärende för oss, säger hon och fortsätter. 

– Vi har gjort regelbundna besök i fängelset.

Har det varit något annat diplomatiskt spel? 

– Det är inget jag har kännedom om. 

Godtyckligt rättssystem

Ami Hedenborg är pressansvarig på Amnesty. Enligt henne är regimen i Dubai känd för att vara auktoritär och rättsystemet är inte att lita på. 

– Det är överlag inga säkra rättsprocesser, de är inte oberoende eller opartiska. Man kan till exempel inte överklaga och det förekommer framtvingade bekännelser, säger Ami Hedenborg.

Hon menar att det finns en stor godtycklighet i systemet och att framtvingade erkännanden förekommer. 

– Det är vanligt i grannlandet Saudiarabien att utländska medborgare och tvingas bekänna ett brott utan att veta vad det är de bekänner, säger Ami Hedenborg. 

Att Farzan Athari spelade in en låt där han vädjade om att friges kan enligt henne ha spelat in i bedömningen som ledde fram till att svensken frigavs. Det kan även ha spelat in att det nyligen var en nationell högtid i landet. 

– Det kan ha varit framgångsrik at vädja genom en låt. Det vanliga är att det är godtyckligheten som styr, man vet inte varför det fungerar som det gör i landet, säger hon. 

Farzan Atharis fall

Greps i maj 2013. Farzan Athari greps i sitt hem i Dubai dit han hade flyttat från Sverige för att arbeta två år tidigare. Han hade narkotika i fickan, men han menar själv att drogerna inte tillhörde honom och han påstår att han utsatts för en brottsprovokation. Han kastades direkt in i en isoleringscell utan möjlighet att kontakta sina anhöriga.

Dömdes till livstid i januari 2014. Efter åtta månaders inlåsning i centralfängelset i Dubai kom beskedet från domstolen: livstids fängelse för narkotikabrott. Men två av domstolens ledamöter hade hellre velat utdöma dödsstraff.

Sänkt straff april 2014. Farzans fall prövades på nytt i en ny rättegång i en högre instans. Då sänktes straffet till tio års fängelse.

December 2015. Farzan Athari benådas och släpps fri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.