Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenske Isak: Folk sprang i klungor

Svenske Isak Oldenburg driver restaurang i Nice. Foto: Privat
Polis är på plats för att ta reda på vad det är som händer i Nice. Foto: Läsarbild

Isak Oldenburg, 25 år, äger en restaurang i Nice bara 150 meter från platsen där en lastbil kört in i en folkmassa.

Och Katarina Hahn, 53, hyr en lägenhet bara 50 meter från platsen där lastbilen besköts.

Flera svenskar vittnar om att runt 200 människor kom springandes efter händelsen.

– Jag fick samtal från vänner att det lät som avfyrade kulor, säger Isak Oldenburg.

Svenska kyrkan i södra Frankrike säger att många chockade svenskar har hört av sig.

Isak Oldenburgs restaurang ligger bara några hundra meter från strandpromenaden i Nice. De tog in alla sina gäster i restaurangen när människor började springa på gatan utanför.

– Jag stod i köket och min servitris kom in till mig och sa att folk sprang i klungor på gatan och skrek. Vi drog in alla gäster i lokalen och stängde alla dörrar och fönster, säger Isak Oldenburg.

Han öppnade först upp restaurangen och släppte ut gästerna efter tio minuter. Vid 23.30, svensk tid, blev de beordrade att återigen stänga restaurangen.

 

LÄS MER: CARL FRIDH KLEBERG: Attacker igen och igen bör oroa Sverige

 

– När allting först var lugnt gick mina gäster. Flera gick ned till sina hotell och kom sen tillbaka och sa att alla sprang och gjorde gester som att de hört ett automatgevär, säger Isak Oldenburg.

Samlat om avlossade kulor

Han säger att flera vänner även hört av sig till honom om händelsen.

Christine Friberg, 26, och hennes kompis Anna, såg den vita lastbilen köra rakt in i folkmassan.

– Jag fick samtal från vänner att det lät som avfyrade kulor, säger han.

Det här hände samtidigt som Frankrikes nationaldag.

Nermin Kuljanin, 32, från Stockholm hamnade mitt i folkhavet när människor sprang i panik. Foto: Privat

– Fransmännen är nog inte helt trygga just nu. Det har hänt väldigt mycket på senaste tiden, säger han.

Katarina Hahn, 53, hyr en lägenhet bara 50 meter från platsen där lastbilen besköts i Nice. Hon är på semester med sin son och hans flickvän – och hade kunnat hamna mitt i attacken. Men sonen och flickvännen ville stanna hemma.

 

LÄS MER: Hon bor 50 meter från platsen: 'Tänkte gå ut'

 

Christopher Jons, 30, och hans flickvän Danielle satt på turistgatan i Nice när människor började komma springandes. Foto: Privat

Hade inte sonen och hans flickvän velat stanna hemma i går kväll hade hon hamnat mitt i attacken.

– De tyckte att de hade fått nog och att man såg från balkongen, säger Katarina Hahn

I stället fick de vittna fullt kaos från balkongen. Katarina Hahn har inte sovit en blund i natt.

– Tusentals människor vällde uppför gatan. Folk välte ner restaurangerna och sprang in i affärerna som fortfarande var öppna. Alla försökte ta skydd, säger hon.

Bara meter från platsen

Christine Friberg, 26, och hennes kompis Anna, båda på semester i Frankrike, hamnade bara 10-15 meter från platsen där människor kördes ihjäl vis strandpromenaden.

– Vi hade precis stått och kollat på fyrverkerierna, sedan gick vi över gatan och till en restaurang. Precis då såg vi den här vita lastbilen komma i full fart på andra sidan gatan, och körde på alla människor som stod där.

– Vi blev indragna på restaurangen, det var full panik då, folk skrek.

Enligt Christine Friberg var strandpromenaden avspärrad för biltrafik och fullpackad med folk.

– På något sätt har lastbilen tagit sig förbi avspärrningarna, bakom lastbilen kom också en motorcykel i full fart. Vi blev kvar på restaurangen och såg alla kroppar ute på gatan. Det var fruktansvärt obehagligt.

"200-300 som bara sprang i panik"

Nermin Kuljanin, 32, från Stockholm är på besök hos en kompis i Nice och hamnade mitt i folkhavet när skräckslagna människor sprang i panik.

– Vi satt på en uteservering vid hamnen i Nice och tog en drink, när en massa människor började springa och skrika. Det var säkert 200-300 som bara sprang i panik. Vi började springa som alla andra och tog oss in på smågator för att undvika stora folksamlingar, säger han.

 

Nermin Kuljanin säger att det är svårt att ta in all information och menar att det är svårt att veta exakt vad som har hänt.

– Jag vet inte vad som hänt och vad som är sant, jag har bara hört folk på gatan säga att människor har blivit skjutna i Gamla stan. Just nu är det en massa poliser överallt och vi sitter på kompisens balkong och försöker följa medierna och höra vad som hänt, säger han.

Stolar flög i samband med kaoset

Christopher Jons, 30, är tillsammans med sin flickvän Danielle i Nice. De satt på turistgatan i Nice när människor började komma springandes.

– Den är lite avskärmad från de flesta var. Helt plötsligt dök det upp massa människor som sprang och skrek. Då fortsatte alla givetvis i samma sinnesläge på restaurangen och alla restauranger runtomkring.

– Jag kan jämföra det med någon form av tsunamipanik som flydde bakåt.

Han blev inlåst i en restaurang och de blev sedan utsläppta trettio minuter efteråt. Paret fick ytliga skrapsår i samband med att människorna försökte ta sig fram.

– Det var folk som försökte ta sig fram och stolar flög. Jag kände mig inte så jätterädd, men det är en otrygghet stämning i allmänhet, säger Christopher Jons.

Såg allt från balkongen

Även Elisabeth och Fredrik från Sverige är på plats. De har sin hotellbalkong precis ovanför tumultet som brutit ut.

– Vi hade precis vart uppe på takterrassen och kollat på fyrverkeriet. Vi kom precis innanför dörren i lägenheten när vi hörde en massa smällar igen. Så jag gick ut på balkongen för att kolla var de sköt fler fyrverkerier, för det lät som de kom precis utanför, säger Elisabeth.

– Då ser jag 4-5 poliser som hukar sig och skjuter mot någonting. Nästa gång vi tittar ut så står en vit lastbil där. Och poliserna står fortfarande och siktar mot den.

Vädjar till svenskar att höra av sig

Många svenskar befinner sig i turiststaden Nice.

Just nu arbetar Utrikesdepartementet med att kartlägga exakt hur många svenskar som befinner sig i staden och området kring Nice. Man försöker även få tag på de svenskar som ännu inte har hört av sig till anhöriga.

– Självklart gör vi det, men en siffra om hur många svenskar som befinner sig i Nice är svår att uppskatta. Många reser till och från Nice varje dag. Vad vi gör just nu är att vi följer utvecklingen och söker mer information om vad som har hänt, säger Lilian Willix Schwirtz på UD:s presstjänst på fredagsmorgonen, och fortsätter:

– Men i nuläget har vi inga uppgifter om omkomna eller skadade svenskar. Vi har förstärkt UD här i Stockholm och ambassaden jobbar för fullt.

Utrikesdepartementet uppmanar svenskar i Nice att höra av sig till anhöriga eller myndigheter.

– Vi vill också att de uppdaterar sig om händelseutvecklingen och det kan man göra på vår hemsida. Och att de lyssnar på nyheterna lokalt och följer myndigheternas råd och anvisningar, säger Lilian Willix Schwirtz.

Även anhöriga till svenskar i Nice kan höra av sig.

– Vi har öppnat ett krisnummer, 08-405 92 00, så att oroliga anhöriga kan ringa. Det öppnades upp för bara ett par minuter sedan, säger Lilian Willix Schwirtz.

Utrikesdepartementet avråder däremot inte svenskar från att resa till Nice.

– Vi följer händelserna noga men avråder inte från resor till Frankrike generellt eller Nice specifikt. Ambassaden i Paris uppmanar sedan tidigare att svenska resenärer i landet ska vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet, säger Lilian Willix Schwirtz på UD:s presstjänst.

"Många svenskar är chockade"

Svenska kyrkan i södra Frankrike och Monaco ligger 15 kilometer från Nice.

De håller öppet under fredagen och helgen för svenskar som behöver stöd. Även Svenska kyrkan i Paris håller öppet.

– Vi har frivilliga medarbetare som finns här, för det är många svenskar som har hört av sig och är chockade och vill komma hit och samtala om det de har varit med om, säger Jonas Liljeqvist, kyrkoherde hos Svenska kyrkan i södra Frankrike och Monaco.

Precis som alla andra har medarbetarna vid kyrkan påverkats av dådet i Nice.

– Det är svårt att ta in. Man blir själv illa berörd. Det är en plats som jag ofta är på, jag vet själv precis hur det ser ut och jag har själv gått där. Det måste ha varit hemskt för människorna som var där. Man tänker på dem, säger Jonas Liljeqvist.

Kyrkoherde Jonas Liljeqvist säger att det bor många svenskar i regionen.

– Det bor 7 000-8 000 svenskar här och lika många bor här deltid under året, och det landar väl 15 direktplan från Skandinavien utöver andra flyg. De flesta turisterna kommer ju till Nice, säger han.