Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske Li kan få dödsstraff i Kina

Kinas ambassadör: Sverige ska inte lägga sig i fallet med Gui Minhai.
Den svenske medborgaren Li Zhizui, 53, riskerar att utlämnas till Kina.
Foto: Privat

Svenske falungong-aktivisten Li Zhihui, 53, sitter sedan nästan två år häktad i Polen.

Han riskerar nu att utlämnas till Kina, där han ska ställas inför rätta för påstådda ekonomiska brott.

Men hans advokat och människorättsaktivister tror att Kina vill straffa honom för hans engagemang i falungong och att han inte kommer att få en rättvis rättegång.

Nästa vecka prövar Polens högsta domstol om Li Zhihui ska utlämnas till Kina eller inte. Lägre instanser har kommit fram till att han ska utlämnas efter löften från Kinas ambassad om att hans rättigheter inte kommer att kränkas.

Peter Dahlin på människorättsorganisationen Safeguard Defenders tvivlar på att löftena är något värda.

– Det finns en lång rad fall där Kina har gett löften om hur folk ska behandlas. Sedan ignoreras de löftena så fort de är tillbaka i Kina, säger han.

UD: Risk för dödsstraff

Svenska utrikesdepartementet är inkopplat i fallet.

”UD kan bekräfta att en svensk man i 50-årsåldern sitter häktad sedan mars 2019 i Polen. Sveriges ambassad i Warszawa följer ärendet nära”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till Expressen.

Expressen har tagit del av ett brev som UD skickade till sin polska motpart sommaren 2019.

”Det finns en stor risk att vår medborgare, efter att han överlämnats till den kinesiska sidan, kan dömas till döden”, skriver UD i brevet.

Och vidare:

”Folkrepubliken Kina uppfyller inte kriterierna för rättssäkerhet. Det juridiska systemet står under kommunistpartiets kontroll och är därför inte oberoende.”

Framgångsrik affärsman

Enligt Safeguard Defenders och Polish News hade Li Zhihui en framgångsrik karriär som affärsman i Kina. Han ska också ha varit medlem i kommunistpartiets ungdomsförbund och suttit i parlamentet. 

År 2012 lämnade han Kina och kom till Sverige, där han fick medborgarskap 2016. I Sverige ska han ha varit aktiv i rörelsen Falungong, som är förbjuden i Kina.

Året därpå blev han utan sin egen vetskap internationellt efterlyst av Kina via Interpol. Formellt är han misstänkt för ekonomiska brott. 

Li Zhihuis försvarsadvokat Krzysztof Kitajgrodzki uppger att den påstådda olagliga transaktionen ska ha skett medan Li Zhihui fortfarande bodde i Kina. Advokaten är skeptisk mot de kinesiska brottsanklagelserna.

– Det konstigaste är att anklagelserna dök upp först efter att herr Li blev aktiv i frågor relaterade till falungong, säger Krzysztof Kitajgrodzki.

Falungong

Falungong är en övningsform där utövarna med hjälp av övningar och meditation ska nå till harmoni mellan människan och universum. ”Sanning, godhet, tålamod” är mottot. Metoden offentliggjordes i Kina 1992 och har därefter spritts över världen. 

Falungong totalförbjöds 1999 i Kina. Den statliga kinesiska propagandan rubricerar falungong som en ondskefull sekt. Under 2000-talet har falungong i sin utåtriktade propaganda fått en mer politisk inriktning.


Källa: NE

Greps vid mellanlandning

Sverige agerade dock inte på Kinas efterlysning, och Li Zhihui kunde fortsätta att verka i landet. Han bodde först i Stockholmsområdet, men i februari 2019 folkbokförde han sig i Västerås, där han startade en asiatisk restaurang.

I mars samma år, när han mellanlandade i Warszawa på väg mellan Sverige och Bulgarien, greps han på flygplatsen. Därefter har han suttit häktad medan processen kring Kinas begäran om utlämnande har malt på i polska domstolar.

För att klargöra om ett utlämnande var möjligt enligt Europakonventionen ställde domstolen en rad frågor till Kinas ambassad i Warszawa. 

Kina: ”Sprider rykten”

Ambassaden konstaterade i sitt svar till den polska domstolen att falungong är en ”illegal organisation”:

”Den är antihuman, antisocial och antivetenskaplig. Den skapar destruktiva rebellgrupper”, skrev ambassaden enligt Safeguard Defenders.

Ambassaden hävdade också att Li Zhihui ”sprider rykten” och att ”målet är att luras och tigga om sympati och stöd”.

– Det är självklart att herr Li, vid sidan av den påstått olagliga affärstransaktionen, också kommer att åtalas för sina aktiviteter i falungong om han utlämnas, säger advokat Krzysztof Kitajgrodzki.

– Det är också självklart att rättegången inte kommer att bli rättvis.Johan Nylander, asienkorrespondent Di: ”USA kommer att fortsätta ha hård press på Kina”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.