Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna och Patrik gick från frukosten – sen small det

En äldre kvinna får hjälp efter en explosion i Sri Lankas huvudstad Colombo.Foto: ERANGA JAYAWARDENA / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisen har spärrat av stora områden efter explosionerna i Sri Lanka.Foto: M.A. PUSHPA KUMARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Privat
Foto: M.A. PUSHPA KUMARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Patrik Alm och Anna Kalm har bott i Colombo, Sri Lanka i snart tre år. 

De var på en romtantisk hotellvistelse på det femstjärniga hotellet Shangri-La när hotellets restaurang sprängdes. 

– Man tror att människor ska skrika. Men det var helt tyst, säger Patrik Alm. 

Sri Lanka skakas av explosioner. Under söndagen small det vid kyrkor och hotell på flera håll i landet – och över 200 personer har dött. 

Enligt UD befinner sig mellan 100 och 200 svenskar på ön. Men det finns inga uppgifter om att någon av dem ska ha dött eller skadats i dådet. 

– Ambassaden och konsulatet jobbar fortsatt med det här. Vi har personal på plats och står i kontinuerlig kontakt med både ambassaden och konsulatet, säger Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst.

Svenskar uppmanas följa nyheter och myndigheters information, samt kontakta anhöriga.

Hade precis lämnat hotellet 

Svenskarna Patrik Alm och hans fru Anna Kalm hade precis lämnat hotellet Shangri-La i huvudstaden Colombo för en promenad när en kraftig smäll hördes inifrån restaurangen. 

– Det var absurt. Vi har alltid känt oss säkra i Sri Lanka, man tror att det inte att något sådant ska hända här, säger Patrik.

Patrik Alm och Anna Kalmer var på en romantisk hotellvistelse när hotellrestaurangen sprängdes.Foto: Privat

Paret har bott i Sri Lankas huvudstad Colombo i snart två år men hade inför påskhelgen bestämt sig för att fira med en romantisk hotellvistelse. Efter en tidig frukost bestämde de sig för att ta en promenad och smälta maten. 

– Vi kom bara max 100 meter. Sen hörde vi den första smällen och strax därefter en till, mindre, smäll. Man trodde att folk skulle skrika men det blev helt tyst. 

Patrik trodde först att det var en gasläcka som hade exploderat men förstod snart att det var något annat då även Kingsbury hotell attackerats – bara en kilometer därifrån. 

När Patrik och Anna återvände till hotellet förstod de att det var i restaurangen som explosionen detonerat. 

– Man såg hur det bara hängde saker ut från byggnaden och hur det rörde sig inne i restaurangen. Människor som försökte göra hjärt- och lungräddning, det är vad man såg, säger han och fortsätter: 

– Man var i chock. Det är så overkligt.  

Lämnade mobilerna på rummet

Både Patrik och Anna hade lämnat sina telefoner på rummet och när de fördes till hotellets baksida hade de ännu inte kunnat kontakta några anhöriga för att meddela att de var okej. 

– Folk var ju så klart oroliga och försökte få tag på oss. Tillslut fick vi låna en av de andra gästernas telefon för att kunna skicka i väg ett sms. 

Restaurangen på hotell Shangri-La är en av de åtta platser som exploderat i Sri Lanka under påskdagen. Foto: CHAMILA KARUNARATHNE / AP TT NYHETSBYRÅN

Hela dagen fick de sitta på hotellets baksida och invänta mer information om vad som hade hänt innan de fick återvända till sin lägenhet klockan halv elva lokal tid. 

Trots den traumatiska upplevelsen under dagen tror Patrik att landet snart kommer kunna komma tillbaka till vardagen. 

– Vi kommer jobba oss igenom det här tillsammans, som ett land. 

Svenska Ulrica på väg till Cinnamon Grand

En annan svensk som är på plats i landet är Ulrica Garcia Gomez. Hon befinner i hemma hos en väninna i huvudstaden Colombo, som har drabbats värst.

I Expressen TV berättar hon att hon skulle åka från väninnan till en buffé på Cinnamon Grand – ett av de hotell det small vid – när det började explodera.

– Hade det gått en och en halv timme till hade det gått illa, säger hon.

Nu är det utegångsförbud i hela Colombo, och Ulrica Garcia Gomez säger att det kommer nya instruktioner hela tiden.

– Det är en stor oro och det är väldigt obehagligt.

Hur påverkar det här dig?

– Jag får vänta tills utegångsförbudet är över. Annars känner jag mig inte så orolig. Här är väldigt stabilt annars

Ulrica Garcia Gomez berättar att det kändes otäckt när hon och hennes väninna hörde om explosionerna. Hon beskriver hur de satt fastklistrade framför Tv:n och såg hur attack efter attack flimrade förbi på rutan.

– De började visa bilder från restaurangen där jag såg dem som brukade servera och bordet vi brukade sitta vid var helt bortblåst.

– Det kändes väldigt overkligt att se det. Jag tänker ju att det måste ha gått illa för någon av de som jobbar där. Att de kanske inte finns längre, säger Ulrica Garcia Gomez.

Är på semester i Sri Lanka

En annan svensk i Sri Lanka är Hasse Osvalds, som är på semester med familjen. Han befinner sig i Kandy i centrala Sri Lanka, där bland annat buddhistiska Temple of the Sacred Tooth Relic ligger.

Han säger om explosionerna:

– Det har hänt en bit ifrån oss så vi har inte märkt så mycket mer än att det är utegångsförbud. Det är hög säkerhet på alla hotell och man ser en märkbart höjd polisiär närvaro.

Hasse Osvalds berättar att gatorna är öde och att alla affärer har stängts igen. Även templet har stängt.

– Det är helt nedstängt i hela Kandy. Nu får vi sitta kvar här på hotellet, preliminärt till 06 i morgon bitti.

Kandy är helt öde och Hasse Osvalds och hans familj är fast på hotellet.Foto: Hasse Osvalds

Hasse Osvalds känner sig – trots det som har skett – inte särskilt orolig.

– Det är trist att det händer på ett så här härligt ställe men man kan inte skydda sig någonstans längre. Det sker här, det sker i Christchurch och i USA. Man kan inte gå runt och tänka på vad som skulle kunna hända.

Arrangerar resor till Sri Lanka

En svensk som har reagerat starkt på dådet är Lars Englund.

Han är vd för resebolaget Travel Research, som arrangerar rundresor i Sri Lanka. Han befinner sig för tillfället på Åland, men berättar att han och familjen brukar besöka Sri Lanka ett par gånger per år och då stanna långa perioder.

Han är chockad, uppger han.

– Vi brukar äta brunch på Cinnamon Grand, hela den restaurangen är helt urblåst. Där brukar vi sitta. Vi förstår ingenting, säger Lars Englund.

Hur känns det?

– Det känns fruktansvärt. Vi är så väldigt koncentrerade på Sri Lanka och har varit där i många år. Vi har ju ingen information om vem som ligger bakom men det här är ett land som har slagits i spillror och rest sig och så händer det här.

Över 200 personer har dött i flera explosioner i Sri Lanka.Foto: M.A. PUSHPA KUMARA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Lars Englund berättar att det har varit en del motsättningar i Sri Lanka, men att han och hans familj inte har märkt av några direkta oroligheter tidigare.

– Vi brukar säga att det är så tryggt och säkert att resa runt, men nu kan vi inte säga så längre. Det är jättetragiskt.

Här har de åtta bombdåden inträffat på Sri Lanka.

”Det är jättetragiskt”

En annan som är på plats i Colombo är norrmannen Asbjørn Drengstig. När det exploderade befann han sig på sitt hotell Cinnamon Lakeside – bara några hundra meter från de drabbade hotellen.

– Det var överraskande och obehagligt, så klart. Det var väldigt oväntat att något sådant skulle ske, säger han.

Han har berättat för norska Dagbladet att han har jobbat i Sri Lanka i 20 år. Han säger att de här dåden troligtvis är de dödligaste sen inbördeskriget tog slut 2009.

– Jag såg ingenting och hörde ingenting, men man förstod att något hade hänt när det kom militärpersonal och evakuerade vårt hotell, säger Asbjørn Drengstig.

Det är tänkt att han och familjen ska flyga hem till Norge vid 01 i natt, men eftersom det är utegångsförbud vet han inte hur det blir med det.

– De har stängt en del av kommunikationskanalerna Det är lite dåligt internet så det är inte lätt att få tag på information.

Är du på plats i Sri Lanka? Kontakta oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.