Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenske hårdrocksstjärnan Jon Nödtveidt tog sitt liv

Jon Nödtveidt dömdes för mord 1997.
Den svenske hårdrockstjärnan Jon Nödtveidt, 31, hittades död i sitt hem.
Han hade skjutit sig själv och var omgiven av tända ljus. Kort före det rituella självmordet hade han skickat avskedsbrev till sin pappa och flickvän och förklarat för en vän:
- Jag ska resa bort, jag ska till Transsylvanien.

FAKTA

Black metal (svartmetall) är en extrem musikgenre som i början av 80-talet växte fram ur death metal och thrash metal.
Budskapet i musiken är fyllt av hat och fientligt mot kristendomen i synnerhet och allt annat i allmänhet.
Döden är ständigt närvarande, både bildligt och bokstavligt:
Norska Mayhems före detta sångare Oystein Aarseth, Euronymous, mördades av Varg Vikernes från bandet Burzum.
Flera kyrkbränder i Norge har orsakats av medlemmar i black metalband.
Mayhem uppträdde så sent som för några veckor sedan i Sverige, utklädda i grishuvuden.
1991 sköt Mayhems Per Yngve "Dead" Ohlin sig i huvudet.
En av bandmedlemmarna fotograferade liket - en bild som de senare använde på en av sina skivor.

Det sägs också att bandmedlemmarna åt av Ohlins hjärna och gjorde ett halsband av delar av hans kranium.

Någon gång mellan i måndags och i onsdags valde Jon Nödtveidt, sångare och gitarrist i det populära svenska black metal-bandet Dissection, att ta sitt liv i sin lägenhet i Hässelby i Stockholm. När polisen med hjälp av låssmed tog sig in i lägenheten hittade de sångaren död. Klockan 19.21 rapporterar patrullen till länskommunikationscentralen i Stockholm att en man som skjutit sig själv påträffats. Enligt flera av Expressens källor hade sångaren lagt en satanistbibel uppslagen framför sig. - Han hade skjutit sig i huvudet och låg i en ring av tända ljus, säger en poliskälla. Polisen fick 17.44 i onsdags larmet efter att Jon Nödtveidts anhöriga inte kunnat få kontakt med honom på flera dagar:

"Var väldigt oroliga"

- De var väldigt oroliga. Hans flickvän och familj ringde och farhågorna att det hänt något fruktansvärt stärktes, säger Per Nordqvist, rockstjärnans juridiska ombud och manager. Orsaken till de anhörigas oro var det avskedsbrev Jon Nödtveidt skickat till sin flickvän i Tyskland. Hans far Anders Nödtveidt hade också fått ett vykort där han ombads att höra av sig till en rad personer och tacka dem för det som varit. - Det som stod är personligt. Jag vill hålla det för mig själv. - Jag träffade honom i Stockholm för bara en och en halv vecka sedan. Då verkade allting jättebra. Jag har alltid haft bra kontakt med Jon under hela hans uppväxt och vuxna liv. Jag förstår inte vad det är som gjort att det blev så här. Det här är extra tungt med tanke på allt som hänt, säger Anders Nödtveidt. - Det här är jobbigt för hela familjen. Jon Nödtveidts pappa tycker om den bild där sonen bär svart skinnjacka och vill gärna att just den publiceras. - Det är en bra bild, det tyckte Jon också, säger han. På Dissections hemsida finns nu den sista intervjun med Jon Nödtveidt publicerad, det går även att se bandets sista spelning - på Hovet i Stockholm. Självmordet misstänks ha planerats under lång tid: - På platsen fanns även ett testamente och ett avskedsbrev, säger en poliskälla.

Medhjälp till mord

I december 1997 greps Jon Nödtveidt för mordet på Josef Ben Meddaour och avtjänade sju års fängelse för medhjälp till mord. Det uppmärksammade mordet i Göteborg skildras i filmen "Keillers park". Jon Nödtveidt berättade i samband med mordet 1997 hur han levde i en värld där satan var gud och det förekom att man drack blod och genomförde djuroffer. På Dissections hemsida har han nyligen förklarat att han är medlem i orden MLO - Misanthropic Luciferian Order. 2004 berättade Jon Nödtveidt för Expressen om mordet och sin tid i fängelset. - Jag vill lämna mordet bakom mig och gå vidare. Det känns som att jag är en annan människa efter fängelset, sade han då. Managern Per Nordqvist säger: - Jon var en öppen och levnadsglad person. Lätt att umgås med och mycket tillmötesgående. Ändå, det som har hänt har hänt och det bär man ju alltid med sig på ett eller annat sätt. Alla människor har bagage.

Är chockad

Johan Hargeby på distributionsbolaget Sound pollution arbetade nära Nödtveidt i 15 år: - Jag träffade honom senast i måndags när han var här på ett kort möte. Jag känner chock och bestörtning. Kort före självmordet hade Jon Nödtveidt sagt till en av sina vänner. - Jag ska resa bort en lång, lång tid. Jag ska resa till Transsylvanien.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!