Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske Ferry, 49, döms till döden i Malaysia

Nu har Malaysias högsta domstol fastslagit dödsdomen mot svensken Ferry Linnbark, 49, som greps med en väska full med amfetamin.
Foto: Ap / AP
Kajang-fängelset. Här sitter Ferry Linnbark, 49, inlåst i avdelningen för dödsdömda.
Foto: - -

Nu har Malaysias högsta domstol fastslagit dödsdomen mot svensken Ferry Linnbark, 49, som greps med en väska full med amfetamin.

När hans exfru får höra om nya domen brister hon i gråt.

– Herregud... kommer de att göra det, säger hon.

Det var i december 2011 som svenske medborgaren Ferry Linnbark greps på flygplatsen i Kuala Lumpur. I hans resväska fanns ett lönnfack med flera kilo amfetamin – enligt malaysiska myndigheter fanns sex kilo av drogen och drygt fyra kilo av den starkare varianten: metamfetamin.

2013 dömdes han till döden genom hängning.

Ambassadören: "Vi motsätter oss starkt dödsstraffet"

Nu har Malaysias högsta domstol, den federala, beslutat att slå fast dödsomen mot svensken Ferry Linnbark.

– Det stämmer att den federala domstolen har avvisat den överklagan som den svenske medborgaren i fråga har lämnat in. Och därmed är tidigare utdömt dödstraff fastställt, säger Dag Juhlin-Dannfeldt, Sveriges ambassadör i Malaysia.

Hur reagerar ambassaden och Sverige på den här domen? 

– Vi har vår principiella hållning i frågan: det vill säga att vi starkt motsätter oss dödsstraffets tillämpning rent allmänt. Och specifikt när en svensk medborgare döms till det här.

Jag har blivit dömd till döden. Hur kan man egentligen känna sig? Jag vet inte vad jag ska svara. Jag känner mig deprimerad", har Ferry Linnbark tidigare sagt.
Foto: - -

Informellt stopp för dödsstraff i knarkdomframförtar

Däremot har Malaysisas regering just nu ett så kallat moratorium angående dödstraff för narkotikabrott i det sydostasiatiska landet.

Det innebär att det inte finns någon omedelbar fara för att Ferry Linnbark ska hängas.

– Man har infört en slags informell praxis i väntan på att ytterligare slutgiltig beslut, eller lagändring inte verkställa dödsdomar för narkotikabrott, säger Dag Juhlin-Dannfeldt.

Ferry Linnbarks exfru bryter samman i tårar när hon får höra om Högsta domstolens beslut. När Expressen förklarar att det råder ett moratorium och att hennes exmakes liv inte svävar i omedelbar fara vill hon passa på att tacka den svenska ambassaden i Malaysia.

– Jag vill tacka dem eftersom de har kontakter med honom. Jag vet att de besöker honom i fängelset varje månad, säger exfrun och ber genom Expressen att ambassadpersonalen ska framföra en hälsning till Ferry Linnbark.

Ferry Linnmark, 49, greps på flygplatsen i Kuala Lumpur, Malaysia.
Foto: Michael Töpffer //Expressen

Exfruns hälsning: "Han är välkommen hem"

– Jag vill att de ska hälsa från mig och min son att vi väntar på att han ska komma hem. Jag vet att han kommer att komma hem och att han är välkommen. Han ser min son som sin son, och jag vill att han ska veta att det går bra för honom. Att min son har blivit erbjuden ett jobb som hotelldirektör och att det går bra för mig i mitt jobb också, säger exfrun innan hon inte orkar prata mer.

I april 2013, när Ferry Linnbark, först hade dömts till döden genom hängning så blev han intervjuad på det fruktade Kajang-fängelsets avdelning för dödsdömda av Expressens Michael Töpffer.

Linnbark: "Jag känner mig deprimerad"

– Jag har blivit dömd till döden. Hur kan man egentligen känna sig? Jag vet inte vad jag ska svara. Jag känner mig deprimerad, sa Ferry Linnbark till Expressens reporter som frågade hur svensken kände sig:

– Jag är nu dömd och har accepterat min situation. Nu går jag bara här och väntar på min död. Men jag är stark. Om man inte är mentalt stark går man under omedelbart.

Om dödsstraffet inte verkställs, finns det möjlighet att han kan utlämnas till Sverige för att avtjäna fängelse här?

– Det är för tidigt att uttala sig om. Vi kan konstatera att vi inte har något avtal med Malaysia om utlämnande för att avtjäna fängelse, säger Dag Juhlin-Dannfeldt.

Har vi goda diplomatiska förbindelser med Malaysia? 

– Jag tycker att man kan beteckna våra relationer som bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.