Zikaviruset oroar fler och fler. Foto: Moises CastilloZikaviruset oroar fler och fler. Foto: Moises Castillo
Zikaviruset oroar fler och fler. Foto: Moises Castillo
Jan Lundström, myggforskare. Foto: Uppsala UniversitetJan Lundström, myggforskare. Foto: Uppsala Universitet
Jan Lundström, myggforskare. Foto: Uppsala Universitet

Svenske experten ska bekämpa zika-myggen

Publicerad

Jan Lundström är myggexpert och ska nu åka till Brasilien för att bekämpa spridningen av zika-viruset.

Han är expert på ett sätt att bekämpa myggspridning som nu tros kunna användas mot zika-myggen.

Lösningen?

– Kåta hanmyggor.

Det myggburna zika-viruset tros ligga bakom tusentals fosterskador och oroar allt fler. WHO anser att viruset är en internationell fara. För att försöka motverka spridningen kommer ett tjugotal forskare att träffas redan den 22 februar i Brasiliens huvudstad Brasilia.

En av dem som har bjudits in till mötet är den svenske myggexperten Jan Lundström.

– Det känns jättebra. Det är trevligt att få ett sådant erkännande. Framför allt känns det ju fantastiskt om jag får möjlighet att göra en verklig insats och göra en skillnad. Och det tror jag att jag har möjlighet att göra, säger han.

Forskar i Uppsala

Han är associerad forskare vid den medicinska fakulteten vid Uppsala universitet och är verksamhetsledare för biologisk myggkontroll. Tidigare har han forskat kring myggpopulationer i nedre Dalälven och är en av de främsta stickmyggsexperterna i Sverige.

En av anledningarna till att han tillfrågats är hans kunskaper kring bekämpningsmetoden SIT, Sterile Insect Technique. Det är en metod där tusentals myggor föds upp och där hanmyggen sedan steriliseras. Dessa sterila myggor släpps sedan ut i naturen där de försöker föröka sig. Honorna tror att de blivit befruktade och lägger ägg. Men några nya myggor blir det inte.

– Fördelen med den här metoden, jämfört med alla andra bekämpningsmetoder, är att kåta mygghannar hittar honorna. Det är svårt att komma åt den här myggan på något annat sätt, säger Jan Lundström.

Ska ta fram strategier

Denna metod och andra kommer att diskuteras på mötet. Forskarnas mål är att ta fram strategier för hur bekämpningen ska kunna genomföras. Både när det gäller vilka resurser som krävs och hur bekämpningen ska genomföras.

– Jag tror vi kommer komma fram till någon känsla för tidsplaner och någon känsla för kostnader för det hela. Det kommer att bli jättespännande att få utbyta erfarenheter och tankar och diskutera med alla dessa världsstjärnor. Det ska bli jättespännande, säger Jan Lundström.

Att få stopp på spridningen kommer att ta tid. Jan Lundström tror att det kan ta upp till ett år om de får rätt resurser. Men om de får rätt verktyg tror han att de skulle kunna bekämpa spridningen av viruset.

– Det är en resursfråga. Om resurserna ställs till förfogande bedömer jag chanserna som väldigt goda, säger han.

Tror inte på svensk spridning

Någon smittspridning via myggor i Sverige tror han inte att vi behöver oroa oss för. Det kommer att krävas alldeles för stora klimatförändringar för att den smittbärande myggan ska överleva här, menar han.

– Smittspridning i Sverige tror jag vi kan glömma, det kommer inte att hända, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag