Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske Fikru Maru släppt ur fängelset

Fikru Maru.Foto: PRIVAT
Fikru Maru.Foto: PRIVAT

Svenske läkaren Fikru Maru har släppts från fängelset i Etiopien, skriver SVT Nyheter. 

Efter att ha suttit fängslad i fem år – nu är han fri. 

– Det är svårt att uttrycka känslorna nu. Det är härligt att vara ute i fria luften, säger Fikru Maru till SVT Nyheter.

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru, 67, har suttit fängslad Etiopiens huvudstad Addis Abeba sedan den 12 maj 2013 – utan att ha varit dömd för något brott. 

Han har bland annat stått åtalad för kännedom om korruption, men även terrorbrott – efter att ha anklagats för att iscensatt ett våldsamt upplopp på det ökända Kilintofängelset som är belägen i huvudstaden. 

I båda fallen har han friats från misstankarna. 

Har släppts fri: "Jag vill åka hem nu"

I veckan berättade hans svenske advokat Hans Bagner att det senaste åtalet avseende terrorbrott har lagts ned och att Maru skulle släppas fri.

Bara dagar efter det nedlagda åtalet, och nästan på dagen fem år sedan Maru greps, kommer nu nyheten om att hjärtläkaren är en fri man.

– Det är svårt att uttrycka känslorna nu. Det är härligt att vara ute i friska luften, säger Fikru Maru över telefon till SVT Nyheter, som även var först med att berätta om frisläppandet.

Han fortsätter:

– Jag vill åka hem nu, jag kommer hem till Sverige, det lovar jag. 

Till Sveriges Radio säger Maru:

– Jag kan bara säga att jag blev glad, det är svårt att uttrycka såna känslor efter fem år, jag har inte smält allt än. Det är skönt att vara ute bland folk och prata som vanligt. 

Han berättar också att dottern kommit med mat och medicin till fängelset: 

– Utan henne hade jag aldrig klarat den här fängelsetiden, det betyder allt för mig, säger Fikru Maru till Sveriges Radio. 

 

Advokat Hans Bagner: "Känns fantastiskt"

Frisläppandet bekräftas även av Fikru Marus advokat Hans Bagner: 

– Ja, det stämmer. Det här är något som man nästan bara kunnat drömma om. Vi har emellanåt kanske inte trott så mycket på det här. Så det känns fantastiskt, säger han till TT.

Har du hunnit tala med Maru efter detta?

– Nej, inte med Fikru. Jag har haft viss kontakt med dottern. Det var ett tag sedan jag talade med honom, han har varit svårtillgänglig på telefon. Och jag har inte varit nere där sedan i nyår.

Hans Bagner hoppas nu att hans klient kan ta sig hem och få komma tillbaka till vardagen i Sverige. 

Han är själv villig att hjälpa till om det behövs, skriver TT:

– Uppdraget är ju egentligen avslutat. Jag vill gärna medverka till att han landar i alla avseenden och kan fortsätta livet här i Sverige. Men det är han som får fundera på hur han vill ha hjälp med det ena eller andra.

Margot Wallström: "Gläder mig otroligt mycket"

Även utrikesminister Margot Wallström gläds åt beskedet – och menar att fängslandet har försvårat Sveriges "bilaterala kontakter" med Etiopien.

– Det gläder mig otroligt mycket att vii äntligen fått besked och att han äntligen får återförenas med sin familj efter några långa år, säger hon till TT och fortsätter:

– Vi har jobbat mycket intensivt med detta och jag har haft mycket kontakt med utrikesministern och förklarat att det här försvårar våra bilaterala kontakter.

Öppnade Etiopiens första hjärtklinik

Fikru Maru flydde till Sverige från Etiopien som 27-åring. Här utbildade han sig senare till hjärtläkare och kom senare, 2006, att öppna upp Etiopiens första hjärtklinik.

I samband med att han skulle föra in begagnad sjukhusutrustning till kliniken i Etiopien 2010 hamnade han i stället i konflikt med tullen. Åtalet lades ned, men den 12 maj 2013 fängslades han i stället för misstankar om mutbrott. 

Anklagelserna, åtalen och frikännandena har genom åren avlöst varandra. 

– Det är en rad olyckliga omständigheter där han har varit på fel plats vid fel tillfälle, och det har passat in i ett mönster som har varit angeläget för Etiopien att skylla på vissa människor, sa hans advokat Hans Bagner till Expressen tidigare i maj.

 

LÄS MER: Fikru Maru frias – men fortfarande fängslad 

 

Dottern: "Känns helt fantastiskt"

Under tiden i fängelset har Maru enligt hans advokat mått relativt bra – men bland annat drabbats av lungkollaps.

När Maru väntas landa i Sverige är ännu oklart. Dottern Emy Maru har enligt SVT Nyheter befunnit sig i Abbis Abeba en tid och kontinuerligt besökt sin pappa.

– Det känns helt fantastiskt, overkligt. Vi sitter fortfarande utanför fängelset. Det är helt absurt, säger dottern när SVT Nyheter når henne efter beskedet.