Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske Mahdi, 60, omkom i kraschen

Madeleine om sin pappa: ”Han levde för att hjälpa andra”.

Svenske Mahdi Emami, 60, omkom i flygkraschen i Iran.

Nu berättar hans dotter om sorgen och saknaden.

– När jag såg passagerarlistan då gick det... då gick världen under, säger Madeleine Persson, 18.

Samtidigt riktar familjen skarp kritik mot svenska myndigheter.

– Vi har inte fått bekräftat från UD eller polis att det är han, säger Jenny Persson, mamma till Mahdis två barn.

Mahdi Emami med dottern Madeleine Persson. Mahdi hade sett fram emot Madeleines student, berättar hon.
Foto: Privat / Privat
Madhi Emami med dottern Madeleine Persson.
Foto: Privat / Privat
Madeleine Persson har förlorat sin pappa: ”Han har alltid stöttat mig jättemycket”
Foto: Privat / Privat
Madhi Emami, 60, var en av passagerarna på planet som störtade utanför Teheran. Han har bott i Sverige i nästan 40 år och var svensk medborgare.
Foto: Privat / Privat

Mahdi Emami, 60, var i Iran för att besöka sina släktingar och den åttonde januari skulle han resa hem till Stockholm.

Men strax efter start kraschade planet som Mahdi Emami och 175 andra personer befann sig på. Planet fattade eld och ingen överlevde den svåra kraschen.

Hemma i Sverige nåddes hans 18-åriga dotter Madeleine Persson av nyheten att ett flygplan hade kraschat. Men att hennes pappa skulle befinna sig på just det planet trodde hon inte.

Hon, liksom många andra, såg videon som blev viral och som enligt obekräftade uppgifter visar när planet kraschar.

– När jag såg filmen tänkte jag att det var hemskt för de som sitter där, men det kom inte upp i huvudet att pappa också satt där, säger Madeleine Persson.

Samtidigt försökte hon ringa till pappan, eftersom hon visste att han skulle resa från Iran samma dag.

Men hon fick inget svar.

Såg fram emot dotterns student

När sedan passagerarlistan från det kraschade Boeing-planet publicerades stod Mahdi Emamis namn med.

– När jag såg passagerarlistan då gick det... då gick världen under, säger Madeleine Persson.

Madeleine beskriver pappa Mahdi som världens snällaste. Han var den hon pratade med om hon hade en tung dag.

– Då skrattade man bort det jobbiga liksom. Han var aldrig arg, han kunde inte bli arg.

Mahdi Emami jobbade med att hjälpa personer med missbruksproblem. Enligt dottern Madeleine älskade han sitt jobb och levde för att hjälpa andra.

– Han tänkte bara på andra, aldrig sig själv, säger hon.

I sommar ska Madeleine ta studenten. Hon berättar att Mahdi hade sett mycket fram emot sin dotters stora dag.

– Han har alltid stöttat mig jättemycket i skolan och peppade mig till att gå klart i skolan och var jättemotiverad att komma på min student.

Detta vet vi om flygkraschen i Iran

• Det ukrainska flygplanet med 167 passagerare och nio besättningsmän lyfte klockan 06.10 på onsdagsmorgonen lokal tid från den internationella flygplatsen Imam Khomeini International Airport i Irans huvudstad Teheran. 

• Flygplanet, en Boeing 737-800, kraschade bara några minuter efter start. Alla 176 ombord omkom.

• 17 personer bosatta i Sverige befann sig på planet. Bland dessa återfinns exempelvis en barnfamilj från Stockholmsområdet och två ensamkommande unga män från Afghanistan.

• Flygkraschen inträffade bara några timmar efter att Iran skjutit robotar mot amerikanska mål i Irak.

• Flygbolag som Air France och Lufthansa har meddelat att man tills vidare stoppar alla flygningar över Iran och Irak.

• Två svarta lådor har återfunnits efter kraschen. Iranska myndigheter meddelade tidigt att dessa skulle analyseras i Iran, men har senare gått ut med att man kan behöva hjälp av Boeing i analysen av dem.

• Inledningsvis uppgav Iran och den ukrainska ambassaden i Iran att ett motorfel låg bakom haveriet. Ambassaden tog dock senare tillbaka påståendet och hänvisade till att det måste utredas. 

• Uppgifter till amerikanska, brittiska och kanadensiska säkerhetstjänster gör gällande att det var en iransk robot som sköt ner planet, något som kan ha gjorts av misstag enligt källorna. Både Justin Trudeau, Donald Trump och Boris Johnson har kommenterat och bekräftat farhågorna.

• På torsdagskvällen släpptes en video som New York Times tagit del av som enligt tidningen visar en iransk robot som träffar planet. En mindre explosion uppstår innan planet flyger vidare någon minut till, innan det vänder mot flygplatsen och kraschar. 

Familjen kritisk till UD:s krishantering

Även om Mahdi Emamis namn står med på passagerarlistan har familjen inte fått bekräftat från Utrikesdepartementet eller polisen att han satt på planet.

Jenny Persson är mamma till Madeleine och till Mahdis andra barn, 14-åriga Alexander. Hon är förvånad över att familjen inte fått något besked.

– Jag har inte fått bekräftat från varken UD eller polis att det är Mahdi Emami. Jag är jätteförvånad, säger Jenny Persson och fortsätter:

– Mahdis arbetsgivare ringde mig och meddelade beskedet. 

Både Jenny och Madeleine har själva ringt till UD för att försöka få bekräftat att Mahdi var med på planet. Men enligt Jenny hänvisar UD till polisen – som inte heller kontaktat familjen om Mahdi Emami.

– Jag vill bara ha ett svar, säger Jenny och fortsätter:

– Jag vet att han var med. Det är inte det, men jag vill ändå... Jag vill bara ha ett ja eller ett nej.

Först vid lunchtid på onsdagen kontaktade polisen Jenny Persson, för att få DNA från sonen Alexander som hjälp för att kunna identifiera Mahdi Emami.

– Jag blir bara irriterad. Det hade räckt om UD bara bekräftade att hans namn fanns med på listan och sen sa att de behöver DNA för att identifiera, säger Jenny Persson.

”Vi har stor förståelse för att man som anhörig upplever att processen drar ut på tiden. Detta är ett arbete som behöver utföras med största noggrannhet. Det får inte bli fel.”, skriver UD i ett mejl till Expressen och fortsätter:

”Utifrån bland annat passagerarlistan arbetar UD nu med att kontrollera och matcha olika uppgifter för att säkert veta vilka som befann sig på planet och som bor i Sverige. Därefter lämnas uppgifterna till polisen som kontaktar anhöriga. Anhöriga är alltid välkomna att kontakta UD på det särskilda krisnummer vi öppnat med anledning av flygkraschen, telefonnumret är 08-405 92 00.”

Flygkraschen i Iran: Flera från Sverige ombord på planet 

Mamma, 37, i familj 1. En familj från Åkersberga norr om Stockholm. Familjen – en 40-årig företagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg till Iran för semester.
Foto: Helen Rasmussen
Pojke, 7, i familj 1. En familj från Åkersberga norr om Stockholm. Familjen – en 40-årig företagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg till Iran för semester.
Foto: Helen Rasmussen
Pojke, 9, i familj 1. En familj från Åkersberga norr om Stockholm. Familjen – en 40-årig företagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg till Iran för semester.
Foto: Helen Rasmussen
Pappa, 40, i familj 1. En familj från Åkersberga norr om Stockholm. Familjen – en 40-årig företagare, hans 37-åriga fru och parets två söner, nio och sju år gamla – var på väg till Iran för semester.
Kvinna, 46, bosatt norr om Stockholm. En av de omkomna är en 46-årig kvinna bosatt i Stockholmsområdet. Hon invandrade till Sverige 2007 och var svensk medborgare. Hon lämnar efter sig en dotter i tonåren.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 19, bosatt i Uppsala. Den unge mannen kom från Afghanistan och folkbokfördes i Sverige 2018. Han bodde i Uppsala, där han gick i gymnasiet.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 21, bosatt i Gävle. Mannen kom från Afghanistan. Den unge mannen var ensamkommande från Afghanistan och bodde i Sverige sedan 2014. Han gick i gymnasiet och skulle ha tagit studenten nu i vår. En av hans tidigare lärare minns honom som en ambitiös elev.”Det var en kille som verkligen tog chansen och jobbade hårt. Han kom alltid på extrastödet som jag hade. Han fixade sommarjobb och han sålde grejer för att att samla in pengar till studentflaket”, säger läraren.”En väldigt bra kille. Det är jättetragiskt”, fortsätter läraren.
Foto: Helen Rasmussen
Pappa, 43, i familj 2. Det gifta paret med en tonårsdotter var medborgare i Iran men bodde sedan några år i Stockholmsområdet. Han arbetade som läkare och forskare. Hela familjen omkom i kraschen.
Foto: Helen Rasmussen
Mamma, 40, i familj 2. Det gifta paret med en tonårsdotter var medborgare i Iran men bodde sedan några år i Stockholmsområdet. Han arbetade som läkare och forskare. Hela familjen omkom i kraschen.
Foto: Helen Rasmussen
Flicka, 15, i familj 2. Det gifta paret med en tonårsdotter var medborgare i Iran men bodde sedan några år i Stockholmsområdet. Han arbetade som läkare och forskare. Hela familjen omkom i kraschen.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 20, bosatt söder om Stockholm. Invandrade till Sverige i oktober 2017.
Foto: Helen Rasmussen
Kvinna, 20, bosatt söder om Stockholm. Hon kom till Sverige 2015. Under förra året sökte hon bidrag för att besöka sin familj som är kvar i Iran men nekades det trots att hon uppgav att det skulle vara bra för hennes välmående.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 20, bosatt i Småland. Invandrade till Sverige från Afghanistan 2015. Är medborgare i Afghanistan. Har inga anhöriga registrerade i Sverige.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 20, bosatt i Stockholm. Kom till Sverige i augusti 2017.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 18, bosatt norr om Göteborg. Invandrade från Afghanistan till Sverige i januari 2017. Svensk medborgare sedan 2018. Har inga anhöriga registrerade i Sverige.
Foto: Helen Rasmussen
Man, 20, bosatt i Småland. Invandrade till Sverige från Iran sommaren 2017. Är medborgare i Afghanistan. ”Han var alltid en glad skit”, säger en person i hans närhet. ”Jag såg att han skulle till Iran och skrev till honom att han väl kommer tillbaka, och han skojade och sa nej... och så blev det så här. Det är fruktansvärt”
Foto: Helen Rasmussen
1 / 16

Ukraina utreder terrorism och robotattack: Iran förnekar

Expressens Kassem Hamadé rapporterar direkt från Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.