Svenske Li Zhihui, 53, har släppts ur häkte efter två år

Svenske medborgaren fördes bort och fängslades av kinesiska myndigheter.
Foto: Privat

Den svenske medborgaren Li Zhihui, 53, har suttit häktad i Polen i två år.

Nu har han släppts.

Domstolen i Warszawa har beslutat att han inte ska utlämnas till Kina där han riskerade dödsstraff.

Den 53-årige svenske medborgaren Li Zhihui greps under en mellanlandning på Warszawas flygplats. Kina hade utfärdat en internationell efterlysning av honom genom Interpol.

”Det finns en stor risk att vår medborgare, efter att han överlämnats till den kinesiska sidan, kan dömas till döden”, skrev UD i ett brev till sin polska motpart 2019.

Nu har Li Zhihui släppts av domstolen i Warszawa, efter två år i häkte.

”UD kan bekräfta att en svensk medborgare som sedan mars 2019 varit frihetsberövad i Polen frisläpptes den 4 mars. Domstolen i Polen har den 4 mars beslutat att inte utlämna mannen till Kina”, skriver UD:s pressjour i en kommentar.

”Plan som går direkt”

Interpols efterlysning ska inte längre gälla i Polen, förklarar den polske journalisten Bartosz Żurawicz som följt fallet. Han säger till Expressen att Li Zhihui nu befinner sig i en lägenhet i Warszawa.

Svenske journalisten Kurdo Baksi har kontakt med Li Zhihuis familj.

– Jag är glad att den polska domstolen till slut förstått att bara för att kommunistpartiet vill att någon ska utlämnas till Kina så kommer de inte att göra det, säger han.

Baksi säger att svenska UD nu måste ”genomföra garantier” för Li Zhihuis säkerhet.

– Det måste finnas ett plan som går direkt från Warszawa till Sverige utan att mellanlanda.

Anklagas för brott i Kina

Li Zhihui är formellt misstänkt för ekonomiska brott i Kina. 2016 fick han svenskt medborgarskap, och har varit aktiv i rörelsen falungong, som är förbjuden i Kina.

– Det konstigaste är att anklagelserna dök upp först efter att herr Li blev aktiv i frågor relaterade till falungong, har Li Zhihuis advokat Krzysztof Kitajgrodzki sagt till Expressen tidigare.

Li Zhihui bodde först i Stockholmsområdet, men 2019 folkbokförde han sig i Västerås, där han startade en asiatisk restaurang.

Falungong

Falungong är en övningsform där utövarna med hjälp av övningar och meditation ska nå till harmoni mellan människan och universum. ”Sanning, godhet, tålamod” är mottot. Metoden offentliggjordes i Kina 1992 och har därefter spritts över världen. 


Falungong totalförbjöds 1999 i Kina. Den statliga kinesiska propagandan rubricerar falungong som en ondskefull sekt. Under 2000-talet har falungong i sin utåtriktade propaganda fått en mer politisk inriktning.

Källa: NE

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.