Jon Nödtveidt dömdes för mord 1997.
Jon Nödtveidt dömdes för mord 1997.

Svenske hårdrocksstjärnan Jon Nödtveidt tog sitt liv

Publicerad
Uppdaterad
Den svenske hårdrockstjärnan Jon Nödtveidt, 31, hittades död i sitt hem.
Han hade skjutit sig själv och var omgiven av tända ljus. Kort före det rituella självmordet hade han skickat avskedsbrev till sin pappa och flickvän och förklarat för en vän:
- Jag ska resa bort, jag ska till Transsylvanien.
Någon gång mellan i måndags och i onsdags valde Jon Nödtveidt, sångare och gitarrist i det populära svenska black metal-bandet Dissection, att ta sitt liv i sin lägenhet i Hässelby i Stockholm. När polisen med hjälp av låssmed tog sig in i lägenheten hittade de sångaren död. Klockan 19.21 rapporterar patrullen till länskommunikationscentralen i Stockholm att en man som skjutit sig själv påträffats. Enligt flera av Expressens källor hade sångaren lagt en satanistbibel uppslagen framför sig. - Han hade skjutit sig i huvudet och låg i en ring av tända ljus, säger en poliskälla. Polisen fick 17.44 i onsdags larmet efter att Jon Nödtveidts anhöriga inte kunnat få kontakt med honom på flera dagar:

"Var väldigt oroliga"

- De var väldigt oroliga. Hans flickvän och familj ringde och farhågorna att det hänt något fruktansvärt stärktes, säger Per Nordqvist, rockstjärnans juridiska ombud och manager. Orsaken till de anhörigas oro var det avskedsbrev Jon Nödtveidt skickat till sin flickvän i Tyskland. Hans far Anders Nödtveidt hade också fått ett vykort där han ombads att höra av sig till en rad personer och tacka dem för det som varit. - Det som stod är personligt. Jag vill hålla det för mig själv. - Jag träffade honom i Stockholm för bara en och en halv vecka sedan. Då verkade allting jättebra. Jag har alltid haft bra kontakt med Jon under hela hans uppväxt och vuxna liv. Jag förstår inte vad det är som gjort att det blev så här. Det här är extra tungt med tanke på allt som hänt, säger Anders Nödtveidt. - Det här är jobbigt för hela familjen. Jon Nödtveidts pappa tycker om den bild där sonen bär svart skinnjacka och vill gärna att just den publiceras. - Det är en bra bild, det tyckte Jon också, säger han. På Dissections hemsida finns nu den sista intervjun med Jon Nödtveidt publicerad, det går även att se bandets sista spelning - på Hovet i Stockholm. Självmordet misstänks ha planerats under lång tid: - På platsen fanns även ett testamente och ett avskedsbrev, säger en poliskälla.

Medhjälp till mord

I december 1997 greps Jon Nödtveidt för mordet på Josef Ben Meddaour och avtjänade sju års fängelse för medhjälp till mord. Det uppmärksammade mordet i Göteborg skildras i filmen "Keillers park". Jon Nödtveidt berättade i samband med mordet 1997 hur han levde i en värld där satan var gud och det förekom att man drack blod och genomförde djuroffer. På Dissections hemsida har han nyligen förklarat att han är medlem i orden MLO - Misanthropic Luciferian Order. 2004 berättade Jon Nödtveidt för Expressen om mordet och sin tid i fängelset. - Jag vill lämna mordet bakom mig och gå vidare. Det känns som att jag är en annan människa efter fängelset, sade han då. Managern Per Nordqvist säger: - Jon var en öppen och levnadsglad person. Lätt att umgås med och mycket tillmötesgående. Ändå, det som har hänt har hänt och det bär man ju alltid med sig på ett eller annat sätt. Alla människor har bagage.

Är chockad

Johan Hargeby på distributionsbolaget Sound pollution arbetade nära Nödtveidt i 15 år: - Jag träffade honom senast i måndags när han var här på ett kort möte. Jag känner chock och bestörtning. Kort före självmordet hade Jon Nödtveidt sagt till en av sina vänner. - Jag ska resa bort en lång, lång tid. Jag ska resa till Transsylvanien.
Anna Wahlgren
Anna Wahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag