Svenske Erik, 27, kan få fängelse efter mord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenske Erik Mararv, 27, sitter fängslad efter att 13 personer har hittats döda på hans marker i Centralafrikanska republiken.

Svenske Erik Mararv, 27, sitter fängslad efter att 13 personer har hittats döda på hans marker i Centralafrikanska republiken.

Han och hans brittiske kollega har nu delgivits misstanke om mord.

Enligt tidningen Daily Mail riskerar männen dödsstraff, men uppgiften tillbakavisas av Eriks fru i Sverige.

Den 22 mars i år hittades 13 guldgrävare mördade i utkanten av det svenska paret Erik och Emelie Mararvs stora safaripark i Centralafrikanska republiken.

Rykten började spridas i området att personer som var verksamma inom familjen Mararvs företag låg bakom massakern och snart fick Erik ett samtal från en av landets ministrar.

Erik beslutade sig för att flyga till staden Bangui för att tala med myndighetspersoner ansikte mot ansikte.

Då arresterades han och har sedan dess suttit häktad utan någon formell brottsanklagelse.

Först nu - flera veckor efter att han häktats - har myndigheterna i landet officiellt delgivit Erik misstanke om mord.

"Bara löjligt"

– Vi känner till att han formellt har delgivits misstanke om mord, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst.

Med Erik Mararv i fängelset finns den brittiske kollegan David Simpson, 24. Han har talat med tidningen Daily Mail via en mobiltelefon som smugglats till honom.

– I sex veckor höll de mig utan en tillstymmelse till bevis. Och nu har jag blivit tvungen att skriva under ett papper där det står att jag åtalas för mord på 13 personer, säger David Simpson enligt Daily Mail.

– Det är bara löjligt. Alla vet att jag inte har något att göra med det här. Det handlar bara om pengar. De tror att eftersom jag är vit, måste jag vara rik.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har hävdat att det är Joseph Konys armé LRA, Lord's Resistance Army, som egentligen ligger bakom morden.

– Jag vet inte vad som kommer att hända. Det är en mardröm. Jag sover på golvet utan filtar och madrass. Jag vill bara att det här ska ta slut, säger David Simpson.

Tvingas dela cell med 80 andra fångar

Daily Mail rapporterar också att Simpson och Erik Mararv tvingas dela cell med 80 andra fångar och att de riskerar dödsstraff för brotten de har delgivits misstanke om.

Erik Mararvs fru Emelie, som befinner sig i Sverige, tillbakavisar dock uppgifterna.

– Det ligger inte någon som helst sanning bakom påståendet att de skulle riskera dödsstraff. Det är ingenting vi har fått minsta antydan om på plats, och det är något jag inte skulle kunna tänka mig i min vildaste fantasi. Risken att det skulle hända är ungefär lika stor som att månen skulle störta ner på jorden, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Emelie Mararv tillbakavisar också Daily Mails uppgifter om männens fruktansvärda tillvaro i fängelset.

– De sover i en cell tillsammans med två till tre andra personer. De har madrasser, lakan och myggnät, och hela dagarna får de röra sig fritt på fängelsegården, skriver hon.

Emelie tror snarare att delgivningen om misstanke om mord är något positivt.

– Vi visste ju redan att de var misstänkta, men det här visar att processen går framåt.

Hon hoppas att mardrömmen snart är över.

– Det är svårt att få grepp om hur systemet fungerar där. Nu ska det komma en tredje utredning av någon annan instans. Om den kommer fram till att de är skyldiga vet jag inte vad som händer. Men jag har svårt att se att det går så långt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.